Ministri iz Srpske priznali: Kasnimo i mi sa izgradnjom auto-puta u Srpskoj

Vlasti u Srbiji ogorčene su jer u Bosni i Hercegovini još nije počela izgradnja auto-puta koji će povezati Sarajevo i Beograd te poručuju da oni već uveliko rade na tom velikom projektu.

Republika Srpska 25.01.2022 | 13:44
Ministri iz Srpske priznali: Kasnimo i mi sa izgradnjom auto-puta u Srpskoj

Sa druge strane, nadležni u BiH još ne znaju tačan datum kada bi bageri trebalo da upale svoje motore na našoj strani, s tim što bi se to u Srpskoj moglo dogoditi ove godine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je očigledno razočaran što bh. strana nije počela s radovima.

"Ukoliko nećete da gradite put Višegrad - Sarajevo, dajte, samo nam to recite konačno. Mi ćemo za godinu i nešto dana da završimo kompletnih 19 kilometara od Kuzmina do Sremske Rače ka Bijeljini, oni nisu ni počeli. Evo, mi ćemo da damo 100 miliona evra Republici Srpskoj da se izgradi do Bijeljine, sve je u redu i to smo dogovorili, ali dajte, recite nam hoćete li da gradite ili ne", pita Vučić. Sa druge strane, Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, tvrdi da su na potezu resorna entitetska ministarstva.

"Zahvalan sam Vučiću za sve što je uradio za BiH, a prije svega za Republiku Srpsku. Gospodin Vučić ne shvata da dio, što se tiče auto-puta koji ide kroz BiH, nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH, nego entiteta. Tako da, ako krenemo od Rače, to je pitanje Republike Srpske, a za dio koji prolazi kroz FBiH nadležna je FBiH. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH apsolutno nema nikakve ingerencije u vezi sa samom izgradnjom", rekao je Mitrović za "Nezavisne novine".

Na pitanja kakva su njegova očekivanja, odnosno kad će to biti riješeno na entitetskim nivoima, on je rekao da je bio optimističan, ali...

"Kad će to početi, zaista ne znam. Preduslovi u Srpskoj postoje, određeni tenderi su raspisani. Šta će biti urađeno u vezi s tim pitanjem, zaista ne mogu u ovom trenutku reći, jer dobijam jedne informacije sa terena, odnosno sa nivoa entiteta, a sa druge strane vidim da to ne ide onako kako je rečeno", rekao je Mitrović. Sa druge strane, Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, očekuje početak radova u ovoj godini.

"Mi sprovodimo procedure na nivou Republike Srpske. U toku je postupak javne nabavke za izgradnju dionice auto-puta Bijeljina - Rača. Imali smo žalbu jednog od ponuđača. Čekamo odgovor Komisije za razmatranje žalbi. Očekujemo da ćemo po dobijanju rješenja od Kancelarije nastaviti proceduru i, ukoliko ne bude drugih žalbi u nekom zadatom roku, izabrati najboljeg ponuđača te ući u radove u toku ove godine", rekao je Ćorić za "Nezavisne novine". Kada je riječ o dionici Vukosavlje - Brčko, prema riječima Ćorića, takođe je u toku tenderski postupak. U užem izboru su dvije kineske kompanije.

"U toku su pregovori s njima i mislim da bi do kraja ove sedmice trebalo da daju konačne ponude te da ćemo izvršiti evaluaciju u narednih 15 dana i da će biti poznat najpovoljniji ponuđač za tu dionicu auto-puta. Onda ide dalja procedura sa kineskim bankama u vezi s obezbjeđivanjem finansiranja. Očekujem da ćemo komercijalni ugovor za tu dionicu imati do kraja februara. Kineski partneri rekli su da je njima potrebno nekih šest mjeseci da sprovedu procedure sa bankom. Dakle, negdje u septembru bi mogli početi radovi", naveo je Ćorić.

Stav Federalnog ministarstva prometa i komunikacija nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina", dok Ćorić kaže da ne vidi da je FBiH uradila mnogo toga.

