Kina poziva na smireno rješavanje ukrajinskog pitanja

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, poručio da sve strane uključene u pitanja oko Ukrajine treba da ostanu mirne i da se uzdrže od akcija koje podstiču tenzije i krizu.

Svijet 27.01.2022 | 08:00
Kina poziva na smireno rješavanje ukrajinskog pitanja

“Bezbjednost jedne zemlje ne može biti na štetu bezbjednosti drugih zemalja, a regionalna bezbjednost ne može biti garantovana jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova”, rekao je Vang Blinkenu u razgovoru, a prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, Blinken je u prvi plan istakao globalnu bezbjednost i ekonomske rizike koji bi mogli da proisteknu iz navodne dalje ruske agresije.

“Sekretar Blinken je prenio da su deeskalacija i diplomatija jedini odgovoran put napred”, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

Sjedinjene Države su juče uručile Moskvi pisane odgovore u vezi sa zahtjevima Moskve u pogledu Ukrajine i NATO-a, a koji, kako tvrdi Blinken, sadrže ozbiljne ponude za diplomatski put do deeskalacije zaoštrenih tenzija.

Rusija je zahtijevala od NATO-a da povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži vojnoj alijansi.

Međutim, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u to odbacuju, ali poručuju da su spremni da razgovaraju o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju poverenja, navodi agencija Rojters.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vlado Banja Luka

27.01.2022 08:59

Kina je ponovila ono sto trazi Rusija. Znaci, kada padne prvi metak u Ukrajini, krece kinesko iskrcavanje na Tajvan, mozda i u Juznu Koreju. Krenuce razvlacenje Amera.

ODGOVORITE
Name

Dzomba

27.01.2022 17:34

A zasto bi Kina krenula??Briga njih za Ukrajinom.

Name

Zapad nikako

27.01.2022 10:10

Da se navikne na realnost. Nema vise stanjcanja, pljacke i tacka.

ODGOVORITE
Name

Dubioza Kolektiva

27.01.2022 16:01

“Bezbjednost jedne zemlje ne može biti na štetu bezbjednosti drugih zemalja, a regionalna bezbjednost ne može biti garantovana jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova”...ovo bi RUSI napokon trebali da shvate a ne da Ukrajini, Svedskoj, Finskoj i nama na Balkanu se mijesaju u svakodnevnicu zbog sopstvenih "interesnih zona", kao da nismo u 21. vijeku (al, kada se ne moze ekonomski onda se to pokusava vojno...koji paradoks socijalizma).

ODGOVORITE