Бањалука: Положени вијенци на јеврејско спомен-обиљежје

Полагањем вијенаца на јеврејско спомен-обиљежје на Новом гробљу у Бањалуци обиљежен је Дан сјећања на жртве Холокауста.

Република Српска 27.01.2022 | 12:29
Бањалука: Положени вијенци на јеврејско спомен-обиљежје
Одата је почаст свим страдалим Јеврејима у Другом свјетском рату. Његујмо сјећање и не заборавимо прошлост, порука је са обиљежавања.
 
‘’Ми се данас сјећамо тих наших суграђана којих више нема и свих осталих шест милиона жртава Холокауста. У обавези смо то да чинимо, то је идентитетско питање за јеврејски народ али и један велики тест за цијели свијет. Ових дана је први човјек Уједињених нација рекао да око пола одраслих становника свијета није чуло за Холокауст, то је поражавајуће’’, изјавио је предсједник Друштва српско-јеврејског пријатељства, Зоран Пејашиновић.
 
Српски и јеврејски народ нераскидиво веже жртва у прошлости и пријатељство које градимо у садашњости, истакао је градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић.
 
''Један народ побјеђује, ако је снажан и довољно упоран и вјерује у своју будућност, све и једно зло, масакр. Важно је да смо овдје из Бањалуке послали ту поруку која ће отићи у свијет и на главној комеморацији цијелог свијета за једно зло које је истријебило преко 50 милиона свих других грађана, цивила и народа цијелог свијета. Мислим да смо овдје на правом мјесту и у право вријеме уједно данас обиљежавамо и нашег просветитеља, највећег духовника Светог Саву, то је још једна универзална порука’’, навео је Станивуковић.
 
Међународни дан сјећања на жртве Холокауста у свијету се обиљежава 27. јануара– дана када је 1945. године ослобођен Аушвиц, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.
 
 
(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Е.У

27.01.2022 11:55

????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и правда

27.01.2022 12:46

Респект ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГМАНСКА ХАЏИЧИ

27.01.2022 15:34

На данашњи дан, затворен злогласни логор "СИЛОС". Нико од званичника да се огласи, заборавили или не смију од једноумља које спроводи СНСДе односно Додик. Зашто ви из савеза логораша ћутите. Па ни из регија гдје живе преживјели логораш,регија Бирач, Сарајевско романиска итд. Е види се да само слушате режим, за лични интерес. Велика брука, срамота и туга. Стидите се!!!

ОДГОВОРИТЕ