"Mi se bavimo i dionicom kroz Brčko distrikt i nadamo se da ćemo brzo imati od strane distrikta definisanu trasu auto-puta kao i način na koji bi se to finansiralo. Naša očekivanja su da ćemo u ovoj godini imati trasu i način finansiranja kroz Brčko distrikt, da bismo to mogli objediniti sa dijelom trase auto-puta od Bijeljine do Brčkog", kazao je Ćorić za "Nezavisne novine".

Mitrović je rekao da je u pitanju auto-put koji je u interesu kako za građane BiH i Srbije, tako i svih u okruženju.

"Tako da ne vidim šta je tu problem. Jednostavno, stvari su tako postavljene da zahtijevaju određenu proceduru. Zašto se određene stvari ne rade onako kako bi trebalo, zaista nemam odgovor", zaključio je Mitrović.

(Nezavisne)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

B.luka

25.01.2022 13:50

Ne daj Vučiću ništa sve će pokrasti

ODGOVORITE
Name

Zemljo otvori se

25.01.2022 14:58

Ko je sve Ministar, dobro je da hljeba imamo.

Name

Kad su culi

25.01.2022 16:26

Za 100 miliona, odmah su priznali i hvataju objerucke, evo sutra pocinju.

Name

Sve ce

25.01.2022 16:27

Priznati za sto miliona.

Name

Uhh

25.01.2022 17:20

Cuj ministar a papak ili ministar koji je obijao pusnice i auta.

Name

Vi sektasi znate samo krasti

25.01.2022 13:56

Eto odgovora

ODGOVORITE
Name

Goran

25.01.2022 13:58

Vućić im je neko veče održao lekciju u smislu " da li vi išta znate uraditi osim lajati"

ODGOVORITE
Name

Re

25.01.2022 14:26

I traziti para, dole Dodik.

Name

&&&

25.01.2022 14:11

Hvala. Vučicu. Sto misli. Na ovaj narod. Ali ne Dajim. Pre. Sve. Pokradose. Narod su ovaj. Opustošili. Mi smo sirotinja.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

25.01.2022 22:50

I povlaciti duple crte

Name

Bre

25.01.2022 14:22

To ce biti ko Aerodrum u Trebinju,gdje nema korupcije nece ministri da rade.

ODGOVORITE
Name

Velija

25.01.2022 14:35

Pa lopovi nemogu se dogovorit kolo kp para da ukrade moraju pitat Dodika

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.01.2022 14:52

Pitanje je dali je greska :Namjerna ;ili: Slucajna;?O tome razmisljajte.

ODGOVORITE
Name

Sonja

25.01.2022 14:57

Vučić je lud čim ovim gangsterima daje pare. Pola će pokrasti kao i do sada. Da li taj Vučić opšte zna koje je leglo kriminala s ove strane Drine? Ima li iko oči da mu otvori?

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.01.2022 18:04

Pa možda i nije tako. Vučić kaže da će dati 100 miliona da se izgradi do Bijeljine, što može da znači da su oni proračunali da je to dovoljno za tu dionicu puta. Dakle izgradite...evo pare, plaćeno...

Name

Hahah

25.01.2022 15:35

Kasnite vi sa svime samo vam je punjenje sopstvenih dzepova na vrijeme!

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

25.01.2022 15:58

Очекивати од полуписменог, наркоманског олша црвене секте који је уништио Српску пљачком да нешто изгради је глупо. Можда појава новог тужиоца не дозвољава да се уграђују колико су навикли, па им се не исплати ? Рјешење садашње ситуације је из 95 те. Бањолучку крајину Федерацији. Брчко, Тузлу Српској. Пола Сарајева и Горажде. Па свако са својима. Ионако се лижу са усташама ко керови.

ODGOVORITE
Name

Samo

25.01.2022 18:00

Nam je 100 miliona falilo inace smo davno htjeli poceti i jos davnije bi bili gotovi.

ODGOVORITE
Name

gricko62

26.01.2022 14:55

Kome davati samo sami napraviti ovi pokradoše ko hijene a oni da prave put za godinu dignuće se u zrak dok nastupi prvi mraz .

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

26.01.2022 20:22

Ne kasne nego isplanirano štede lovu za izbornu godinu da obnove kupovinu glasova i da vide kako će proć na narednim izborima.

ODGOVORITE