Visoke cijene i rekordan rast naplate poreza

U prošloj godini, prikupljeno je prema podacima UIO BiH, 990 miliona KM indirektnih poreza više u neto iznosu.

Bosna i Hercegovina 21.01.2022 | 21:11
Visoke cijene i rekordan rast naplate poreza

Od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje prikupljeni su rekordni prihodi od indirektnih poreza.

Prihodi od indirektnih poreza u 2021. godini iznosili su 8 milijardi i 445 miliona KM i veći su za 1 milijardu i 216 miliona KM ili 16,8 % u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili 7 milijardi i 229 miliona KM.

U odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu prikupljeno je 460 miliona KM više.

Ključno pitanje je, kaže ekonomista Faruk Hadžić, gdje taj novac završi i zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza.

“Više puta sam u svojim komentarima navodio da nikada u Bosni i Hercegovini nije bio problem u novcu već u prioritetima raspodjele. Fiskalna ili poreska politika, kao instrument ekonomske politike, ima dvije funkcije i to funkciju prikupljanja naših para kroz poreze i funkciju raspodjele onoga što se prikupi. U ovoj drugoj je problem i prioritetima kako se taj novac dijeli”, ističe Hadžić na svojoj FB stranici.

Dodaje da je ova 2022. godina, upravo zbog rekordnih naplata u porezima možda i odlična prilika da smanjimo poresko opterećenje privredi i radnicima, koju teško da ćemo opet imati u narednom periodu, jer je značajan rast prihoda od poreza na potrošnju došao zbog inflacije.

Obzirom da je FBiH dobila stotine miliona KM više kroz prihode, naglašava, većinu ovog novca treba vratiti privredi i bar na koju godinu zamrznuti rast plata javnog sektora.

“Kada bi se bar pola prihoda od rasta PDV-a usmjerilo u smanjenje poreza i doprinosa, privreda i radnici bi dobili snažan poticaj, a FBiH ne bi imala nikakve gubitke, jer samo vraća privredi pola onoga što je prikupila kroz dodatni rast. Radnici bi imali veće plate, poslodavci manje poreze i jednim dijelom bi se usporilo iseljavanje…”, pojašnjava i zaključuje kako ovaj scenario nećemo sigurno gledati iz vrlo jednog jednostavnog razloga- mi kao država nemamo postavljene godišnje ekonomske ciljeve.

Da imamo jasno postavljene ciljeve, ističe, onda bi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje poput ove. Ovako imamo ekonomiju koja je na autopilotu i sama će ići naprijed, ali nedovoljnom brzinom i nepoznatim putem.

(BUKA)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Čuj

21.01.2022 20:44

Pa sve poskupilo 300 posto i lopovluk isto

ODGOVORITE
Name

Mrgud

21.01.2022 21:40

Ovaj sistem ima dvije funkcije ..pljacka i kriminal para je bilo ali da nije bilo Naseg Mile bilobi nam bolje sto hiljda puta dabogdaga nebilo..

Name

Jaffa

21.01.2022 21:07

Za sve postoji trag, pa i kako su potrošili pare. Pitanje je zašto se to ne smije vidjeti? Zašto je tajna kako troše naše pare?

ODGOVORITE
Name

Reallist

22.01.2022 06:55

Amerika odrzava nasu mafiju jer joj odgovara mafijaska drzava

ODGOVORITE
Name

Miro

22.01.2022 07:37

Direktor= imovina 55 milona km. Sa srecom trosio. To ne treba ukinuti nego zapaliti do temelja.

ODGOVORITE
Name

A3tec

22.01.2022 08:28

Sad ce to Mile sve rasformirati i napraviti svoju upravu, koju ce placati samo Srbi. Pa kad umjesto 3 milijarde dobijemo 50, sto ce cvetati cvece u srpsku respubliku.

ODGOVORITE