Gutereš: Vjerujem da Rusija neće napasti Ukrajinu

- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da je situacija u svetu danas znatno gora nego pre pet godina zbog pandemije kovida-19, klimatske krize i geopolitičkih tenzija koje su izazvale brojne sukobe, ali da, za razliku od američkog predsednika DŽoa Bajdena, on smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu.

Svijet 21.01.2022 | 08:20
Gutereš: Vjerujem da Rusija neće napasti Ukrajinu

Gutereš je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres rekao da se njegovi prioriteti, izneti još 1. januara 2017. godine kada je prvi put stupio na poziciju šefa UN, nisu promenili i da će nastojati da se uhvati u koštac sa globalnim nejednakostima, krizom kovida-19 i problemom zagrevanja planete, kao i da ostaje pri svom apelu za mir u svetu.

“Generalni sekretar UN nema moć. Možemo imati uticaj. Mogu da ubedim, mogu da posredujem, ali nemam moć”, izjavio je Gutereš, koji je 1. januara započeo drugi petogodišnji mandat na mestu šefa svetske organozacije.

Na pitanje AP da li misli da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, Gutereš je rekao:

“Ne mislim da će Rusija napasti Ukrajinu, i nadam se da je moje uverenje tacno”.

Napominje da ne veruje u vojno rešenje problema koji postoje i da je najracionalniji način da se ti problemi reše diplomatskim putem i kroz ozbiljan dijalog.

Poručio je i da bi potencjalna invazija imala “strašne posledice”.

“Bili smo u kontaku sa najvišim zvaničnicima u Rusiji”, izjavio je Gutereš, iako UN, kako naglašava, nisu direktno angažovane u ukrajinskoj krizi.

Pre nego što je postao generalni dekretar UN, Gutereš kaže da je tu funkciju zamišljao kao “graditelja mostova i poštenog posrednika koji će pomoći u pronalaženju rešenja koja su od koristi svim uključenim stranama”.

“To su stvari na kojima moram da radim svakog dana”, poručio je on u intervjuu za AP.

Gutereš je rekao da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji ima ovlašćenja da održava međunarodni mir i bezbednost, ali i da uvodi sankcije, podeljen, a posebno njegovih pet stalnih članica sa pravom veta.

Rusija i Kina su često u sukobu sa SAD, Britanijom i Francuskom kada je reč o nekim ključnim pitanjima, kao što je to bio slučaj juče kada se govorilo o uvođenju sankcija Severnoj Koreji.

Gutereš bi danas u Generalnoj skupštini trebalo da održi govor pred predstavnicima 193 članice o svojim prioritetima za 2022. godinu, a izdvojio je tri ključna prioriteta, koji ga, kako kaže, izuzetno zabrinjavaju.

To su, prema njegovim rečima, nedostatak vakcinacije u velikim delovima sveta, posebno u Africi, zatim potreba za smanjenjem emisija štetnih gasova za 45 odsto u ovoj deceniji i “krajnje nepravedna'''' finansijska situacija u svetu koja, kako navodi, favorizuje bogate zemlje.

(Tanjug Foto: AA)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Soe

21.01.2022 08:27

Moj Guteresu, i ja bih za tvoju platu vjerovao u bajke i valjao gluposti cijeli dan.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.01.2022 09:45

Ma, USA ima pravo na svoje interese 10.000km od svoje zemlje, Rusija nema na pragu svoje? Tako nekako, a?

Name

Re Soe

21.01.2022 10:10

Ti bi druže samo hljeba bez motike ako bi moglo. Zasuci rukave i idi nešto radi pa ces imati i platu i u džepu para. Mani se tastature.

Name

re

21.01.2022 14:42

Ukrajina će napasti Ruse u Ukrajini uz huškanje Amera ali će mediji objaviti da je napala Rusija.Oni bi oluju u Ukrajini.

Name

Đoka

21.01.2022 09:04

Kako onda pojedine zemjle bez odluke UN jednostrano uvode sankcije kako im se ćefne.

ODGOVORITE
Name

Sergej

21.01.2022 09:05

Pa naravno da neće Rusija napasti Ukrajinu, to su američke izmišljotine kako bi oni u Ukrajinu mogli ući sa velikim brojem snažnog naoružanja kao branioci. Stara praksa monstruoznih političara koji pod plaštom demokratije lome, gaze i uništavaju sve što je u njihovom interesu. Naći će se "lijek" za njih, samo lagano.

ODGOVORITE
Name

Waller

21.01.2022 10:01

Hoce,hoce...a onda vi cestite evropske lopine u misije rupe.

ODGOVORITE
Name

He He

21.01.2022 10:07

Ja sam isto tako vjerovao da Amerika neće napasti Vijetnam, Laos, Kambodžu, Panamu, Granadu, Nikaragvu, Irak, Afganistan, Siriju, Libiju, Republiku Srpsku, Jugoslaviju.... . Zašto bi sada bio problem da Rusija napadne Ukrajinu ?

ODGOVORITE
Name

TG22

21.01.2022 10:20

Mislis da nece. Nece, ali ukoliko je to sastavni dio antinvazione politike guranja zapadnog a @otpada prema Rusiji onda da. Bidenu vrijeme je...

ODGOVORITE
Name

Lale

21.01.2022 10:29

Šta je postigao ovaj gospodin za 5 godina?

ODGOVORITE
Name

Saki

21.01.2022 13:36

Treba Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu ,što prije to bolje ,ne znam šta su čekali do sada ,puste li Amerikance da uđu nikada ih više neće istjerati, zna se šta Zapad hoće ,da rasparča Rusiju ,da zauzme i opljačka njihove prirodne resurse,isto kao u Siriji ,većinu naftnih polja eksploatišu Amerikanci .

ODGOVORITE