Na UKC proširuju kapacitete, sve više zaraženih

Načelnica Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Slavica Zeljković rekla je danas da je epidemiološka situacija pogoršana i da se u UKC i Urgentnom centru od početka godine svakodnevno bilježi sve više upućenih pacijenata.

Republika Srpska 24.01.2022 | 16:22
Na UKC proširuju kapacitete, sve više zaraženih

Ona je istakla da je planirano da se prošire kapaciteti koji se odnose na kovid i već od sutra planirano je otvaranje šestog sprata, te dodala da je prostor obezbijeđen, a timovi spremni.

– Nažalost, posljednjih dana imamo sve veći broj hospitalizovanih pacijenata – izjavila je Zeljkovićeva na konferenciji za novinare u UKC.

Ona je napomenula da su na početku januara bili uglavnom ambulantni, lakši pacijenti, a da je sada sve više hroničnih bolesnika sa nizom pridruženih bolesti koji odmah po prijemu zahtijevaju hospitalizaciju.

– U petak na subotu smo imali ukupno 50 hospitalizovanih pacijenata na kovid odjeljenju – rekla je Zeljkovićeva.

Ona je istakla da se posljednjih dana javio veliki problem jer je veliki broj oboljelih i zaraženih radnika UKC koji su u kontaktu sa inficiranim, pa je trenutno više od 250 medicinara na bolovanju.

– Uprkos svim poteškoćama sa kojima se svakodnevno susrećemo, uz ogromne napore našeg rukovodstva u organizaciji ovog sistema i nas, radnika, pokušavamo održati ovaj sistem – i kovid i nekovid na UKC – rekla je Zeljkovićeva.

Ona je navela da i dalje rade sve ambulante, elektivni prijemi i elektivne operacije, ali i dodala da je situacija vrlo teška.

– Trudimo se da održimo i pružimo maksimalnu uslugu, a građane molimo i apelujemo na razumijevanje jer moraju duže čekati na preglede, da budu strpljivi kada dođu. Apelujemo i dalje na poštovanje epidemioloških mjera onako kako je Institut i Ministarstvo zdravlja propisalo i apelujemo na vakcinaciju – kaže Zeljkovićeva.

Ona je dodala da za sada nemaju plan da se obustavi redovan rad.

Zeljkovićeva je napomenula da je danas upućeno više od 50 pacijenata na Urgentni centar UKC i da je od tog broja pet već hospitalizovano, dok još 10 čeka na dijagnostičku obradu.

– Već od samog dolaska jasno je da su to pacijenti koji su na kiseoniku, koji su hronični bolesnici starije životne dobi. Od jutros nismo imali nijednog mlađeg pacijenta, ali to je ono što smo i očekivali sa pogoršanjem epidemiološke situacije da će sada kovid kod bolesnika koji imaju već niz komorbiteta dovesti do pogoršanja njihovog opšteg stanja i da će oni biti u teškom stanju od samog dolaska – rekla je Zeljkovićeva.

Ona je navela da u intenzivnoj njezi dnevno imaju od 20 do 35 pacijenata koji su na respiratoru, a od ostalih pacijenata više od pola je na kiseoničkoj terapiji i to su teški bolesnici.

Abdominalni hirurg Goran Janjić, koji radi u kovid i nekovid sistemu, istakao je da, uprkos pogoršanju epidemiološke situacije, zahvaljujući radu i entuzijazmu svih u UKC, uspijevaju da odgovore svim zadacima.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Marko,Njemacka

24.01.2022 16:34

da li je ta slavica zena od postenjacine zeljkovica,koji je u zatvoru

ODGOVORITE
Name

Sinisa

24.01.2022 17:42

Nije, njegova djeva je Kajkut Zeljkovic Mirela, u narodu poznata kao prelivoda i jako ljigavo biće. Necemo je dalje pljuvati jer nestaće nam slova koliko je divna.

Name

Vladimir

24.01.2022 18:00

Izgleda da je bagra nacunjala opet neke pare i neku pljacku cim prosiruju kaoacitete nesto tu smrdi nije cista posla

Name

RE MARKO,NJEMAČKA

24.01.2022 18:01

Zeljkovićeva žena se zove Mirela

Name

Laktaši

24.01.2022 19:13

Ova gospođa dr Zeljković je toliko normalna,stručna i predana struci da prosto nemogu vjerovati da kao takva uopšte funkcioniše u javašluku UKC a.

Name

Re

24.01.2022 19:33

Mogli su u djajiceve diskoteke smjestiti pacijente. Sada su slave bile,nije se radilo.

Name

Mrgud

24.01.2022 19:35

A GDJE JE GLAVNI STOZER UKC VLADO DJAJIC ON SAD SA DODIKOM SPREMA NOVE PLJACKE I GLEDAJU KAKO DO KRAJA SVOJE AFERE KOJA SE BLIZI KRAJU ,GLEDAJU DA STO VISE OPLJACKAJU DRZAVU I NAROD.

Name

Recite Crti

24.01.2022 16:48

Da prvo zavari prozore na najboljem KC u svetu a i sire...

ODGOVORITE
Name

Eh

24.01.2022 18:23

Pa neka vas direktor samo okuplja pjevace u GO SNSD-a i pjeva po kafanama pravi virus pjevac.

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2022 19:20

Koliko bolnica ima spratova? Do sada su punili pet. Šta je sad? Niko ne nosi maske, kafane rade, ljudi umiru, šmrče se droga. Ima li još nešto? Dno dna.

Name

XYZ

24.01.2022 19:57

Dr Zeljkovic za svaku pohvalu. Malo je takvih na KC i u drzavi generalno. Nema veze sa lopovima Zeljkovicima, nisu uopste u rodbinskim vezama.

ODGOVORITE
Name

GTI

24.01.2022 20:02

Nema razloga za brigu, drzi Djaja sve pod kontrolom

ODGOVORITE
Name

Bok

25.01.2022 06:19

Kako sad to kada na svakom koraku imamo imunologe i virusologe. Pune su ih pijace, kafići i društvene mreže. Sve ekspert do eksperta. Dvije godine znaju šta ne treba, a ni jednu ne zbore šta bi trebalo.

ODGOVORITE
Name

KO

25.01.2022 11:48

Će vam doći da ga liječe KRIMOSI i neznalice? Ubrzo ćete svi odgovarati,za svaki uništeni ljudski život.Upamtite to!Spasa vam nema...

ODGOVORITE