Направљен је мали искорак за фер и поштене изборе

Члан Интересорне радне групе парламента БиХ за измјене изборног законодавства Бранислав Бореновић изјавио је Срни да не може бити доведен у питање став свих политичких партија из Републике Српске да је Српска једна изборна јединица и да на директан начин - на изборима бира свог члана Предсједништва БиХ.

Република Српска 27.01.2022 | 13:59
Направљен је мали искорак за фер и поштене изборе

То не може бити доведено у питање, а што се тиче избора чланова Предсједништва у Федерацији БиХ и Дома народа федералног парламента, то је ствар договора политичких фактора из Федерације – рекао је Бореновић.

Он каже да је на састанку чланова Интерресорне радне групе са вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером и директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст разговарано о могућим техничким измјенама Изборног закона.

– Нисмо спомињали политичку димензију која је врло осјетљива и тиче се односа прије свега унутар ФБиХ – рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да би унапређене интегритета бирачког процеса представљало значајан искорак у изборном процесу, а да су крупна политичка питања ствар договора странака у ФБиХ, јер Република Српска о томе има јединствен став.

Бореновић каже да је направљен одређени искорак када је у питању изборни интегритет и измјене изборног законодавства како би се, како је навео, омогућили фер и поштени избори.

– Добили смо неку врсту документа у коме се налазе приједлози који долазе од политичких странака и релевантних међународних институција који прате изборни процес попут ОЕБС-а, ОДИР-а, Савјета Европе и других институција – рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да је то нека врста помака и да има унапређења изборног процеса, а посебно дијела који се тиче рјешавања питања мировања мандата изабраних званичника у законодавним тијелима и унапређења рада бирачких одбора.

Бореновић је истакао да, уколико постоји политичка воља за технички дио измјена Изборног закона, то треба уважити и трагати за тим да се унаприједи изборни процес у БиХ.

– Не знамо како ће проћи дио који се тиче политичког аспекта и односа унутар ФБиХ између хрватских и бошњачких политичких фактора – рекао је Бореовић и додао да ће наредних дана бити познато да ли ту постоји шанса за договор.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мирко

27.01.2022 13:06

Ријетко разуман и нормалан политичар.Подршка. Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја то видим другације

27.01.2022 15:05

Бореновицу ваљда и ми из РС имамо политичке интересе због Срба у Федерацији БиХ или сте их отписали. Како то да вас не занима ништа у ФБиХ а овдје у РС мазите Хрвате и Муслимане. Шта је ово?

Name

Посматрач

27.01.2022 19:39

Изборни закон ће мијењати док не скину Милу...

Name

Даркец

27.01.2022 13:07

Само напријед Борене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

27.01.2022 13:40

Шта је са статусом папака?Чему излазити на изборе, кад се не поштује воља народа, јер нарко дилери скупе паре и покупују папке, продане душе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.01.2022 13:49

Обавезно редуцирати и надлежност Вијећа народа Републике Српске јер тренутно 2/3 клуба сваког од три Конститутивна народа и народа из реда Осталих могу свако питање за које сматрају да је од виталног националног интереса прогласити штетним за витални национални интерес и блокирати доношење закона или одлуке у Народној скупштини Републике Српске. А у јавности из Федерације БиХ од стране сарајевских политичара се стално прави наопака теза да кобајаги Вијеће народа Републике Српске одлучује само о виталном националном интересу и да би на тако нешто требало да се сведе и Дом народа Парламента Федерације БиХ. Права истина је да се у Вијећу народа Републике Српске може блокирати свака одлука, а најбољи примјер за то је блокада од стране бошњачког клуба делегата, коју је касније разријешио Уставни суд Републике Српске, када је донесен Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и овдје се најбоље види злоупотреба права виталног националног интереса јер се с правом може поставити питање у чему је овим законом повријђен вит.нац.интерес бошњака, па не пише у том закону да се србин може лијечити а бошњак не може па да би такав закон требало прогласити штетним по вит.нац.интересе бошњачког народа. Зато је овај закон најбољи примјер злоупотребе вит.нац.интереса и зато би обавезно теребало редуцирати и надлежности Вијећа народа Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццццц

27.01.2022 13:55

Шта је ово?колико пута треба мјењати изборни закон док се не дође до ријесења (које се тражи у испуњавању услова за подношење кандидатуре у чланство ЕУ)“Сви народи(читај грађани) на цијелом простору БиХ МОРАЈУ ИМАТИ ЗАГАРАНТОВАНА ПРАВА ДА БИРАЈУ И БУДУ ИЗАБРАНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најфер избор је

27.01.2022 13:57

Да вас све политицаре прогласимо једном партијом и висе не слусамо глупости о нефер изборима, избор многоих од нас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

27.01.2022 14:40

Бореновиц својом реториком враца наду да је у политику могуце вратити дијалог, да је могуце разговарати, донијети напредак и увазавати другу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.01.2022 15:57

Свако прица исту прицу док не додје на власт!!!!А ове Пдп-овце смо вец видјели!!!!!Јос да се Вукан опроба ,његова партија није јос била

Name

?

