Ko su energetski zaštićeni kupci u Republici Srpskoj?

Od 1. januara 2022. godine, stupio je na snagu novi Zakon o električnoj energiji Republike Srpske. Članom 111 i 112 tog zakona, koji je Narodna skupština usvojila u junu 2020. godine, uvedena je kategorija Energetski zaštićen kupac, kojim se predviđa subvencionisanje električne energije za kupce koji su u stanju socijalne potrebe.

Republika Srpska 24.01.2022 | 20:00
Ko su energetski zaštićeni kupci u Republici Srpskoj?

Međutim, budžetom za ovu godinu nisu predviđena sredstva za ove namjene. Da li Vlada i nadležna ministarstva uopšte znaju koliko je ovih kupaca i zbog čega nema novca za ove kategorije?

Novim Zakonom o električnoj energiji pravo na subvenciju za plaćanje struje imaju kupci koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja, obustavom isporuke struje može biti ugroženo zdravlje ili život. 

Procjene izvršne vlasti 2020. godine bile su da je broj ovih potrošača u Srpskoj oko 50 hiljada, i da će za subvencionisanje biti neophodno oko 12 miliona maraka. 

Koliki je zaista broj tih kupaca i koliko novca će biti potrebno, trebalo je da definiše posebna uredba koju donosi Vlada Republike Srpske, a na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Međutim, iako je novi Zakon o električnoj energiji usvojen prije dvije godine, a na snazi je zvanično od 1. januara ove godine, u budžetu za 2022, nema ni fening sredstava za ove namjene. 

Iz kabineta ministra Alena Šeranića kažu da je nacrt Uredbe izrađen, ali da je plan da se proširi obim korisnika, zbog čega su formirali posebnu Radnu grupu. 

„Radna grupa radi na analizi stanja i potreba u cilju utvrđivanja približnog broja potencijalnih korisnika prava na subvenciju električne energije, a samim tim i iznosa finansijskih sredstava potrebnih za finansiranje tog prava, a Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske će dostaviti prijedloge za izmjenu i dopunu Zakona o električnoj energiji u skladu sa izvršenom analizom.“, navodi se u odgovoru iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Da bi se ovako nešto moglo desiti, upozoravali su i predstavnici najstarije kategorije. Predstavnici penzionera, još u decembru 2020. godine poslali su urgenciju nadležnim resorima u Vladi Republike Srpske, zatraživši da se definiše šta konkretno trebaju ispuniti najugroženije kategorije.

„Nažalost, najveći broj njih je među našim kolegama penzionerima. Zatim tu su i druge socijalno ugrožene kategorije, nezaposleni itd. Svi oni koji imaju primanja manja od 600 maraka, trebali bi doći u tu kategoriju.“, kaže predsjednik Saveza penzionera i potomaka Republike Srpske Dragutin Ilić.

Iz udruženja za zaštitu potrošača predlagali su Vladi Republike Srpske da se uvode posebna kategorija ugroženih korisnika, koja bi bila definisana Izmjenama i dopunama Zakona za zaštitu potrošača, a kojom bi bila definisana posebna cijena struje za ove kategorije. Međutim, od toga nije bilo ništa.

„BiH je u nekoliko navrata bila čak i sankcionisana od strane Evropske energetske zajednice u smislu nepoštovanja određenih evropskih direktiva, prije svega i na monopolistički položaj, pa samim tim i uvođenjem posebnih kategorija potrošača.“, dodaje predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Reakcija“ iz Banjaluke, Dušan Srdić.

A dok nadležni u Republici Srpskoj ne znaju koliko sredstava će biti neophodno za subvencionisanje plaćanja električne energije za najugroženije kategorije, banjalučki SNSD izračunao je da je dovoljno 100 KM po penzioneru, kao vid jednokratne pomoći. Oni su krajem prošle godine zatražili da Grad dodijeli grant za 40 hiljada penzionera Elektrokrajini za ovo finansiranje. Ali, ni u ovom slučaju se još ne zna kako će banjalučkim penzionerima biti umanjen iznos od 100 KM, za električnu energiju.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vladimir

24.01.2022 19:16

Mozda su zasticeni kuci struje Dodikovci.kumovi sestrici uza i sira rodbina i ova bagra SNSD..

ODGOVORITE
Name

Kostres

25.01.2022 05:52

Sve je privatizovano drzava je privatna prcija pojedini ljudi..ali to narod ne svata i zato trpi sve ovo i vraca Dodikove kredite koje je pokrao sa svojim bliznjim..

Name

Ilija

24.01.2022 19:44

Energetski zasticeni kupcu u RS su iz vrha vlasti.

ODGOVORITE
Name

Tja

24.01.2022 22:25

Zaštićeni su najveći dužnici,a sirotinji sjeli i za pola marke duga.

ODGOVORITE
Name

Boris

24.01.2022 22:32

Ima para ali paraziti upravljaju tim novcem i potrebitim ne ostaje ništa, već isključivo podobnim i stranačkim tajkunima

ODGOVORITE
Name

Aha

25.01.2022 08:53

Sve socijalne kategorije placaju struju i televiziju i porez i ako promase odmah pljenidba iskljucenja struje brzoo se odradi ali zato su zasticene kategorije biznismeni prljavi partijasi iznose ogromne dugove provlace korumpirani rodbina kumovi partijasi haraju!

ODGOVORITE