Palmer i Ajhorst: Malo je vremena, a saglasnosti nema

Izborna reforma je ključna, a jake institucije su ključne za izlazak iz krize, kazao je nakon sastanka s kolegijima oba doma Parlamenta BiH američki izaslanik Metju Palmer.

Republika Srpska 26.01.2022 | 11:27
Palmer i Ajhorst: Malo je vremena, a saglasnosti nema

Kako je kazao ova reforma nije sekundarna ili neko pomoćno sredstvo, da je ovaj proces ključan.

"Želio bih biti jasan u vezi s ciljevima ovog procesa. Prvi je da se osigura legalitet izbornog procesa. Bitno je da se svaki glas čuje i da bude prebrojan te da građani to znaju. Vrlo je bitno da se izbori održe kako je planirano na jesen, a izmjene Izbornog zakona onda trebaju biti napravljene šest mjeseci prije izbornog procesa", izjavio je on.

Dodao je kako Federacija BiH treba biti funkcionalna i biti u ravnoteži sa Republikom Srpskom.

Direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst je nakon sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala da su razgovarali o dvije važne teme - blokadi državnih institucija i izbornim reformama.

"Blokada rada Parlamentarne skupštine i institucija na nivou BiH jednostavno obustavlja sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati", izjavila je Ajghorst.

"Vjerujem da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, međutim do te saglasnosti još nismo došli. Mi smo tražili od političkih subjekata saradnju i kompromise, veoma je bitno da svi politički subjekti rade na ovom pitanju", naglasila je ona komentarišući Izbornu reformu u BiH.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Et

26.01.2022 11:00

Očekivano, "trla baba lan da je prođe dan".Treba biti iskren i reći ko priča o izbornom zakonu kada se narušava cjelovitost zemlje.Niko na bijelom svjetu.Eeee pametnjakovići

ODGOVORITE
Name

Ŕada

26.01.2022 11:30

Bilo je vremena ranije da je neko zelio promjenu izbornog zakona

Name

re Et

26.01.2022 11:53

Kakva cjelovitost zemlje, koje zemlje?! Jedini izlaz mirni razlaz, niko ne može da se dogovori oko bilo čega.

Name

Zar ti nije jasno

26.01.2022 12:16

Za Zap.Evropu glavno je pitanje Izborni zakon jer to gura Hrvatska u EU sa željom da ne bude više lopova i gmaza Komsica. A ovo Dodikovo igranje je za njih bezopasno jer Njemackoj odgovara RS kao dobra brana islamistima.

Name

Dijagnoza

26.01.2022 11:34

Imate Tri lopova koji su se enormno obogatili na račun glupog naroda. Zavrnite ruke njima i sve ste završili u suprotnom ste njihovi saučesnici i mentori. Institucija se pita koliko i moje babe.

ODGOVORITE
Name

XXL

26.01.2022 11:39

Ovi su ustvari i došli da nista ne urade. Pa to je očito i oni stvarno misle da smo mi retardirani. Njima trebaju ova trojica poglavica koje su ucjenili i imaju ih u šaci.

ODGOVORITE
Name

Petar

26.01.2022 11:50

Očigledno je da ni vama ne odgovara promjena izbornog zakona, a vaša praksa je da zločin, kriminal i nemoral podržavate galamom. Lopov galami " Držite lopova".

ODGOVORITE
Name

Amerikanac

26.01.2022 17:25

Gospodine Palmeru, vaš izborni zakon je najprimitivni u svijetu to se moglo vidjeti i u poslednjim predsjedničkim izborima. Zato vas molim Gospodine Palmeru,kad promijenite u Americi izborni zakon i bude funkcionisao, prihvatamo rašireni ruku. Do tada molim vas vratite se u vaš divlji zapad odakle i dolazite.

ODGOVORITE