"Враћамо се старом животу. Корона трчи последњи круг"

Пик овог таласа биће средином фебруара, бројеви ће бити високи, али трајаће краће, казао је проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

Србија 23.01.2022 | 10:26
"Враћамо се старом животу. Корона трчи последњи круг"

Како је навео, спуштање епидемиолошке кривуље очекује се брзо.

"Имаћемо прилично мирно пролеће и лето, најзад ћемо се вратити нормалном животу. Вероватно и скинути маске, јер делује да корона с омикроном трчи последњи круг", казао је анестезиолог проф. др Радмило Јанковић.

Наводи да је омикрон успео оно што је природни еволуциони пут између вируса и његовог домаћина - да створи суживот.

"Вирус ће се преносити између људи, али им неће угрожавати живот, а индиректно неће стварати ни проблем планети у смислу нормалног кретања и економског функционисања. Ипак, сачекаћемо да на јужној хемисфери прође зимски период и да видимо да ли нас чека нека нова мутација. И не бих, без обзира на ове оптимистичне прогнозе, искључио могућност да се у некој од наредних сезона појави мутирани сој вируса који може бити много патогенији, слично делти, а да садржи и неку врсту заразности. Али катастрофична ситуација коју смо могли да видимо у научнофантастичним филмовима, да се шири јако патоген и јако вирулентан сој који ће практично уништити Земљину куглу, није могућа" истакао је Јанковић.

Јанковић је у интрервјуу за "Курир", казао да је јако тешко проценити колико је реално пацијената оболелих од омикрона, а колико још од делте.

"Пацијенти примљени последњих дана, као и у претходне две-три недеље, углавном захтевају интензивну терапију. Они су старије животне доби, неретко имају и више од 80 година, с пуно хроничних болести. Углавном су то обостране, тешке упале плућа, а ковид је системски. Свакако захтевају кисеоник, а неретко и системску примену биолошке и антивирусне терапије, кортикостероиде, све као и током претходних таласа", рекао је.

Како је рекао, број хоспитализованих се лагано се повећава, а да је за двадесетак дана укупан број пацијената у Србији повећан тек нешто више од 600.

"Узимајући у обзир број отпуштених и број преминулих, новопримљених је током јануара око 1.500. А то значи да омикрон већ доминира последња 22 дана. Не верујем да ће се укупан број пацијената попети на више од 3.500, максимум 4.000, што је свега готово трећина од онога што смо имали у пику сваког претходног таласа. И наредне две-три недеље притисак ће бити усмерен ка ковид амбулантама", рекао је доктор.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зељко

23.01.2022 09:45

Ееее,,народ ће да победи,,виде масони да неће успети у историјској лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

23.01.2022 09:45

Ја већ сад видим нову "мутацију" и то нај" опаснију". Сад, када су сви насјели , ви би да прекинете "пандемију" , гдје то има ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бл

23.01.2022 10:11

Откуд они то знају, а толико не знају о вирусу ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

23.01.2022 10:14

Видите да они све знају,информисани из главног центра који покушава да управља животом сваког човјека.Али да ту буде крај,слиједи нова пошаст. Ко вјерује и ко издржи до краја,биће и спашен!

ОДГОВОРИТЕ