Палмер и Ајхорст: Мало је времена, а сагласности нема

Изборна реформа је кључна, а јаке институције су кључне за излазак из кризе, казао је након састанка с колегијима оба дома Парламента БиХ амерички изасланик Метју Палмер.

Република Српска 26.01.2022 | 11:27
Палмер и Ајхорст: Мало је времена, а сагласности нема

Како је казао ова реформа није секундарна или неко помоћно средство, да је овај процес кључан.

"Желио бих бити јасан у вези с циљевима овог процеса. Први је да се осигура легалитет изборног процеса. Битно је да се сваки глас чује и да буде пребројан те да грађани то знају. Врло је битно да се избори одрже како је планирано на јесен, а измјене Изборног закона онда требају бити направљене шест мјесеци прије изборног процеса", изјавио је он.

Додао је како Федерација БиХ треба бити функционална и бити у равнотежи са Републиком Српском.

Директорица при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст је након састанка са члановима Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине казала да су разговарали о двије важне теме - блокади државних институција и изборним реформама.

"Блокада рада Парламентарне скупштине и институција на нивоу БиХ једноставно обуставља све оне животно потребне активности које би се требале одвијати", изјавила је Ајгхорст.

"Вјерујем да је сагласност свих политичких субјеката по питању изборне и уставне реформе једно од кључних питања, међутим до те сагласности још нисмо дошли. Ми смо тражили од политичких субјеката сарадњу и компромисе, веома је битно да сви политички субјекти раде на овом питању", нагласила је она коментаришући Изборну реформу у БиХ.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ет

26.01.2022 11:00

Очекивано, "трла баба лан да је прође дан".Треба бити искрен и рећи ко прича о изборном закону када се нарушава цјеловитост земље.Нико на бијелом свјету.Ееее паметњаковићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ŕада

26.01.2022 11:30

Било је времена раније да је неко зелио промјену изборног закона

Name

ре Ет

26.01.2022 11:53

Каква цјеловитост земље, које земље?! Једини излаз мирни разлаз, нико не може да се договори око било чега.

Name

Зар ти није јасно

26.01.2022 12:16

За Зап.Европу главно је питање Изборни закон јер то гура Хрватска у ЕУ са жељом да не буде више лопова и гмаза Комсица. А ово Додиково играње је за њих безопасно јер Њемацкој одговара РС као добра брана исламистима.

Name

Дијагноза

26.01.2022 11:34

Имате Три лопова који су се енормно обогатили на рачун глупог народа. Заврните руке њима и све сте завршили у супротном сте њихови саучесници и ментори. Институција се пита колико и моје бабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

26.01.2022 11:39

Ови су уствари и дошли да ниста не ураде. Па то је очито и они стварно мисле да смо ми ретардирани. Њима требају ова тројица поглавица које су уцјенили и имају их у шаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

26.01.2022 11:50

Очигледно је да ни вама не одговара промјена изборног закона, а ваша пракса је да злочин, криминал и неморал подржавате галамом. Лопов галами " Држите лопова".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

26.01.2022 17:25

Господине Палмеру, ваш изборни закон је најпримитивни у свијету то се могло видјети и у последњим предсједничким изборима. Зато вас молим Господине Палмеру,кад промијените у Америци изборни закон и буде функционисао, прихватамо раширени руку. До тада молим вас вратите се у ваш дивљи запад одакле и долазите.

ОДГОВОРИТЕ