Napravljen je mali iskorak za fer i poštene izbore

Član Interesorne radne grupe parlamenta BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Branislav Borenović izjavio je Srni da ne može biti doveden u pitanje stav svih političkih partija iz Republike Srpske da je Srpska jedna izborna jedinica i da na direktan način - na izborima bira svog člana Predsjedništva BiH.

Republika Srpska 27.01.2022 | 13:59
Napravljen je mali iskorak za fer i poštene izbore

To ne može biti dovedeno u pitanje, a što se tiče izbora članova Predsjedništva u Federaciji BiH i Doma naroda federalnog parlamenta, to je stvar dogovora političkih faktora iz Federacije – rekao je Borenović.

On kaže da je na sastanku članova Interresorne radne grupe sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst razgovarano o mogućim tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

– Nismo spominjali političku dimenziju koja je vrlo osjetljiva i tiče se odnosa prije svega unutar FBiH – rekao je Borenović.

On je ocijenio da bi unapređene integriteta biračkog procesa predstavljalo značajan iskorak u izbornom procesu, a da su krupna politička pitanja stvar dogovora stranaka u FBiH, jer Republika Srpska o tome ima jedinstven stav.

Borenović kaže da je napravljen određeni iskorak kada je u pitanju izborni integritet i izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se, kako je naveo, omogućili fer i pošteni izbori.

– Dobili smo neku vrstu dokumenta u kome se nalaze prijedlozi koji dolaze od političkih stranaka i relevantnih međunarodnih institucija koji prate izborni proces poput OEBS-a, ODIR-a, Savjeta Evrope i drugih institucija – rekao je Borenović.

On je ocijenio da je to neka vrsta pomaka i da ima unapređenja izbornog procesa, a posebno dijela koji se tiče rješavanja pitanja mirovanja mandata izabranih zvaničnika u zakonodavnim tijelima i unapređenja rada biračkih odbora.

Borenović je istakao da, ukoliko postoji politička volja za tehnički dio izmjena Izbornog zakona, to treba uvažiti i tragati za tim da se unaprijedi izborni proces u BiH.

– Ne znamo kako će proći dio koji se tiče političkog aspekta i odnosa unutar FBiH između hrvatskih i bošnjačkih političkih faktora – rekao je Boreović i dodao da će narednih dana biti poznato da li tu postoji šansa za dogovor.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mirko

27.01.2022 13:06

Rijetko razuman i normalan političar.Podrška. Borenoviću.

ODGOVORITE
Name

Ja to vidim drugacije

27.01.2022 15:05

Borenovicu valjda i mi iz RS imamo političke interese zbog Srba u Federaciji BiH ili ste ih otpisali. Kako to da vas ne zanima ništa u FBiH a ovdje u RS mazite Hrvate i Muslimane. Šta je ovo?

Name

Посматрач

27.01.2022 19:39

Изборни закон ће мијењати док не скину Милу...

Name

Даркец

27.01.2022 13:07

Само напријед Борене.

ODGOVORITE
Name

Lule

27.01.2022 13:40

Šta je sa statusom papaka?Čemu izlaziti na izbore, kad se ne poštuje volja naroda, jer narko dileri skupe pare i pokupuju papke, prodane duše?

ODGOVORITE
Name

Milan

27.01.2022 13:49

Obavezno reducirati i nadležnost Vijeća naroda Republike Srpske jer trenutno 2/3 kluba svakog od tri Konstitutivna naroda i naroda iz reda Ostalih mogu svako pitanje za koje smatraju da je od vitalnog nacionalnog interesa proglasiti štetnim za vitalni nacionalni interes i blokirati donošenje zakona ili odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske. A u javnosti iz Federacije BiH od strane sarajevskih političara se stalno pravi naopaka teza da kobajagi Vijeće naroda Republike Srpske odlučuje samo o vitalnom nacionalnom interesu i da bi na tako nešto trebalo da se svede i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Prava istina je da se u Vijeću naroda Republike Srpske može blokirati svaka odluka, a najbolji primjer za to je blokada od strane bošnjačkog kluba delegata, koju je kasnije razriješio Ustavni sud Republike Srpske, kada je donesen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i ovdje se najbolje vidi zloupotreba prava vitalnog nacionalnog interesa jer se s pravom može postaviti pitanje u čemu je ovim zakonom povrijđen vit.nac.interes bošnjaka, pa ne piše u tom zakonu da se srbin može liječiti a bošnjak ne može pa da bi takav zakon trebalo proglasiti štetnim po vit.nac.interese bošnjačkog naroda. Zato je ovaj zakon najbolji primjer zloupotrebe vit.nac.interesa i zato bi obavezno terebalo reducirati i nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Cccccc

27.01.2022 13:55

Šta je ovo?koliko puta treba mjenjati izborni zakon dok se ne dođe do rijesenja (koje se traži u ispunjavanju uslova za podnošenje kandidature u članstvo EU)“Svi narodi(čitaj građani) na cijelom prostoru BiH MORAJU IMATI ZAGARANTOVANA PRAVA DA BIRAJU I BUDU IZABRANI!

