Direktor Arhiva Vojvodine dvostruko odlikovan u Izraelu

Direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović, odlikovan je prekjuče od Univerziteta Bar-Ilan Poveljom za izuzetne zasluge za njegovanje sjećanja na Holokaust, te saradnju ustanove koju predvodi sa ovim univerzitetom. Juče je odlikovan i Poveljom izraelskog parlamenta, Kneseta, te MSP Države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza Srbije i Izraela.

Srbija 25.01.2022 | 15:01
Direktor Arhiva Vojvodine dvostruko odlikovan u Izraelu

Među mnogobrojnim publikacijama Arhiva Vojvodine na temu jevrejskog prisustva na području Jugoistočne Evrope, povod za posјetu dr Kuzmanovića državnom Univerzitetu Bar-Ilan, nadomak Tel-Aviva, bila je promocija engleskog izdanja knjige Deportacija bačkih Jevreja 1944 (https://issuu.com/arhivvojvodine/docs/deportacija_f9106935103eff).

Ovo izdanje je priređeno u saradnji sa Institutom Sal Van Gelder pri Univerzitetu Bar-Ilan. Na video konferenciji, naročitu pažnju privuklo je obraćanje premijera u zamјeni i ministra spoljnih poslova Jaira Lapida, zatim izlaganje doajena naučno-istraživačkog rada u oblasti Holokausta, prof. Jehude Bauera, jednog od urednika knjige Aleksandra Bursaća iz Arhiva Vojvodine, te istoričara Joela Rapela.

Među stotinom prisutnih promociji ovog kapitalnog dјela, koje je sada dostupno istraživačima iz svih dijelova svijeta, bio je i direktor Centra Simon Vizental, Efraim Zurof.   

Povelju Univerziteta Bar-Ilan, dr Kuzmanoviću je uručio prof. Arie Rajh, zamjenik rektora, u prisustvu, između ostalih, prof. Zehavit Gros, direktora Instituta Sal Van Gelder, dr Olge Goldin, direktora univerzitetske biblioteke i dr Rahel Levi-Drumer, akademskog sekretara Univerziteta Bar-Ilan.

Povelju Kneseta i MSP Izraela, u Predstavništvu PKS u Jerusalimu, uručio je Josef Žamboki, preživjeli Holokausta iz Beograda i Kanjiže, u prisustvu, između ostalih, ambasadora Dana Orijana, direktora Odjeljenja za Balkan pri izraelskom MSP, otpravnika poslova Mihajla Tripića, izaslanika odbrane potpukovnika Milomira Isailovića, konzula Dušana Vujovića i počasnog konzula Republike Srbije u Izraelu, Aleksandra Nikolića, koji je inicirao povezivanje Arhiva Vojvodine i Univerziteta Bar-Ilan.   

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gorica

25.01.2022 15:14

Izrael prijatelj Srbiji .Dajte Srbi mislite glavom..Pa Izrael i otima Kosovo od Srbije uz podrsku Amerike..Pa vodeci koji su bili za bombardovanje Srbije su Jevreji..Madlin Olbraj , Vesli Klark ,Kusner i mnogo njih . Jevreji su ucinili veliko zlo Srpskom narodu To neka pamte oni koj misle svojom glavom..

ODGOVORITE
Name

"Da,da!"

25.01.2022 17:43

Neko viče iz mase i maše kažiprstom iznad glave: "A za pare srpskih političara iz BiH su negirali genocid u Srebrenici pa se pokajali!" Pa nastavlja: "Eto šta su Jevreji, uzeli pare Dodiku napisali ono što je Dodik htio da poše u izvještaju i onda se pokajao. Za pare rade sve!" Poslije čovjek se okrenu i ode niz ulicu zviždeći i šutirajući kamenčiće po ulici...