Супербактерије су смртоносније од сиде и маларије

Више од 1,2 милиона људи умире сваке године директно од инфицирања бактеријама које су отпорне на неколико антибиотика, према новој студији, што мултирезистентне бактерије чини далеко смртоноснијим од ХИВ/АИДС-а или маларије. Још 4,95 милиона смртних случајева повезано је са овим мултирезистентним бактеријама.

Здравље 26.01.2022 | 08:02
Супербактерије су смртоносније од сиде и маларије

"Процењује се да ако не пронађемо алтернативе до 2050. године, милиони живота ц́е бити изгубљени и да ц́е бити изгубљено 100 хиљада милијарди долара [економске] производње", рекла је у интервјуу за Глас Америке Антонија Сагона, експерткиња за бактеријске инфекције на енглеском Универзитету Варвик.

Студија, објављена у Лансету (Тхе Ланцет), а коју води Универзитет Вашингтон у Сијетлу, анализирала је податке из 204 земље и територије. Показало се да су сиромашније земље најтеже погођене резистенцијом на антибиотике, посебно оне у Подсахарској Африци и Јужној Азији.

"Инфекције доњих респираторних органа узроковале су више од 1,5 милиона смртних случајева повезаних са резистенцијом [на антибиотике] у 2019. години, што то чини најоптерец́енијим инфективним синдромом", наводи се у извештају.

Аутори су упозорили да постоји хитна потреба за додатним истраживањима.

"Постоје озбиљне празнине у подацима у многим окружењима са ниским приходима, што наглашава потребу за проширењем капацитета микробиолошких лабораторија и система за прикупљање података како бисмо побољшали наше разумевање ове важне претње по људско здравље", написали су.

Злоупотреба антибиотика

Научници тврде да је злоупотреба антибиотика током деценија подстакла микроорганизме да еволуирају у "супербактерије".

"На пример, људи имају вирусне инфекције и преписују им се антибиотици вец́ много година. И ово је током година учинило проблем веома озбиљним, тако да су бактерије постале заиста отпорне на ове антибиотике", рекао је Сагона.

Светска здравствена организација је прошле године упозорила да ниједан од 43 антибиотика у развоју или недавно одобрених није довољан за борбу против антимикробне резистенције.

Нова нада?

Дакле, шта се може учинити? Сагона – заједно са другим научницима широм света – ради на новим третманима који се називају фаги.

"Ово су вируси који могу посебно да циљају бактерије. Могу се користити у комбинацији са антибиотицима или самостално за уклањање бактеријских инфекција мултирезистентних сојева", рекла је она за Глас Америке.

Упркос обец́авајуц́им новим третманима, научници кажу да је од виталног значаја да се постојец́и антибиотици не користе прекомерно – како би се успорио развој све смртоносних супербактерија.

(ВОА Фото:АА)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мт

26.01.2022 08:46

Као у династији пре неколико дана био је онај отров билл гатес са ампулом као долази јос тези вирус сад трази 3.5 милијарди долара да направи неку нову вакцину све лазови.

ОДГОВОРИТЕ