27.01.2022 14:50

Како нам помазу МЕДЈУНАРОДНЕ АКРОБАТЕ на изборе у октобру це изаци у % таман колико у ПД недавно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.01.2022 15:48

Приликом спровођења изборне реформе треба обавезно редуцирати и надлежност Вијећа народа Републике Српске и свести само на јасно и прецизно одређене случајеве за покретање виталног националног интереса неког од 3 Конститутивна народа и народе из реда Осталих. Сада тренутно имамо ситуацију у којој политичари из Сарајева приговарају хрватима у Федерацији БиХ како могу у свему блокирати доношење одлука у Дому народа Парламента БиХ и тобоже позивају како право виталног националног интереса треба свести на оно право како је дефинисано за Вијеће народа у Републици Српској. Тај став је обична подвала политичара из Сарајева јер чланом 70.став 2. Устава Републике Српске у задњој алинеји пише :"и за свако друго питање за које 2/3 клуба једног од три Кон.народа или народа из реда Осталих оцијени да је од воталног нац.интереса" што у преводу значи да могу покренути то питање за све и свашта. Најбољи примјер колико је то изведено до апсурда је пок.вит.нац.интереса које је у Вијећу народа Републике Српске покренуо бошњачки клуб који је у једном моменту стопирао ступање на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске којег је усвојила Народма скупштина Републике Српске, а касније је ту ситуацију распетљао Уставни суд Републике Српске. На примјеру овог закона се најбоље види злоупотреба виталног нац.интереса од стране бошњачког клуба делегата у Вијећу народа Републике Српске јер у ком сегменту је са тим законом повријеђен бошњачки национални интерес, ничим није повријђен, јер не пише у закону да се срби могу лијечити а да бошњаци не могу. Према томе ако се буде ишло у редукцију надлежности Дома народа Парламента Федерације БиХ онда се мора ићи и у редукцију надлежности Вијећа народа Републике Српске. То обавезно треба инсистирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан 2

27.01.2022 16:11

Странцима треба предочити и то да политичари из Сарајева вјешто опструишу примјену пресуда Уставног суда БиХ када је ријеч о попуњавању Дома народа Парламента Федерације БиХ који се попуњава са одређеним бројем делегата из реда сваког од 3 Кон.народа и народа из реда Осталих испред сваког кантона. То опструишу под изговором како је број делегата из реда сваког Кон.народа и народа из реда Осталих који се бирају из сваког кантона у Дом народа Парламента Федерације БиХ одређен Уставом Федерације и да им је то сметња да се то измијени у Изборном закону БиХ, а при томе свјесно изноришу чињеницу да је нпр. у Републици Српској на снази Устав Републике Српске у коме пише да Република Српска има свој Високи судски и тужилачки савјет а истовремено постоји на нивоу БиХ Закон о ВСТВ-у БиХ којим је укинут ВСТВ Републике Српске и постоји само ВСТВ БиХ. Па ако се не може мијењати Изборни закон БиХ због одредаба Устава Федерације БиХ, како је онда могао бити донесен Закон о ВСТВ-у БиХ када је такав супротан мало прије поменутим одредбама Устава БиХ. Јел то онда значи да је и тај закон неуставан јер је супротан Уставу другог ентитета, тј. Републике Српске Или боље речено ако су политичари из Сарајева толики легалисти и толико поштују Устав Федерације БиХ ајде нека поштоју и Устав Републике Српске на начин ако срби покрену оцјену уставности Закона о ВСТВ-у БиХ због неусаглашености са Уставом Републике Српске нека они обезбиједе да двоје бошњачких судија у Уставном суду БиХ подрже такав приједлог да огласимо Закон о ВСТВ-у БиХ неуставним у Републици Српској. Ово је најбољи примјер подмуклости политичара из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.01.2022 16:32

Нема од тога ништа, све је то шупља прича... Онолика крађа на локалним изборима у Добоју, која је потвђена на поновљеним изборима, потрошене паре и ником ништа. Нико није одговарао. Зато и од овог нема ништа...

ОДГОВОРИТЕ