Суд открио разлоге за депортацију Новака Ðоковића

- Федерални суд Аустралије јутрос је, пет дана након што је светски тенисер број један Новак Ðоковић депортован из Аустралије, обелоданио разлоге за такву одлуку.

Тенис 20.01.2022 | 07:30
Суд открио разлоге за депортацију Новака Ðоковића

Наиме, главни судија Федералног суда Џејмс Олсоп се накратко обратио у 16.15 часова по аустралијском времену, наводећи да има овлашћење да објави пуне разлоге за одлуку да се одбаци Ðоковићева жалба на депортацију, преноси аустралијски лист “Хералд сан”.

У образложењу суда се наводи да није “ирационално или нелогично" да министар закључи да је Ðоковићево присуство у Аустралији могло да угрози заједницу, чак и ако други нису имали такав став.

“Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио”, наводи се између осталог у образложењу суда.

Суд, међутим, истиче још детаљ, а то је да је “парламент јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице".

Судија Олсоп је признао да је постојала подршка Ðоковићу да остане у Аустралији и да је он "особа са добрим угледом" која није покушала да крши аустралијске законе.

Он је, међутим, одбацио сугестије да ће укидање визе Ðоковићу наштетити економским интересима Аустралије и угрозити одрживост Аустралијан опена.

(Тањуг Фото: Профимедиа) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Комсиница

20.01.2022 07:16

Правна дрзава? Ни говора. Самовоља у име новог свјетског поретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

20.01.2022 07:53

Али по ком члану закона о здрављу је ризичан и који члан закона о реду је прекршио? Зар министар има толико дискреционо право да отјера кога год жели, по својој самовољи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.01.2022 08:56

Не дијеле они на здраве или болесне, већ на вакцинисане и невакцинисане...

Name

борац

20.01.2022 09:15

Засто ти морас набити маску а ниси заразен ма дај сви паметујете.

Name

Ре Бајо

20.01.2022 09:44

Све се слажем са вама ово са Ђоловићем је превршило сваку мјеру (везано за документацију која је тражена за здравствено изузеће), а нарочито овакво образложење. Истина и он је томе допринео (признаје да се кретао током изолације и извињава се-зар је то довољно, није антиваксер, али ни по коју цијену неће да се вакцинише што не каже јавно али доказује својим понашањем итд. ) Међутим ми заборављамо да друге државе када не одобре некоме визу за то не дају никакво објашњење, чак немаш могућности ни да питаш а често и не смијеш.

Name

Фокус

20.01.2022 07:57

Посто нема правно валидног разлога остаје само да се констатује да се ради о политицко мотивисаној одлуци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

20.01.2022 08:45

Јесте политицки је мотивисано све сто није по васем без обзира колико је валидно или не.

Name

НР

20.01.2022 09:14

Е баш је политика отерати најбољег играча свијета. Тамо не влада политика и није партократија као код нас у БиХ

Name

Фебо

20.01.2022 08:30

То објасњење је несто најглупље сто сам цуо да је суд изјавио.нема везе са правом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били је мало нервозан

20.01.2022 09:54

Ноле прави лијек за цовид 19, мала бара пуно крокодила.Фрамамафија не зели конкуренцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВ

20.01.2022 09:54

Виторио Згабри објаснио све што се тиче српског тенисера, само још омладина да га послуша Италијански новинар, публициста и познато ТВ лице Виторио Зграбри дао је веома занимљив коментар поводом свега што се последних дана објављује у италијанским медијима о Новаку Ђоковићу. Зграбри је са већином негативних особина које се стављају српском тенисеру на душу морао да се сложи, али то је урадио на свој начин. – Прочитао сам много коментара многих ликова који кажу да је Новак Ђоковиц́ лош пример за младе људе. Потврђујем. Не пуши, не пије, не дрогира се, веган је, не за*ебава се, не збија шале, тренира од јутра до вечери, бави се доброчинством, верник је, брине о породици. Надам се да ц́е се млади држати подаље од овог опасног лика за друштво и да га ни у чему од овога неће опонашати – написао је Згабри. Сјајно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарган

20.01.2022 10:10

Наравно да је одлука политички мотивисана, стао је на жуљ свјетским моћницима, Фарма индустрији, итд за мене лично је херој. Одвратно је како су одмах скочили Вучић а поготово Додик да га бране, односно политички безочно користе и то све приказују као наводну мржњу зато што је Србин. Посебно је Додик бијо покварен у томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

20.01.2022 11:16

Олоши.

ОДГОВОРИТЕ