Цвијановићева о посјети Сјеверној Македонији

- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је данашњи састанак са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским био у духу додатног унапређења пријатељских односа Српске и Сјеверне Македоније.

Република Српска 27.01.2022 | 16:18
Цвијановићева о посјети Сјеверној Македонији

Цвијановићева је рекла да на дневном реду има много области у којима треба унаприједити сарадњу, а ту, како је навела, првенствено мисли на ближе повезивање у економском смислу.

"Рачунамо да ћемо и у инфраструктурном повезивању имати бољу везу у будућем периоду. На дневном реду је било и питање статуса одређених заједница, како Срба у Сјеверној Македонији тако и Македонаца у Србији и Републици Српској", рекла је Цвијановић за РТРС.

Она је додала да је састанак био конструктиван и да Српска и Сјеверна Македонија немају отворених питања која би их оптерећивала.

Цвијановићева је навела да је радује отвореност и опредијељеност Сјеверне Македоније према иницијативи "Отворени Балкан", те да Република Српска у томе види велику развојну шансу.

"Не видимо да би то требало да буде сметња било коме", рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је додала да је на састанку са предсједником Сјеверне Македоније поновила да у БиХ, нажалост, нема потпуне сагласности у вези тог питања.

"Желим да се надам да ћемо временом разумјети да је оно заиста важно, да то није никаква замјенска формула за ЕУ, за коју ће се свакако доста дуго чекати када је у питању ова регија. Ми треба да искористимо своје развојне шансе и прилике које ће бити увећане тиме што ћемо удружити своје капацитете, потенцијале", навела је Цвијановићева и указала на све остале предности.

Према њеним ријечима, то може да буде добра и успјешна прича, Република Српске је опредијељена.

"Ово је била добра прилика да упознам предсједника Сјеверне Македоније о приликама у нашој земљи, оно шта су позиције Републике Српске, али и да појаснимо одређене процесе који се дешавају у оквиру БиХ", навела је она.

Сматра да је сусрет био добар, међусобно користан, у функцији јачања међусобних односа у будућности.

"Ми смо свакако на располагању идеји која би подразумијевала да градимо боље односе да се боље разумијемо. Упућени смо једни на друге, желимо да у оквиру регије, у чијем смо оквиру и некада раније успјешно функционисали, обновимо одређене економске везе, али и да надограђујемо наше политичко разумијевање", рекла је Цвијановићева.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који је изјавио да је на састанку било ријечи и о продубљивању економске сарадње, те значају иницијативе "Отворени Балкан".

"У фокусу нам је узајамно поштовање, његовање пријатељских и добросусједских односа, али и продубљивање сарадње на свим пољима, са озбиљним акцентом на економској сарадњи", рекао је Селаковић и захвалио Пендаровском на предусретљивости и жељи да се одржи овакав састанак.

У вечерњим часовима предсједница Српске присуствоваће Светосавској академији поводом националног празника Срба у Сјеверној Македонији. У званичном дијелу програма планирано је њено обраћање званицама.

Цвијановић се претходно у Куманову састала са градоначелником Максимом Димитриевским и са члановима Културно умјетничког друштва "Српски вез".

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Борац ВРС

27.01.2022 15:44

Жали боже трошкова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2022 19:09

Што болан па обишла је чланове Културно умјетничког друштва "Српски вез".Баш фино а ти се жалиш на трошкове.Какав си ти србин.

Name

сале

27.01.2022 15:47

Следећа посијета, сијеверна Кореја или?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахихихихохохо

27.01.2022 15:48

Она да ријеши питање статуса срба у Сјеверној Македонији,она и дофик уништили и РС и србе у РС,и сад би она да решава питање срба у С.Мскедонији.Ћути пејова унуко,паметнија си кад ћутиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хандркац

27.01.2022 16:00

Је ли исла хеликоптером ил је стопирала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаха

27.01.2022 17:46

Аутостопом исла купити папака ! У набавку! Лобирањааа папкарења!!будзет троси ли се троси ! Богати политицари у најсиркмаснијој дрзави са платама и привилегијама за Гиниса! Без одговорности изнад закона!!

Name

Сима

27.01.2022 16:08

Како нема отворених питања? Шта је са границом између ове двије државе, у оном дјелу код Охрида гдје је почупано гранично камење? Да ли сте се усагласили чија је просјечна плата већа, наравно у Српској и бившој Македонији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МисоМ

27.01.2022 17:46

Да хоће да остане тамо ништа се неби примјетили да је нема.

Name

Ненад

27.01.2022 16:30

Још једна приватна посјета ентитетске предсједнице, то се види по заставама гдје нигдје нема знамења Ентитета РС-ка, нити Државе Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљица

27.01.2022 16:59

Она и Додик са колико се лидера састадоше, остали политичари тзв. БиХ их нису видели ни на сликама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојнето

27.01.2022 17:11

Мозе зељко ици дје хоце, ал дрзава је на 1. мјесту. Она исла мало онако да види скопје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

27.01.2022 17:44

Црна земљо отвори се!па она је стварно залутала или ти неки лицни интерес ! За србе она нема ста да трази ни ове у РС а камоли тамо! Циркус зсли бозе трискова је ли опет хеликоптер или лимузине возни парк не мирујеее а будзет се троси мсксималнооо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.01.2022 18:35

Ово је класицно млацење празне сламе.

Name

Мирослав

27.01.2022 18:12

Нека ми неко појасни који је ефекат њене посјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

28.01.2022 09:52

Опа.. Прецедниковица стигла чак до Скопља, до предједничких двора. А њен шеф, газда Милорад, испио се пробити само до Горње Нагорочане, српску насеобину надомак Куманова. И састати се са предсједником мјесне заједнице и фолклорним ансамблом. Свака част, алал вјера и ејвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јака

28.01.2022 12:54

Дрзава а још јача и посета!!!

ОДГОВОРИТЕ