У припреми нова правила за путовања Европском унијом

Европска унија припрема нови модел управљања пандемијом вируса корона за путовања који подразумијева одустајање од приступа "географског подручја поријекла путника" и превазилажење система мапа заразе који би остао "само на информативном нивоу", објавила је агенција АНСА, позивајући се на изворе у италијанској влади.

Регион 24.01.2022 | 21:26
У припреми нова правила за путовања Европском унијом

Ограничења више нец́е бити везана за подручје са кога долазе путници, вец́ за њихов епидемиолошки статус - потврду о вакцинацији, опоравку од ковида 19 или негативне тестове.

За важност ПЦР тестова услов остаје најдуже 72 сата, а за брзе антигенске тестове 24 до 48 сати, преноси ФоНет.

Нови модел управљања пандемијом уважавао би деветомјесечну важност зелене ковид пропуснице, али би се по истеку важности за потпуно вакцинисане и оне који су примили трећу дозу одлуке доносиле "на основу процјена".

Трајање пропуснице ће од 1. фебруара бити скраћено са девет на шест мјесеци, а тај рок би могао довести у проблем оне којима је протекло шест мјесеци од бустер дозе, с обзиром да још нема званичних опција о четвртој дози, наводи АНСА.

Према ажурираним правилима, путници који посједују важец́и сертификат о вакцинацији против ковида нец́е бити подвргнути додатном тестирању или условима самоизолације.

Међутим, на основу података Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), земље би ипак могле да уведу додатне мјере за путнике са територија укључених у тамноцрвену категорију, коју чине земље које су дубоко погођене вирусом корона.

Боје мапе ЕЦДЦ-а откривају ситуацију ризика по здравље од короне, узимајући у обзир стопе инфекције и тестирања у другим земљама, пише Сцхенгенвисаинфо.цом.

Након предложених измјена, мапа би узела у обзир и стопу вакцинације у другим земљама.

С тим у вези, један дипломата ЕУ је нагласио да се о предложеним промјенама мапе још увијек разговара.

Нови план слиједи приједлог Комисије из новембра прошле године да се заузме "приступ заснован на личности" путовању унутар земаља ЕУ, што значи да особе које посједују сертификат о вакцинацији против ковида "у принципу не би требало да подлијежу додатним ограничењима путовања, одакле год да долазе у Европској унији".

(Б92 Фото: Схуттерстоцк/раррарорро)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ноле

24.01.2022 22:29

Сто це реци,врацамо се на старо,укида се безвизни резим,осим за послусне и подобне....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

25.01.2022 12:56

Узас какав је ове безумни геноцидни пројекат све у циљу прикупљања здравствених података

ОДГОВОРИТЕ