Кина позива на смирено рјешавање украјинског питања

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је, у телефонском разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, поручио да све стране укључене у питања око Украјине треба да остану мирне и да се уздрже од акција које подстичу тензије и кризу.

Свијет 27.01.2022 | 08:00
Кина позива на смирено рјешавање украјинског питања

“Безбједност једне земље не може бити на штету безбједности других земаља, а регионална безбједност не може бити гарантована јачањем или чак ширењем војних блокова”, рекао је Ванг Блинкену у разговору, а преноси агенција Ројтерс.

Истовремено, Блинкен је у први план истакао глобалну безбједност и економске ризике који би могли да проистекну из наводне даље руске агресије.

“Секретар Блинкен је пренио да су деескалација и дипломатија једини одговоран пут напред”, наводи се у саопштењу портпарола Стејт департмента Неда Прајса.

Сједињене Државе су јуче уручиле Москви писане одговоре у вези са захтјевима Москве у погледу Украјине и НАТО-а, а који, како тврди Блинкен, садрже озбиљне понуде за дипломатски пут до деескалације заоштрених тензија.

Русија је захтијевала од НАТО-а да повуче трупе и оружје из источне Европе и забрани Украјини да се икада придружи војној алијанси.

Међутим, Сједињене Државе и њихови савезници у НАТО-у то одбацују, али поручују да су спремни да разговарају о другим темама као што су контрола наоружања и мјере за изградњу поверења, наводи агенција Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

27.01.2022 07:59

Кина је поновила оно сто трази Русија. Знаци, када падне први метак у Украјини, креце кинеско искрцавање на Тајван, мозда и у Јузну Кореју. Кренуце развлацење Амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

27.01.2022 16:34

А засто би Кина кренула??Брига њих за Украјином.

Name

Запад никако

27.01.2022 09:10

Да се навикне на реалност. Нема висе стањцања, пљацке и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза Колектива

27.01.2022 15:01

“Безбједност једне земље не може бити на штету безбједности других земаља, а регионална безбједност не може бити гарантована јачањем или чак ширењем војних блокова”...ово би РУСИ напокон требали да схвате а не да Украјини, Сведској, Финској и нама на Балкану се мијесају у свакодневницу због сопствених "интересних зона", као да нисмо у 21. вијеку (ал, када се не мозе економски онда се то покусава војно...који парадокс социјализма).

ОДГОВОРИТЕ