"Vraćamo se starom životu. Korona trči poslednji krug"

Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki, ali trajaće kraće, kazao je prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UКC Niš.

Srbija 23.01.2022 | 10:26
"Vraćamo se starom životu. Korona trči poslednji krug"

Кako je naveo, spuštanje epidemiološke krivulje očekuje se brzo.

"Imaćemo prilično mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Verovatno i skinuti maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug", kazao je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

Navodi da je omikron uspeo ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot.

"Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća" istakao je Janković.

Janković je u intrervjuu za "Kurir", kazao da je jako teško proceniti koliko je realno pacijenata obolelih od omikrona, a koliko još od delte.

"Pacijenti primljeni poslednjih dana, kao i u prethodne dve-tri nedelje, uglavnom zahtevaju intenzivnu terapiju. Oni su starije životne dobi, neretko imaju i više od 80 godina, s puno hroničnih bolesti. Uglavnom su to obostrane, teške upale pluća, a kovid je sistemski. Svakako zahtevaju kiseonik, a neretko i sistemsku primenu biološke i antivirusne terapije, kortikosteroide, sve kao i tokom prethodnih talasa", rekao je.

Kako je rekao, broj hospitalizovanih se lagano se povećava, a da je za dvadesetak dana ukupan broj pacijenata u Srbiji povećan tek nešto više od 600.

"Uzimajući u obzir broj otpuštenih i broj preminulih, novoprimljenih je tokom januara oko 1.500. A to znači da omikron već dominira poslednja 22 dana. Ne verujem da će se ukupan broj pacijenata popeti na više od 3.500, maksimum 4.000, što je svega gotovo trećina od onoga što smo imali u piku svakog prethodnog talasa. I naredne dve-tri nedelje pritisak će biti usmeren ka kovid ambulantama", rekao je doktor.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zeljko

23.01.2022 09:45

Eeee,,narod će da pobedi,,vide masoni da neće uspeti u istorijskoj laži.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

23.01.2022 09:45

Ja već sad vidim novu "mutaciju" i to naj" opasniju". Sad, kada su svi nasjeli , vi bi da prekinete "pandemiju" , gdje to ima ?

ODGOVORITE
Name

Vesna Bl

23.01.2022 10:11

Otkud oni to znaju, a toliko ne znaju o virusu ??

ODGOVORITE
Name

Laktaši

23.01.2022 10:14

Vidite da oni sve znaju,informisani iz glavnog centra koji pokušava da upravlja životom svakog čovjeka.Ali da tu bude kraj,slijedi nova pošast. Ko vjeruje i ko izdrži do kraja,biće i spašen!

ODGOVORITE