Banjaluka: Položeni vijenci na jevrejsko spomen-obilježje

Polaganjem vijenaca na jevrejsko spomen-obilježje na Novom groblju u Banjaluci obilježen je Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Republika Srpska 27.01.2022 | 12:29
Banjaluka: Položeni vijenci na jevrejsko spomen-obilježje
Odata je počast svim stradalim Јevrejima u Drugom svjetskom ratu. Njegujmo sjećanje i ne zaboravimo prošlost, poruka je sa obilježavanja.
 
‘’Mi se danas sjećamo tih naših sugrađana kojih više nema i svih ostalih šest miliona žrtava Holokausta. U obavezi smo to da činimo, to je identitetsko pitanje za jevrejski narod ali i jedan veliki test za cijeli svijet. Ovih dana je prvi čovjek Ujedinjenih nacija rekao da oko pola odraslih stanovnika svijeta nije čulo za Holokaust, to je poražavajuće’’, izjavio je predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, Zoran Pejašinović.
 
Srpski i jevrejski narod neraskidivo veže žrtva u prošlosti i prijateljstvo koje gradimo u sadašnjosti, istakao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.
 
''Jedan narod pobjeđuje, ako je snažan i dovoljno uporan i vjeruje u svoju budućnost, sve i jedno zlo, masakr. Važno je da smo ovdje iz Banjaluke poslali tu poruku koja će otići u svijet i na glavnoj komemoraciji cijelog svijeta za jedno zlo koje je istrijebilo preko 50 miliona svih drugih građana, civila i naroda cijelog svijeta. Mislim da smo ovdje na pravom mjestu i u pravo vrijeme ujedno danas obilježavamo i našeg prosvetitelja, najvećeg duhovnika Svetog Savu, to je još jedna univerzalna poruka’’, naveo je Stanivuković.
 
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u svijetu se obilježava 27. januara– dana kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
 
 
(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

E.U

27.01.2022 11:55

????

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

27.01.2022 12:46

Respekt ?

ODGOVORITE
Name

IGMANSKA HADŽIČI

27.01.2022 15:34

Na današnji dan, zatvoren zloglasni logor "SILOS". Niko od zvaničnika da se oglasi, zaboravili ili ne smiju od jednoumlja koje sprovodi SNSDe odnosno Dodik. Zašto vi iz saveza logoraša ćutite. Pa ni iz regija gdje žive preživjeli logoraš,regija Birač, Sarajevsko romaniska itd. E vidi se da samo slušate režim, za lični interes. Velika bruka, sramota i tuga. Stidite se!!!

ODGOVORITE