Директор Архива Војводине двоструко одликован у Израелу

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, одликован је прекјуче од Универзитета Бар-Илан Повељом за изузетне заслуге за његовање сјећања на Холокауст, те сарадњу установе коју предводи са овим универзитетом. Јуче је одликован и Повељом израелског парламента, Кнесета, те МСП Државе Израел за изузетан допринос јачању веза Србије и Израела.

Србија 25.01.2022 | 15:01
Директор Архива Војводине двоструко одликован у Израелу

Међу многобројним публикацијама Архива Војводине на тему јеврејског присуства на подручју Југоисточне Европе, повод за посјету др Кузмановића државном Универзитету Бар-Илан, надомак Тел-Авива, била је промоција енглеског издања књиге Депортација бачких Јевреја 1944 (хттпс://иссуу.цом/архиввојводине/доцс/депортација_ф9106935103ефф).

Ово издање је приређено у сарадњи са Институтом Сал Ван Гелдер при Универзитету Бар-Илан. На видео конференцији, нарочиту пажњу привукло је обраћање премијера у замјени и министра спољних послова Јаира Лапида, затим излагање доајена научно-истраживачког рада у области Холокауста, проф. Јехуде Бауера, једног од уредника књиге Александра Бурсаћа из Архива Војводине, те историчара Јоела Рапела.

Међу стотином присутних промоцији овог капиталног дјела, које је сада доступно истраживачима из свих дијелова свијета, био је и директор Центра Симон Визентал, Ефраим Зуроф.   

Повељу Универзитета Бар-Илан, др Кузмановићу је уручио проф. Арие Рајх, замјеник ректора, у присуству, између осталих, проф. Зехавит Грос, директора Института Сал Ван Гелдер, др Олге Голдин, директора универзитетске библиотеке и др Рахел Леви-Друмер, академског секретара Универзитета Бар-Илан.

Повељу Кнесета и МСП Израела, у Представништву ПКС у Јерусалиму, уручио је Јосеф Жамбоки, преживјели Холокауста из Београда и Кањиже, у присуству, између осталих, амбасадора Дана Оријана, директора Одјељења за Балкан при израелском МСП, отправника послова Михајла Трипића, изасланика одбране потпуковника Миломира Исаиловића, конзула Душана Вујовића и почасног конзула Републике Србије у Израелу, Александра Николића, који је иницирао повезивање Архива Војводине и Универзитета Бар-Илан.   

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Горица

25.01.2022 15:14

Израел пријатељ Србији .Дајте Срби мислите главом..Па Израел и отима Косово од Србије уз подрску Америке..Па водеци који су били за бомбардовање Србије су Јевреји..Мадлин Олбрај , Весли Кларк ,Куснер и много њих . Јевреји су уцинили велико зло Српском народу То нека памте они кој мисле својом главом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Да,да!"

25.01.2022 17:43

Неко виче из масе и маше кажипрстом изнад главе: "А за паре српских политичара из БиХ су негирали геноцид у Сребреници па се покајали!" Па наставља: "Ето шта су Јевреји, узели паре Додику написали оно што је Додик хтио да поше у извјештају и онда се покајао. За паре раде све!" Послије човјек се окрену и оде низ улицу звиждећи и шутирајући каменчиће по улици...