На УКЦ проширују капацитете, све више заражених

Начелница Ургентног центра Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Славица Зељковић рекла је данас да је епидемиолошка ситуација погоршана и да се у УКЦ и Ургентном центру од почетка године свакодневно биљежи све више упућених пацијената.

Република Српска 24.01.2022 | 16:22
На УКЦ проширују капацитете, све више заражених

Она је истакла да је планирано да се прошире капацитети који се односе на ковид и већ од сутра планирано је отварање шестог спрата, те додала да је простор обезбијеђен, а тимови спремни.

– Нажалост, посљедњих дана имамо све већи број хоспитализованих пацијената – изјавила је Зељковићева на конференцији за новинаре у УКЦ.

Она је напоменула да су на почетку јануара били углавном амбулантни, лакши пацијенти, а да је сада све више хроничних болесника са низом придружених болести који одмах по пријему захтијевају хоспитализацију.

– У петак на суботу смо имали укупно 50 хоспитализованих пацијената на ковид одјељењу – рекла је Зељковићева.

Она је истакла да се посљедњих дана јавио велики проблем јер је велики број обољелих и заражених радника УКЦ који су у контакту са инфицираним, па је тренутно више од 250 медицинара на боловању.

– Упркос свим потешкоћама са којима се свакодневно сусрећемо, уз огромне напоре нашег руководства у организацији овог система и нас, радника, покушавамо одржати овај систем – и ковид и нековид на УКЦ – рекла је Зељковићева.

Она је навела да и даље раде све амбуланте, елективни пријеми и елективне операције, али и додала да је ситуација врло тешка.

– Трудимо се да одржимо и пружимо максималну услугу, а грађане молимо и апелујемо на разумијевање јер морају дуже чекати на прегледе, да буду стрпљиви када дођу. Апелујемо и даље на поштовање епидемиолошких мјера онако како је Институт и Министарство здравља прописало и апелујемо на вакцинацију – каже Зељковићева.

Она је додала да за сада немају план да се обустави редован рад.

Зељковићева је напоменула да је данас упућено више од 50 пацијената на Ургентни центар УКЦ и да је од тог броја пет већ хоспитализовано, док још 10 чека на дијагностичку обраду.

– Већ од самог доласка јасно је да су то пацијенти који су на кисеонику, који су хронични болесници старије животне доби. Од јутрос нисмо имали ниједног млађег пацијента, али то је оно што смо и очекивали са погоршањем епидемиолошке ситуације да ће сада ковид код болесника који имају већ низ коморбитета довести до погоршања њиховог општег стања и да ће они бити у тешком стању од самог доласка – рекла је Зељковићева.

Она је навела да у интензивној њези дневно имају од 20 до 35 пацијената који су на респиратору, а од осталих пацијената више од пола је на кисеоничкој терапији и то су тешки болесници.

Абдоминални хирург Горан Јањић, који ради у ковид и нековид систему, истакао је да, упркос погоршању епидемиолошке ситуације, захваљујући раду и ентузијазму свих у УКЦ, успијевају да одговоре свим задацима.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Марко,Њемацка

24.01.2022 16:34

да ли је та славица зена од постењацине зељковица,који је у затвору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

24.01.2022 17:42

Није, његова дјева је Кајкут Зељковиц Мирела, у народу позната као преливода и јако љигаво биће. Нецемо је даље пљувати јер нестаће нам слова колико је дивна.

Name

Владимир

24.01.2022 18:00

Изгледа да је багра нацуњала опет неке паре и неку пљацку цим просирују каоацитете несто ту смрди није циста посла

Name

РЕ МАРКО,ЊЕМАЧКА

24.01.2022 18:01

Зељковићева жена се зове Мирела

Name

Лакташи

24.01.2022 19:13

Ова госпођа др Зељковић је толико нормална,стручна и предана струци да просто немогу вјеровати да као таква уопште функционише у јавашлуку УКЦ а.

Name

Ре

24.01.2022 19:33

Могли су у дјајицеве дискотеке смјестити пацијенте. Сада су славе биле,није се радило.

Name

Мргуд

24.01.2022 19:35

А ГДЈЕ ЈЕ ГЛАВНИ СТОЗЕР УКЦ ВЛАДО ДЈАЈИЦ ОН САД СА ДОДИКОМ СПРЕМА НОВЕ ПЉАЦКЕ И ГЛЕДАЈУ КАКО ДО КРАЈА СВОЈЕ АФЕРЕ КОЈА СЕ БЛИЗИ КРАЈУ ,ГЛЕДАЈУ ДА СТО ВИСЕ ОПЉАЦКАЈУ ДРЗАВУ И НАРОД.

Name

Реците Црти

24.01.2022 16:48

Да прво завари прозоре на најбољем КЦ у свету а и сире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

24.01.2022 18:23

Па нека вас директор само окупља пјеваце у ГО СНСД-а и пјева по кафанама прави вирус пјевац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2022 19:20

Колико болница има спратова? До сада су пунили пет. Шта је сад? Нико не носи маске, кафане раде, људи умиру, шмрче се дрога. Има ли још нешто? Дно дна.

Name

XYЗ

24.01.2022 19:57

Др Зељковиц за сваку похвалу. Мало је таквих на КЦ и у дрзави генерално. Нема везе са лоповима Зељковицима, нису уопсте у родбинским везама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

24.01.2022 20:02

Нема разлога за бригу, дрзи Дјаја све под контролом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

25.01.2022 06:19

Како сад то када на сваком кораку имамо имунологе и вирусологе. Пуне су их пијаце, кафићи и друштвене мреже. Све експерт до експерта. Двије године знају шта не треба, а ни једну не зборе шта би требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО

25.01.2022 11:48

Ће вам доћи да га лијече КРИМОСИ и незналице? Убрзо ћете сви одговарати,за сваки уништени људски живот.Упамтите то!Спаса вам нема...

ОДГОВОРИТЕ