Cvijanovićeva o posjeti Sjevernoj Makedoniji

- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je današnji sastanak sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim bio u duhu dodatnog unapređenja prijateljskih odnosa Srpske i Sjeverne Makedonije.

Republika Srpska 27.01.2022 | 16:18
Cvijanovićeva o posjeti Sjevernoj Makedoniji

Cvijanovićeva je rekla da na dnevnom redu ima mnogo oblasti u kojima treba unaprijediti saradnju, a tu, kako je navela, prvenstveno misli na bliže povezivanje u ekonomskom smislu.

"Računamo da ćemo i u infrastrukturnom povezivanju imati bolju vezu u budućem periodu. Na dnevnom redu je bilo i pitanje statusa određenih zajednica, kako Srba u Sjevernoj Makedoniji tako i Makedonaca u Srbiji i Republici Srpskoj", rekla je Cvijanović za RTRS.

Ona je dodala da je sastanak bio konstruktivan i da Srpska i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja koja bi ih opterećivala.

Cvijanovićeva je navela da je raduje otvorenost i opredijeljenost Sjeverne Makedonije prema inicijativi "Otvoreni Balkan", te da Republika Srpska u tome vidi veliku razvojnu šansu.

"Ne vidimo da bi to trebalo da bude smetnja bilo kome", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Sjeverne Makedonije ponovila da u BiH, nažalost, nema potpune saglasnosti u vezi tog pitanja.

"Želim da se nadam da ćemo vremenom razumjeti da je ono zaista važno, da to nije nikakva zamjenska formula za EU, za koju će se svakako dosta dugo čekati kada je u pitanju ova regija. Mi treba da iskoristimo svoje razvojne šanse i prilike koje će biti uvećane time što ćemo udružiti svoje kapacitete, potencijale", navela je Cvijanovićeva i ukazala na sve ostale prednosti.

Prema njenim riječima, to može da bude dobra i uspješna priča, Republika Srpske je opredijeljena.

"Ovo je bila dobra prilika da upoznam predsjednika Sjeverne Makedonije o prilikama u našoj zemlji, ono šta su pozicije Republike Srpske, ali i da pojasnimo određene procese koji se dešavaju u okviru BiH", navela je ona.

Smatra da je susret bio dobar, međusobno koristan, u funkciji jačanja međusobnih odnosa u budućnosti.

"Mi smo svakako na raspolaganju ideji koja bi podrazumijevala da gradimo bolje odnose da se bolje razumijemo. Upućeni smo jedni na druge, želimo da u okviru regije, u čijem smo okviru i nekada ranije uspješno funkcionisali, obnovimo određene ekonomske veze, ali i da nadograđujemo naše političko razumijevanje", rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je izjavio da je na sastanku bilo riječi i o produbljivanju ekonomske saradnje, te značaju inicijative "Otvoreni Balkan".

"U fokusu nam je uzajamno poštovanje, njegovanje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, ali i produbljivanje saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji", rekao je Selaković i zahvalio Pendarovskom na predusretljivosti i želji da se održi ovakav sastanak.

U večernjim časovima predsjednica Srpske prisustvovaće Svetosavskoj akademiji povodom nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji. U zvaničnom dijelu programa planirano je njeno obraćanje zvanicama.

Cvijanović se prethodno u Кumanovu sastala sa gradonačelnikom Maksimom Dimitrievskim i sa članovima Кulturno umjetničkog društva "Srpski vez".

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Borac VRS

27.01.2022 15:44

Žali bože troškova....

ODGOVORITE
Name

re

27.01.2022 19:09

Što bolan pa obišla je članove Кulturno umjetničkog društva "Srpski vez".Baš fino a ti se žališ na troškove.Kakav si ti srbin.

Name

sale

27.01.2022 15:47

Sledeća posijeta, sijeverna Koreja ili?????

ODGOVORITE
Name

Хахахахихихихохохо

27.01.2022 15:48

Она да ријеши питање статуса срба у Сјеверној Македонији,она и дофик уништили и РС и србе у РС,и сад би она да решава питање срба у С.Мскедонији.Ћути пејова унуко,паметнија си кад ћутиш.

ODGOVORITE
Name

handrkac

27.01.2022 16:00

Je li isla helikopterom il je stopirala

ODGOVORITE
Name

Ahaha

27.01.2022 17:46

Autostopom isla kupiti papaka ! U nabavku! Lobiranjaaa papkarenja!!budzet trosi li se trosi ! Bogati politicari u najsirkmasnijoj drzavi sa platama i privilegijama za Ginisa! Bez odgovornosti iznad zakona!!

Name

Sima

27.01.2022 16:08

Kako nema otvorenih pitanja? Šta je sa granicom između ove dvije države, u onom djelu kod Ohrida gdje je počupano granično kamenje? Da li ste se usaglasili čija je prosječna plata veća, naravno u Srpskoj i bivšoj Makedoniji?

ODGOVORITE
Name

MisoM

27.01.2022 17:46

Da hoće da ostane tamo ništa se nebi primjetili da je nema.

Name

Nenad

27.01.2022 16:30

Još jedna privatna posjeta entitetske predsjednice, to se vidi po zastavama gdje nigdje nema znamenja Entiteta RS-ka, niti Države Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Kraljica

27.01.2022 16:59

Ona i Dodik sa koliko se lidera sastadoše, ostali političari tzv. BiH ih nisu videli ni na slikama

ODGOVORITE
Name

Mojneto

27.01.2022 17:11

Moze zeljko ici dje hoce, al drzava je na 1. mjestu. Ona isla malo onako da vidi skopje?

ODGOVORITE
Name

Auuuu

27.01.2022 17:44

Crna zemljo otvori se!pa ona je stvarno zalutala ili ti neki licni interes ! Za srbe ona nema sta da trazi ni ove u RS a kamoli tamo! Cirkus zsli boze triskova je li opet helikopter ili limuzine vozni park ne mirujeee a budzet se trosi msksimalnooo!!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.01.2022 18:35

Ovo je klasicno mlacenje prazne slame.

Name

Miroslav

27.01.2022 18:12

Neka mi neko pojasni koji je efekat njene posjete.

ODGOVORITE
Name

Aferim

28.01.2022 09:52

Opa.. Precednikovica stigla čak do Skoplja, do predjedničkih dvora. A njen šef, gazda Milorad, ispio se probiti samo do Gornje Nagoročane, srpsku naseobinu nadomak Kumanova. I sastati se sa predsjednikom mjesne zajednice i folklornim ansamblom. Svaka čast, alal vjera i ejvala.

ODGOVORITE
Name

Jaka

28.01.2022 12:54

Drzava a još jača i poseta!!!

ODGOVORITE