Политичка превирања у БиХ наносе штету и економији

БиХ је према анализама посљедња на листи балканских земаља у коју би дошли страни инвеститори. Због све теже ситуације глас су дигли и послодавци који су позвали политичаре да раде на стабилизацији односа.

Република Српска 22.01.2022 | 20:18
Политичка превирања у БиХ наносе штету и економији
Санкције, политички сукоби, институционална блокада су свакодневница у БиХ. Све то нарушава и већ одавно урушену економију. Политичка нестабилност наноси велику штету привреди и негативно утиче на животни стандард грађана, поручују послодавци Српске и Федерације БиХ, који су упутили апел политичарима.
 
 ‘’Тренутна политичка ситуација је апсолутно  неприхватљива, реторика која се употребљава је нешто што урушава позицију инвестиција, пословања како у Српској тако и у цијелој БИХ. Наш апел иде у правцу да се стабилизују политичке прилике у БиХ и да се омогући да капитал нормално функционише’’, изјавио је Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске
 
Основни проблем је потпуно неактивна политика ресорних министарстава и влада у оба ентитета у БиХ по основу привлачења и мотивисања инвеститора да улажу и отварају нека нова радна мјеста, оцјењују  економисти.
 
''Наш посебан проблем је чињеница да смо ми сложена политичка структура унутар БиХ и да имамо активности посебно у овом задњем кварталу које су политички прилично високе тензије тако да када представник америке дође и изговори реченицу да овдје неће бити рата питам се који би инвеститор пожелио да дође у БиХ'', рекао је економиста, Зоран Павловић.
 
Поједини инвеститори најављују да ће се селити из БиХ, јер никоме не одговара нестабилност. А очекивати да ће неко инвестирати у оваквим условима је тек илузорно сматрају економски стручњаци и наводе да БиХ нема ни развојне фондове који би стимулисали и привукли инваститоре. 
 
 
(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Владимир.п

22.01.2022 20:10

Ко да улози несто у ову земљу кад је све Снсд,,власниство и Додикова прција..све пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.01.2022 22:01

Ово о стети економије је вероватно нека греска. Економија у БиХ вец одавно не постоји

Name

БЛ

22.01.2022 22:04

Милорад наноси штету, купци нас зову сваки дан са свих страна питају хоће ли ту код вас рат, сваки дан објашњавамо да је то само предизборна политика. Ко ће доћи вамо кад ови што су долазили и послују са нашим људима су уплашени, мисле да ће рат, па како ће неко нови доћи радити нешто или сарађивати овдје са неким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2022 02:48

Тачно . Све је тако друже а ове СНСД биле нека ствар јер су се напљачкали .

Name

Један чо'јек

23.01.2022 07:05

У БиХ имамо лудаке на власти. Једни би да се одцијепе, други би јединствену и недјељиву и да "геноцидаши" иду у Србију ако неће како "ага" каже а трећи љубазно чекају свој моменат да ућаре. Нема краја овом срању а народ одлази главом без обзира.

Name

ДОДИГ СТЕТОЦИНА

23.01.2022 02:07

БУРЛЕ ЈЕ НАЈ ВЕЦА СТЕТОЦИНА У РС И БИХ.. ТАКВОГ ЗЛИКАВЦА. ПОКРАО ЈЕ СИРОТИЊА ОН И ЊЕГОВИ.. АЛ БОГ УДАРА ТАМО ГДЈЕ ЦЕ ГА НАЈ ВИСЕ ЗА ОКИТИ ДЈЕЦА И УНУЦАД.. НЕКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна листа послодаваца

23.01.2022 04:10

Људи погледајте фејсбук страницу црна листа послодаваца Републике Српске Пријавите се и коментаришите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

23.01.2022 08:34

Већина фирми су у власништву једне особе, сву политику води једна особа,све се врти око једне особе, систем не функционише и то је то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

23.01.2022 09:10

Да би развили било какав бизнис у РС морате се вјешто уклопити у структуре влласти које контролишу токове новца и капитала, и морате знати коме дати новац да вам посао неометано функционише, и ако то нисте урадили, или сте направили погрешну процјену, морате се повући, јер ћете свакако бити на губитку. Све ово наравно знају страни потенцијални инвеститори, и зато РС обилазе у широком луку!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

23.01.2022 09:50

Народ треба на изборима то ријешити јел ово је превршило свако мјери, народ једва саставља крај са крајем а он незна колика су му примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

23.01.2022 10:01

Кажите нешто што не знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због

24.01.2022 23:14

ових политицара све се одразава и не економију, неце нико улагати у дрзаву из које се саљу лосе поруке и сигнали, а на крају се кола ломе на становниству, нема посла, нема нових инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