Гутереш: Вјерујем да Русија неће напасти Украјину

- Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да је ситуација у свету данас знатно гора него пре пет година због пандемије ковида-19, климатске кризе и геополитичких тензија које су изазвале бројне сукобе, али да, за разлику од америчког председника Џоа Бајдена, он сматра да Русија неће напасти Украјину.

Свијет 21.01.2022 | 08:20
Гутереш: Вјерујем да Русија неће напасти Украјину

Гутереш је у интервјуу за агенцију Асошиејтед прес рекао да се његови приоритети, изнети још 1. јануара 2017. године када је први пут ступио на позицију шефа УН, нису променили и да ће настојати да се ухвати у коштац са глобалним неједнакостима, кризом ковида-19 и проблемом загревања планете, као и да остаје при свом апелу за мир у свету.

“Генерални секретар УН нема моћ. Можемо имати утицај. Могу да убедим, могу да посредујем, али немам моћ”, изјавио је Гутереш, који је 1. јануара започео други петогодишњи мандат на месту шефа светске органозације.

На питање АП да ли мисли да ће Русија извршити инвазију на Украјину, Гутереш је рекао:

“Не мислим да ће Русија напасти Украјину, и надам се да је моје уверење тацно”.

Напомиње да не верује у војно решење проблема који постоје и да је најрационалнији начин да се ти проблеми реше дипломатским путем и кроз озбиљан дијалог.

Поручио је и да би потенцјална инвазија имала “страшне последице”.

“Били смо у контаку са највишим званичницима у Русији”, изјавио је Гутереш, иако УН, како наглашава, нису директно ангажоване у украјинској кризи.

Пре него што је постао генерални декретар УН, Гутереш каже да је ту функцију замишљао као “градитеља мостова и поштеног посредника који ће помоћи у проналажењу решења која су од користи свим укљученим странама”.

“То су ствари на којима морам да радим сваког дана”, поручио је он у интервјуу за АП.

Гутереш је рекао да је Савет безбедности Уједињених нација, који има овлашћења да одржава међународни мир и безбедност, али и да уводи санкције, подељен, а посебно његових пет сталних чланица са правом вета.

Русија и Кина су често у сукобу са САД, Британијом и Француском када је реч о неким кључним питањима, као што је то био случај јуче када се говорило о увођењу санкција Северној Кореји.

Гутереш би данас у Генералној скупштини требало да одржи говор пред представницима 193 чланице о својим приоритетима за 2022. годину, а издвојио је три кључна приоритета, који га, како каже, изузетно забрињавају.

То су, према његовим речима, недостатак вакцинације у великим деловима света, посебно у Африци, затим потреба за смањењем емисија штетних гасова за 45 одсто у овој деценији и “крајње неправедна'''' финансијска ситуација у свету која, како наводи, фаворизује богате земље.

(Тањуг Фото: АА)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сое

21.01.2022 07:27

Мој Гутересу, и ја бих за твоју плату вјеровао у бајке и ваљао глупости цијели дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.01.2022 08:45

Ма, УСА има право на своје интересе 10.000км од своје земље, Русија нема на прагу своје? Тако некако, а?

Name

Ре Сое

21.01.2022 09:10

Ти би друже само хљеба без мотике ако би могло. Засуци рукаве и иди нешто ради па цес имати и плату и у џепу пара. Мани се тастатуре.

Name

ре

21.01.2022 13:42

Украјина ће напасти Русе у Украјини уз хушкање Амера али ће медији објавити да је напала Русија.Они би олују у Украјини.

Name

Ђока

21.01.2022 08:04

Како онда поједине земјле без одлуке УН једнострано уводе санкције како им се ћефне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј

21.01.2022 08:05

Па наравно да неће Русија напасти Украјину, то су америчке измишљотине како би они у Украјину могли ући са великим бројем снажног наоружања као браниоци. Стара пракса монструозних политичара који под плаштом демократије ломе, газе и уништавају све што је у њиховом интересу. Наћи ће се "лијек" за њих, само лагано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

21.01.2022 09:01

Хоце,хоце...а онда ви цестите европске лопине у мисије рупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.01.2022 09:07

Ја сам исто тако вјеровао да Америка неће напасти Вијетнам, Лаос, Камбоџу, Панаму, Гранаду, Никарагву, Ирак, Афганистан, Сирију, Либију, Републику Српску, Југославију.... . Зашто би сада био проблем да Русија нападне Украјину ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТГ22

21.01.2022 09:20

Мислис да неце. Неце, али уколико је то саставни дио антинвазионе политике гурања западног а @отпада према Русији онда да. Бидену вријеме је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале

21.01.2022 09:29

Шта је постигао овај господин за 5 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

21.01.2022 12:36

Треба Русија извршити инвазију на Украјину ,што прије то боље ,не знам шта су чекали до сада ,пусте ли Американце да уђу никада их више неће истјерати, зна се шта Запад хоће ,да распарча Русију ,да заузме и опљачка њихове природне ресурсе,исто као у Сирији ,већину нафтних поља експлоатишу Американци .

ОДГОВОРИТЕ