Провео 13,5 година у затвору због прекршајних вожњи

Казне и пријаве су буквално обележиле читав живот Милисава Тодоровића, али је сада, како каже, окренуо нови лист.

Србија 23.01.2022 | 11:42
Провео 13,5 година у затвору због прекршајних вожњи

Милисав Тодоровић Батула (65) из села Баћоглава код Куршумлије провео је укупно 13 и по година у прокупачком Окружном затвору због прекршајних пријава.

Како Тодоровић каже, казне и пријаве су буквално обележиле читав његов живот и све се односе на вожњу аутомобила без дозволе јер је Милисав 30 година седао за волан без ње. Сада се, како тврди, коначно научио памети, те већ годину дана не седа на место возача.

Тодоровић за Курир објашњава да 13 и по година није провео у цугу иза решетака, већ из делова, а за дужину свог затворског стажа сазнао је када се запослио у једној фирми.

- Послодавац је тражио да ми у прокупачком затвору тачно обрачунају колико сам времена провео тамо и стигао је овај податак од 13 и по година. Искрено, никада нисам сам рачунао, али Окружни затвор у Прокупљу боље познајем него своју кућу - у шали каже Милисав, ког сви познају по надимку Батула.

Додаје да је сигурно десетак пута окречио читав затвор, радио је на затворској економији, све стражаре и запослене зна одлично и са свима је у добрим односима. Пошто је велики радник, хвали се како је на затворској економији за осам сати умео сам да посади 25 килограма лука.

- Променио сам десетак управника, испратио и дочекао многе, и сада је, вала, доста! Сећам се, једном приликом затворска казна ми је истекла тачно у 22 сата. Како нисам имао где, предложио сам командиру да ме пусти да и ту ноћ преспавам у затвору, па ујутро да идем кући, али су казали да је то немогуће. На крају сам се снашао и преспавао у Прокупљу код познаника - присећа се и додаје да је за тих 13 година и шест месеци било сијасет комичних и симпатичних ситуација, за целу једну књигу.

За запослене у Окружном затвору у Прокупљу има само речи хвале.

- Никада нисам имао проблема и увек кад је требало нешто да се ради, они су мене слали, тако су пролазиле године - додаје Батула, који је добијао прекршајне пријаве и за вожњу трактора, камиона, али највише за аутомобил марке "нисан", који је најдуже возио.

Ако га сећање не вара, први пут је добио прекршајну пријаву 1995. Тада је одлежао 60 дана и тако је све почело.

- Изађем, возим кола, они ме зауставе, ја кажем: "Свако нека ради свој посао", и тако све укруг. На крају сам након 30 година положио за вожњу кола, али сам заборавио да већ имам казну за вожњу без дозволе, па су ми је одузели када су ме поново зауставили. И тако сам по ко зна који пут опет завршио у затвору. Последњи пут прошле године и тада сам решио да нећу више да седам у кола док ми не врате дозволу - прича нам Батула.

Окренуо нови лист: Вози само бицикл
Од прошле године Батула се вози само бициклом или га комшије и пријатељи превезу где треба. Зна да је његова кривица за све што му се догодило, али некако се, признаје, навикао на тај зачарани круг.

- Највише проблема стварала ми је моја тврдоглава природа и то што животне ситуације нисам схватао озбиљно, али окренуо сам нови лист, па се надам да ћу сада живети мирно - одлучан је он.

Тодоровић каже да је много прича у његовом животу које би заборавио, па тако и чињеницу да је до пре 20 година пуно пио, те остао без породице, која га је напустила због алкохола. Касно је схватио грешку, као и ову са вожњом без дозволе.

- Јесте, крив сам за све што ме је снашло и проблем је што много касно увидим грешку, али се надам да их више неће бити - закључује Батула.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Посље трећег пута психијатру

23.01.2022 10:58

Ово нормалан човјек урадио не би...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2022 11:23

Бас тако,лик је једна обицна будала.

Name

Приједорцанин М.

23.01.2022 11:38

Добро је кад кад му је из дупета досла памет а има оних која никад не додје...

Name

Ре

23.01.2022 14:57

Ма хајде, све је то нормално...није никог убио

ОДГОВОРИТЕ