Министри из Српске признали: Каснимо и ми са изградњом ауто-пута у Српској

Власти у Србији огорчене су јер у Босни и Херцеговини још није почела изградња ауто-пута који ће повезати Сарајево и Београд те поручују да они већ увелико раде на том великом пројекту.

Република Српска 25.01.2022 | 13:44
Министри из Српске признали: Каснимо и ми са изградњом ауто-пута у Српској

Са друге стране, надлежни у БиХ још не знају тачан датум када би багери требало да упале своје моторе на нашој страни, с тим што би се то у Српској могло догодити ове године. Предсједник Србије Александар Вучић је очигледно разочаран што бх. страна није почела с радовима.

"Уколико нећете да градите пут Вишеград - Сарајево, дајте, само нам то реците коначно. Ми ћемо за годину и нешто дана да завршимо комплетних 19 километара од Кузмина до Сремске Раче ка Бијељини, они нису ни почели. Ево, ми ћемо да дамо 100 милиона евра Републици Српској да се изгради до Бијељине, све је у реду и то смо договорили, али дајте, реците нам хоћете ли да градите или не", пита Вучић. Са друге стране, Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ, тврди да су на потезу ресорна ентитетска министарства.

"Захвалан сам Вучићу за све што је урадио за БиХ, а прије свега за Републику Српску. Господин Вучић не схвата да дио, што се тиче ауто-пута који иде кроз БиХ, није у надлежности Министарства комуникација и транспорта БиХ, него ентитета. Тако да, ако кренемо од Раче, то је питање Републике Српске, а за дио који пролази кроз ФБиХ надлежна је ФБиХ. Министарство комуникација и транспорта БиХ апсолутно нема никакве ингеренције у вези са самом изградњом", рекао је Митровић за "Независне новине".

На питања каква су његова очекивања, односно кад ће то бити ријешено на ентитетским нивоима, он је рекао да је био оптимистичан, али...

"Кад ће то почети, заиста не знам. Предуслови у Српској постоје, одређени тендери су расписани. Шта ће бити урађено у вези с тим питањем, заиста не могу у овом тренутку рећи, јер добијам једне информације са терена, односно са нивоа ентитета, а са друге стране видим да то не иде онако како је речено", рекао је Митровић. Са друге стране, Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, очекује почетак радова у овој години.

"Ми спроводимо процедуре на нивоу Републике Српске. У току је поступак јавне набавке за изградњу дионице ауто-пута Бијељина - Рача. Имали смо жалбу једног од понуђача. Чекамо одговор Комисије за разматрање жалби. Очекујемо да ћемо по добијању рјешења од Канцеларије наставити процедуру и, уколико не буде других жалби у неком задатом року, изабрати најбољег понуђача те ући у радове у току ове године", рекао је Ћорић за "Независне новине". Када је ријеч о дионици Вукосавље - Брчко, према ријечима Ћорића, такође је у току тендерски поступак. У ужем избору су двије кинеске компаније.

"У току су преговори с њима и мислим да би до краја ове седмице требало да дају коначне понуде те да ћемо извршити евалуацију у наредних 15 дана и да ће бити познат најповољнији понуђач за ту дионицу ауто-пута. Онда иде даља процедура са кинеским банкама у вези с обезбјеђивањем финансирања. Очекујем да ћемо комерцијални уговор за ту дионицу имати до краја фебруара. Кинески партнери рекли су да је њима потребно неких шест мјесеци да спроведу процедуре са банком. Дакле, негдје у септембру би могли почети радови", навео је Ћорић.

Став Федералног министарства промета и комуникација нисмо успјели добити до закључења овог броја "Независних новина", док Ћорић каже да не види да је ФБиХ урадила много тога.

"Ми се бавимо и дионицом кроз Брчко дистрикт и надамо се да ћемо брзо имати од стране дистрикта дефинисану трасу ауто-пута као и начин на који би се то финансирало. Наша очекивања су да ћемо у овој години имати трасу и начин финансирања кроз Брчко дистрикт, да бисмо то могли објединити са дијелом трасе ауто-пута од Бијељине до Брчког", казао је Ћорић за "Независне новине".

Митровић је рекао да је у питању ауто-пут који је у интересу како за грађане БиХ и Србије, тако и свих у окружењу.

"Тако да не видим шта је ту проблем. Једноставно, ствари су тако постављене да захтијевају одређену процедуру. Зашто се одређене ствари не раде онако како би требало, заиста немам одговор", закључио је Митровић.

(Независне)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Б.лука

25.01.2022 12:50

Не дај Вучићу ништа све ће покрасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљо отвори се

25.01.2022 13:58

Ко је све Министар, добро је да хљеба имамо.

Name

Кад су цули

25.01.2022 15:26

За 100 милиона, одмах су признали и хватају објеруцке, ево сутра поцињу.

Name

Све це

25.01.2022 15:27

Признати за сто милиона.

Name

Ухх

25.01.2022 16:20

Цуј министар а папак или министар који је обијао пуснице и аута.

Name

Ви сектаси знате само красти

25.01.2022 12:56

Ето одговора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.01.2022 12:58

Вућић им је неко вече одржао лекцију у смислу " да ли ви ишта знате урадити осим лајати"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2022 13:26

И тразити пара, доле Додик.

Name

&&&

25.01.2022 13:11

Хвала. Вучицу. Сто мисли. На овај народ. Али не Дајим. Пре. Све. Покрадосе. Народ су овај. Опустошили. Ми смо сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

25.01.2022 21:50

И повлацити дупле црте

Name

Бре

25.01.2022 13:22

То це бити ко Аеродрум у Требињу,гдје нема корупције неце министри да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велија

25.01.2022 13:35

Па лопови немогу се договорит коло кп пара да украде морају питат Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.01.2022 13:52

Питање је дали је греска :Намјерна ;или: Слуцајна;?О томе размисљајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

25.01.2022 13:57

Вучић је луд чим овим гангстерима даје паре. Пола ће покрасти као и до сада. Да ли тај Вучић опште зна које је легло криминала с ове стране Дрине? Има ли ико очи да му отвори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.01.2022 17:04

Па можда и није тако. Вучић каже да ће дати 100 милиона да се изгради до Бијељине, што може да значи да су они прорачунали да је то довољно за ту дионицу пута. Дакле изградите...ево паре, плаћено...

Name

Хахах

25.01.2022 14:35

Касните ви са свиме само вам је пуњење сопствених дзепова на вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

25.01.2022 14:58

Очекивати од полуписменог, наркоманског олша црвене секте који је уништио Српску пљачком да нешто изгради је глупо. Можда појава новог тужиоца не дозвољава да се уграђују колико су навикли, па им се не исплати ? Рјешење садашње ситуације је из 95 те. Бањолучку крајину Федерацији. Брчко, Тузлу Српској. Пола Сарајева и Горажде. Па свако са својима. Ионако се лижу са усташама ко керови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

25.01.2022 17:00

Нам је 100 милиона фалило инаце смо давно хтјели поцети и јос давније би били готови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грицко62

26.01.2022 13:55

Коме давати само сами направити ови покрадоше ко хијене а они да праве пут за годину дигнуће се у зрак док наступи први мраз .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

26.01.2022 19:22

Не касне него испланирано штеде лову за изборну годину да обнове куповину гласова и да виде како ће проћ на наредним изборима.

ОДГОВОРИТЕ