Ко су енергетски заштићени купци у Републици Српској?

Од 1. јануара 2022. године, ступио је на снагу нови Закон о електричној енергији Републике Српске. Чланом 111 и 112 тог закона, који је Народна скупштина усвојила у јуну 2020. године, уведена је категорија Енергетски заштићен купац, којим се предвиђа субвенционисање електричне енергије за купце који су у стању социјалне потребе.

Република Српска 24.01.2022 | 20:00
Ко су енергетски заштићени купци у Републици Српској?

Међутим, буџетом за ову годину нису предвиђена средства за ове намјене. Да ли Влада и надлежна министарства уопште знају колико је ових купаца и због чега нема новца за ове категорије?

Новим Законом о електричној енергији право на субвенцију за плаћање струје имају купци који се налазе у стању социјалне потребе и домаћинство чијем члану због здравственог стања, обуставом испоруке струје може бити угрожено здравље или живот. 

Процјене извршне власти 2020. године биле су да је број ових потрошача у Српској око 50 хиљада, и да ће за субвенционисање бити неопходно око 12 милиона марака. 

Колики је заиста број тих купаца и колико новца ће бити потребно, требало је да дефинише посебна уредба коју доноси Влада Републике Српске, а на приједлог Министарства здравља и социјалне заштите.

Међутим, иако је нови Закон о електричној енергији усвојен прије двије године, а на снази је званично од 1. јануара ове године, у буџету за 2022, нема ни фенинг средстава за ове намјене. 

Из кабинета министра Алена Шеранића кажу да је нацрт Уредбе израђен, али да је план да се прошири обим корисника, због чега су формирали посебну Радну групу. 

„Радна група ради на анализи стања и потреба у циљу утврђивања приближног броја потенцијалних корисника права на субвенцију електричне енергије, а самим тим и износа финансијских средстава потребних за финансирање тог права, а Министарству енергетике и рударства Републике Српске ће доставити приједлоге за измјену и допуну Закона о електричној енергији у складу са извршеном анализом.“, наводи се у одговору из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Да би се овако нешто могло десити, упозоравали су и представници најстарије категорије. Представници пензионера, још у децембру 2020. године послали су ургенцију надлежним ресорима у Влади Републике Српске, затраживши да се дефинише шта конкретно требају испунити најугроженије категорије.

„Нажалост, највећи број њих је међу нашим колегама пензионерима. Затим ту су и друге социјално угрожене категорије, незапослени итд. Сви они који имају примања мања од 600 марака, требали би доћи у ту категорију.“, каже предсједник Савеза пензионера и потомака Републике Српске Драгутин Илић.

Из удружења за заштиту потрошача предлагали су Влади Републике Српске да се уводе посебна категорија угрожених корисника, која би била дефинисана Измјенама и допунама Закона за заштиту потрошача, а којом би била дефинисана посебна цијена струје за ове категорије. Међутим, од тога није било ништа.

„БиХ је у неколико наврата била чак и санкционисана од стране Европске енергетске заједнице у смислу непоштовања одређених европских директива, прије свега и на монополистички положај, па самим тим и увођењем посебних категорија потрошача.“, додаје предсједник Удружења за заштиту потрошача „Реакција“ из Бањалуке, Душан Срдић.

А док надлежни у Републици Српској не знају колико средстава ће бити неопходно за субвенционисање плаћања електричне енергије за најугроженије категорије, бањалучки СНСД израчунао је да је довољно 100 КМ по пензионеру, као вид једнократне помоћи. Они су крајем прошле године затражили да Град додијели грант за 40 хиљада пензионера Електрокрајини за ово финансирање. Али, ни у овом случају се још не зна како ће бањалучким пензионерима бити умањен износ од 100 КМ, за електричну енергију.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Владимир

24.01.2022 19:16

Мозда су застицени куци струје Додиковци.кумови сестрици уза и сира родбина и ова багра СНСД..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кострес

25.01.2022 05:52

Све је приватизовано дрзава је приватна прција поједини људи..али то народ не свата и зато трпи све ово и враца Додикове кредите које је покрао са својим близњим..

Name

Илија

24.01.2022 19:44

Енергетски застицени купцу у РС су из врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

24.01.2022 22:25

Заштићени су највећи дужници,а сиротињи сјели и за пола марке дуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

24.01.2022 22:32

Има пара али паразити управљају тим новцем и потребитим не остаје ништа, већ искључиво подобним и страначким тајкунима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

25.01.2022 08:53

Све социјалне категорије плацају струју и телевизију и порез и ако промасе одмах пљенидба искљуцења струје брзоо се одради али зато су застицене категорије бизнисмени прљави партијаси износе огромне дугове провлаце корумпирани родбина кумови партијаси харају!

ОДГОВОРИТЕ