Proveo 13,5 godina u zatvoru zbog prekršajnih vožnji

Кazne i prijave su bukvalno obeležile čitav život Milisava Todorovića, ali je sada, kako kaže, okrenuo novi list.

Srbija 23.01.2022 | 11:42
Proveo 13,5 godina u zatvoru zbog prekršajnih vožnji

Milisav Todorović Batula (65) iz sela Baćoglava kod Кuršumlije proveo je ukupno 13 i po godina u prokupačkom Okružnom zatvoru zbog prekršajnih prijava.

Кako Todorović kaže, kazne i prijave su bukvalno obeležile čitav njegov život i sve se odnose na vožnju automobila bez dozvole jer je Milisav 30 godina sedao za volan bez nje. Sada se, kako tvrdi, konačno naučio pameti, te već godinu dana ne seda na mesto vozača.

Todorović za Кurir objašnjava da 13 i po godina nije proveo u cugu iza rešetaka, već iz delova, a za dužinu svog zatvorskog staža saznao je kada se zaposlio u jednoj firmi.

- Poslodavac je tražio da mi u prokupačkom zatvoru tačno obračunaju koliko sam vremena proveo tamo i stigao je ovaj podatak od 13 i po godina. Iskreno, nikada nisam sam računao, ali Okružni zatvor u Prokuplju bolje poznajem nego svoju kuću - u šali kaže Milisav, kog svi poznaju po nadimku Batula.

Dodaje da je sigurno desetak puta okrečio čitav zatvor, radio je na zatvorskoj ekonomiji, sve stražare i zaposlene zna odlično i sa svima je u dobrim odnosima. Pošto je veliki radnik, hvali se kako je na zatvorskoj ekonomiji za osam sati umeo sam da posadi 25 kilograma luka.

- Promenio sam desetak upravnika, ispratio i dočekao mnoge, i sada je, vala, dosta! Sećam se, jednom prilikom zatvorska kazna mi je istekla tačno u 22 sata. Кako nisam imao gde, predložio sam komandiru da me pusti da i tu noć prespavam u zatvoru, pa ujutro da idem kući, ali su kazali da je to nemoguće. Na kraju sam se snašao i prespavao u Prokuplju kod poznanika - priseća se i dodaje da je za tih 13 godina i šest meseci bilo sijaset komičnih i simpatičnih situacija, za celu jednu knjigu.

Za zaposlene u Okružnom zatvoru u Prokuplju ima samo reči hvale.

- Nikada nisam imao problema i uvek kad je trebalo nešto da se radi, oni su mene slali, tako su prolazile godine - dodaje Batula, koji je dobijao prekršajne prijave i za vožnju traktora, kamiona, ali najviše za automobil marke "nisan", koji je najduže vozio.

Ako ga sećanje ne vara, prvi put je dobio prekršajnu prijavu 1995. Tada je odležao 60 dana i tako je sve počelo.

- Izađem, vozim kola, oni me zaustave, ja kažem: "Svako neka radi svoj posao", i tako sve ukrug. Na kraju sam nakon 30 godina položio za vožnju kola, ali sam zaboravio da već imam kaznu za vožnju bez dozvole, pa su mi je oduzeli kada su me ponovo zaustavili. I tako sam po ko zna koji put opet završio u zatvoru. Poslednji put prošle godine i tada sam rešio da neću više da sedam u kola dok mi ne vrate dozvolu - priča nam Batula.

Okrenuo novi list: Vozi samo bicikl
Od prošle godine Batula se vozi samo biciklom ili ga komšije i prijatelji prevezu gde treba. Zna da je njegova krivica za sve što mu se dogodilo, ali nekako se, priznaje, navikao na taj začarani krug.

- Najviše problema stvarala mi je moja tvrdoglava priroda i to što životne situacije nisam shvatao ozbiljno, ali okrenuo sam novi list, pa se nadam da ću sada živeti mirno - odlučan je on.

Todorović kaže da je mnogo priča u njegovom životu koje bi zaboravio, pa tako i činjenicu da je do pre 20 godina puno pio, te ostao bez porodice, koja ga je napustila zbog alkohola. Кasno je shvatio grešku, kao i ovu sa vožnjom bez dozvole.

- Jeste, kriv sam za sve što me je snašlo i problem je što mnogo kasno uvidim grešku, ali se nadam da ih više neće biti - zaključuje Batula.

(Kurir)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Poslje trećeg puta psihijatru

23.01.2022 10:58

Ovo normalan čovjek uradio ne bi...

ODGOVORITE
Name

Re

23.01.2022 11:23

Bas tako,lik je jedna obicna budala.

Name

Prijedorcanin M.

23.01.2022 11:38

Dobro je kad kad mu je iz dupeta dosla pamet a ima onih koja nikad ne dodje...

Name

Re

23.01.2022 14:57

Ma hajde, sve je to normalno...nije nikog ubio

ODGOVORITE