Високе цијене и рекордан раст наплате пореза

У прошлој години, прикупљено је према подацима УИО БиХ, 990 милиона КМ индиректних пореза више у нето износу.

Босна и Херцеговина 21.01.2022 | 21:11
Високе цијене и рекордан раст наплате пореза

Од успоставе Управе за индиректно опорезивање прикупљени су рекордни приходи од индиректних пореза.

Приходи од индиректних пореза у 2021. години износили су 8 милијарди и 445 милиона КМ и већи су за 1 милијарду и 216 милиона КМ или 16,8 % у односу на 2020. годину када су износили 7 милијарди и 229 милиона КМ.

У односу на раније рекордну 2019. годину прикупљено је 460 милиона КМ више.

Кључно питање је, каже економиста Фарук Хаџић, гдје тај новац заврши и зашто грађани не осјете рекордни раст прикупљених пореза.

“Више пута сам у својим коментарима наводио да никада у Босни и Херцеговини није био проблем у новцу већ у приоритетима расподјеле. Фискална или пореска политика, као инструмент економске политике, има двије функције и то функцију прикупљања наших пара кроз порезе и функцију расподјеле онога што се прикупи. У овој другој је проблем и приоритетима како се тај новац дијели”, истиче Хаџић на својој ФБ страници.

Додаје да је ова 2022. година, управо због рекордних наплата у порезима можда и одлична прилика да смањимо пореско оптерећење привреди и радницима, коју тешко да ћемо опет имати у наредном периоду, јер је значајан раст прихода од пореза на потрошњу дошао због инфлације.

Обзиром да је ФБиХ добила стотине милиона КМ више кроз приходе, наглашава, већину овог новца треба вратити привреди и бар на коју годину замрзнути раст плата јавног сектора.

“Када би се бар пола прихода од раста ПДВ-а усмјерило у смањење пореза и доприноса, привреда и радници би добили снажан потицај, а ФБиХ не би имала никакве губитке, јер само враћа привреди пола онога што је прикупила кроз додатни раст. Радници би имали веће плате, послодавци мање порезе и једним дијелом би се успорило исељавање…”, појашњава и закључује како овај сценарио нећемо сигурно гледати из врло једног једноставног разлога- ми као држава немамо постављене годишње економске циљеве.

Да имамо јасно постављене циљеве, истиче, онда би користили инструмент фискалне политике и политике дохотка да проведемо приједлоге и идеје попут ове. Овако имамо економију која је на аутопилоту и сама ће ићи напријед, али недовољном брзином и непознатим путем.

(БУКА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Чуј

21.01.2022 20:44

Па све поскупило 300 посто и лоповлук исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

21.01.2022 21:40

Овај систем има двије функције ..пљацка и криминал пара је било али да није било Насег Миле билоби нам боље сто хиљда пута дабогдага небило..

Name

Јаффа

21.01.2022 21:07

За све постоји траг, па и како су потрошили паре. Питање је зашто се то не смије видјети? Зашто је тајна како троше наше паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реаллист

22.01.2022 06:55

Америка одрзава насу мафију јер јој одговара мафијаска дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

22.01.2022 07:37

Директор= имовина 55 милона км. Са срецом тросио. То не треба укинути него запалити до темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А3тец

22.01.2022 08:28

Сад це то Миле све расформирати и направити своју управу, коју це плацати само Срби. Па кад умјесто 3 милијарде добијемо 50, сто це цветати цвеце у српску республику.

ОДГОВОРИТЕ