ODGOVORITE
Name

Najfer izbor je

27.01.2022 13:57

Da vas sve politicare proglasimo jednom partijom i vise ne slusamo gluposti o nefer izborima, izbor mnogoih od nas ...

ODGOVORITE
Name

Realnost

27.01.2022 14:40

Borenovic svojom retorikom vraca nadu da je u politiku moguce vratiti dijalog, da je moguce razgovarati, donijeti napredak i uvazavati drugu stranu.

ODGOVORITE
Name

re

27.01.2022 15:57

Svako prica istu pricu dok ne dodje na vlast!!!!A ove Pdp-ovce smo vec vidjeli!!!!!Jos da se Vukan oproba ,njegova partija nije jos bila

Name

?

27.01.2022 14:50

Kako nam pomazu MEDJUNARODNE AKROBATE na izbore u oktobru ce izaci u % taman koliko u PD nedavno!!

ODGOVORITE
Name

Milan

27.01.2022 15:48

Prilikom sprovođenja izborne reforme treba obavezno reducirati i nadležnost Vijeća naroda Republike Srpske i svesti samo na jasno i precizno određene slučajeve za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nekog od 3 Konstitutivna naroda i narode iz reda Ostalih. Sada trenutno imamo situaciju u kojoj političari iz Sarajeva prigovaraju hrvatima u Federaciji BiH kako mogu u svemu blokirati donošenje odluka u Domu naroda Parlamenta BiH i tobože pozivaju kako pravo vitalnog nacionalnog interesa treba svesti na ono pravo kako je definisano za Vijeće naroda u Republici Srpskoj. Taj stav je obična podvala političara iz Sarajeva jer članom 70.stav 2. Ustava Republike Srpske u zadnjoj alineji piše :"i za svako drugo pitanje za koje 2/3 kluba jednog od tri Kon.naroda ili naroda iz reda Ostalih ocijeni da je od votalnog nac.interesa" što u prevodu znači da mogu pokrenuti to pitanje za sve i svašta. Najbolji primjer koliko je to izvedeno do apsurda je pok.vit.nac.interesa koje je u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo bošnjački klub koji je u jednom momentu stopirao stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojeg je usvojila Narodma skupština Republike Srpske, a kasnije je tu situaciju raspetljao Ustavni sud Republike Srpske. Na primjeru ovog zakona se najbolje vidi zloupotreba vitalnog nac.interesa od strane bošnjačkog kluba delegata u Vijeću naroda Republike Srpske jer u kom segmentu je sa tim zakonom povrijeđen bošnjački nacionalni interes, ničim nije povrijđen, jer ne piše u zakonu da se srbi mogu liječiti a da bošnjaci ne mogu. Prema tome ako se bude išlo u redukciju nadležnosti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH onda se mora ići i u redukciju nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske. To obavezno treba insistirati.

ODGOVORITE
Name

Milan 2

27.01.2022 16:11

Strancima treba predočiti i to da političari iz Sarajeva vješto opstruišu primjenu presuda Ustavnog suda BiH kada je riječ o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji se popunjava sa određenim brojem delegata iz reda svakog od 3 Kon.naroda i naroda iz reda Ostalih ispred svakog kantona. To opstruišu pod izgovorom kako je broj delegata iz reda svakog Kon.naroda i naroda iz reda Ostalih koji se biraju iz svakog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH određen Ustavom Federacije i da im je to smetnja da se to izmijeni u Izbornom zakonu BiH, a pri tome svjesno iznorišu činjenicu da je npr. u Republici Srpskoj na snazi Ustav Republike Srpske u kome piše da Republika Srpska ima svoj Visoki sudski i tužilački savjet a istovremeno postoji na nivou BiH Zakon o VSTV-u BiH kojim je ukinut VSTV Republike Srpske i postoji samo VSTV BiH. Pa ako se ne može mijenjati Izborni zakon BiH zbog odredaba Ustava Federacije BiH, kako je onda mogao biti donesen Zakon o VSTV-u BiH kada je takav suprotan malo prije pomenutim odredbama Ustava BiH. Jel to onda znači da je i taj zakon neustavan jer je suprotan Ustavu drugog entiteta, tj. Republike Srpske Ili bolje rečeno ako su političari iz Sarajeva toliki legalisti i toliko poštuju Ustav Federacije BiH ajde neka poštoju i Ustav Republike Srpske na način ako srbi pokrenu ocjenu ustavnosti Zakona o VSTV-u BiH zbog neusaglašenosti sa Ustavom Republike Srpske neka oni obezbijede da dvoje bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH podrže takav prijedlog da oglasimo Zakon o VSTV-u BiH neustavnim u Republici Srpskoj. Ovo je najbolji primjer podmuklosti političara iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Idealno

27.01.2022 16:32

Nema od toga ništa, sve je to šuplja priča... Onolika krađa na lokalnim izborima u Doboju, koja je potvđena na ponovljenim izborima, potrošene pare i nikom ništa. Niko nije odgovarao. Zato i od ovog nema ništa...

ODGOVORITE