Politička previranja u BiH nanose štetu i ekonomiji

BiH je prema analizama posljednja na listi balkanskih zemalja u koju bi došli strani investitori. Zbog sve teže situacije glas su digli i poslodavci koji su pozvali političare da rade na stabilizaciji odnosa.

Republika Srpska 22.01.2022 | 20:18
Politička previranja u BiH nanose štetu i ekonomiji
Sankcije, politički sukobi, institucionalna blokada su svakodnevnica u BiH. Sve to narušava i već odavno urušenu ekonomiju. Politička nestabilnost nanosi veliku štetu privredi i negativno utiče na životni standard građana, poručuju poslodavci Srpske i Federacije BiH, koji su uputili apel političarima.
 
 ‘’Trenutna politička situacija je apsolutno  neprihvatljiva, retorika koja se upotrebljava je nešto što urušava poziciju investicija, poslovanja kako u Srpskoj tako i u cijeloj BIH. Naš apel ide u pravcu da se stabilizuju političke prilike u BiH i da se omogući da kapital normalno funkcioniše’’, izjavio je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske
 
Osnovni problem je potpuno neaktivna politika resornih ministarstava i vlada u oba entiteta u BiH po osnovu privlačenja i motivisanja investitora da ulažu i otvaraju neka nova radna mjesta, ocjenjuju  ekonomisti.
 
''Naš poseban problem je činjenica da smo mi složena politička struktura unutar BiH i da imamo aktivnosti posebno u ovom zadnjem kvartalu koje su politički prilično visoke tenzije tako da kada predstavnik amerike dođe i izgovori rečenicu da ovdje neće biti rata pitam se koji bi investitor poželio da dođe u BiH'', rekao je ekonomista, Zoran Pavlović.
 
Pojedini investitori najavljuju da će se seliti iz BiH, jer nikome ne odgovara nestabilnost. A očekivati da će neko investirati u ovakvim uslovima je tek iluzorno smatraju ekonomski stručnjaci i navode da BiH nema ni razvojne fondove koji bi stimulisali i privukli invastitore. 
 
 
(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vladimir.p

22.01.2022 20:10

Ko da ulozi nesto u ovu zemlju kad je sve Snsd,,vlasnistvo i Dodikova prcija..sve propalo

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.01.2022 22:01

Ovo o steti ekonomije je verovatno neka greska. Ekonomija u BiH vec odavno ne postoji

Name

БЛ

22.01.2022 22:04

Милорад наноси штету, купци нас зову сваки дан са свих страна питају хоће ли ту код вас рат, сваки дан објашњавамо да је то само предизборна политика. Ко ће доћи вамо кад ови што су долазили и послују са нашим људима су уплашени, мисле да ће рат, па како ће неко нови доћи радити нешто или сарађивати овдје са неким.

ODGOVORITE
Name

Re

23.01.2022 02:48

Tačno . Sve je tako druže a ove SNSD bile neka stvar jer su se napljačkali .

Name

Jedan čo'jek

23.01.2022 07:05

U BiH imamo ludake na vlasti. Jedni bi da se odcijepe, drugi bi jedinstvenu i nedjeljivu i da "genocidaši" idu u Srbiju ako neće kako "aga" kaže a treći ljubazno čekaju svoj momenat da ućare. Nema kraja ovom sranju a narod odlazi glavom bez obzira.

Name

DODIG STETOCINA

23.01.2022 02:07

BURLE JE NAJ VECA STETOCINA U RS I BIH.. TAKVOG ZLIKAVCA. POKRAO JE SIROTINJA ON I NJEGOVI.. AL BOG UDARA TAMO GDJE CE GA NAJ VISE ZA OKITI DJECA I UNUCAD.. NEKA

ODGOVORITE
Name

Crna lista poslodavaca

23.01.2022 04:10

Ljudi pogledajte fejsbuk stranicu crna lista poslodavaca Republike Srpske Prijavite se i komentarišite.

ODGOVORITE
Name

SASA

23.01.2022 08:34

Većina firmi su u vlasništvu jedne osobe, svu politiku vodi jedna osoba,sve se vrti oko jedne osobe, sistem ne funkcioniše i to je to..

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

23.01.2022 09:10

Da bi razvili bilo kakav biznis u RS morate se vješto uklopiti u strukture vllasti koje kontrolišu tokove novca i kapitala, i morate znati kome dati novac da vam posao neometano funkcioniše, i ako to niste uradili, ili ste napravili pogrešnu procjenu, morate se povući, jer ćete svakako biti na gubitku. Sve ovo naravno znaju strani potencijalni investitori, i zato RS obilaze u širokom luku!!

ODGOVORITE
Name

Srb

23.01.2022 09:50

Narod treba na izborima to riješiti jel ovo je prevršilo svako mjeri, narod jedva sastavlja kraj sa krajem a on nezna kolika su mu primanja.

ODGOVORITE
Name

T39842288

23.01.2022 10:01

Kažite nešto što ne znamo

ODGOVORITE
Name

Zbog

24.01.2022 23:14

ovih politicara sve se odrazava i ne ekonomiju, nece niko ulagati u drzavu iz koje se salju lose poruke i signali, a na kraju se kola lome na stanovnistvu, nema posla, nema novih investicija.

ODGOVORITE