Sud otkrio razloge za deportaciju Novaka Ðokovića

- Federalni sud Australije jutros je, pet dana nakon što je svetski teniser broj jedan Novak Ðoković deportovan iz Australije, obelodanio razloge za takvu odluku.

Tenis 20.01.2022 | 07:30
Sud otkrio razloge za deportaciju Novaka Ðokovića

Naime, glavni sudija Federalnog suda DŽejms Olsop se nakratko obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Ðokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list “Herald san”.

U obrazloženju suda se navodi da nije “iracionalno ili nelogično" da ministar zaključi da je Ðokovićevo prisustvo u Australiji moglo da ugrozi zajednicu, čak i ako drugi nisu imali takav stav.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda.

Sud, međutim, ističe još detalj, a to je da je “parlament jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice".

Sudija Olsop je priznao da je postojala podrška Ðokoviću da ostane u Australiji i da je on "osoba sa dobrim ugledom" koja nije pokušala da krši australijske zakone.

On je, međutim, odbacio sugestije da će ukidanje vize Ðokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

(Tanjug Foto: Profimedia) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Komsinica

20.01.2022 07:16

Pravna drzava? Ni govora. Samovolja u ime novog svjetskog poretka.

ODGOVORITE
Name

Bajo

20.01.2022 07:53

Ali po kom članu zakona o zdravlju je rizičan i koji član zakona o redu je prekršio? Zar ministar ima toliko diskreciono pravo da otjera koga god želi, po svojoj samovolji?

ODGOVORITE
Name

Jaffa

20.01.2022 08:56

Ne dijele oni na zdrave ili bolesne, već na vakcinisane i nevakcinisane...

Name

borac

20.01.2022 09:15

Zasto ti moras nabiti masku a nisi zarazen ma daj svi pametujete.

Name

Re Bajo

20.01.2022 09:44

Sve se slažem sa vama ovo sa Đolovićem je prevršilo svaku mjeru (vezano za dokumentaciju koja je tražena za zdravstveno izuzeće), a naročito ovakvo obrazloženje. Istina i on je tome doprineo (priznaje da se kretao tokom izolacije i izvinjava se-zar je to dovoljno, nije antivakser, ali ni po koju cijenu neće da se vakciniše što ne kaže javno ali dokazuje svojim ponašanjem itd. ) Međutim mi zaboravljamo da druge države kada ne odobre nekome vizu za to ne daju nikakvo objašnjenje, čak nemaš mogućnosti ni da pitaš a često i ne smiješ.

Name

Fokus

20.01.2022 07:57

Posto nema pravno validnog razloga ostaje samo da se konstatuje da se radi o politicko motivisanoj odluci..

ODGOVORITE
Name

Rus

20.01.2022 08:45

Jeste politicki je motivisano sve sto nije po vasem bez obzira koliko je validno ili ne.

Name

NR

20.01.2022 09:14

E baš je politika oterati najboljeg igrača svijeta. Tamo ne vlada politika i nije partokratija kao kod nas u BiH

Name

Febo

20.01.2022 08:30

To objasnjenje je nesto najgluplje sto sam cuo da je sud izjavio.nema veze sa pravom

ODGOVORITE
Name

Bili je malo nervozan

20.01.2022 09:54

Nole pravi lijek za covid 19, mala bara puno krokodila.Framamafija ne zeli konkurenciju.

ODGOVORITE
Name

CV

20.01.2022 09:54

Vitorio Zgabri objasnio sve što se tiče srpskog tenisera, samo još omladina da ga posluša Italijanski novinar, publicista i poznato TV lice Vitorio Zgrabri dao je veoma zanimljiv komentar povodom svega što se poslednih dana objavljuje u italijanskim medijima o Novaku Đokoviću. Zgrabri je sa većinom negativnih osobina koje se stavljaju srpskom teniseru na dušu morao da se složi, ali to je uradio na svoj način. – Pročitao sam mnogo komentara mnogih likova koji kažu da je Novak Đoković loš primer za mlade ljude. Potvrđujem. Ne puši, ne pije, ne drogira se, vegan je, ne za*ebava se, ne zbija šale, trenira od jutra do večeri, bavi se dobročinstvom, vernik je, brine o porodici. Nadam se da će se mladi držati podalje od ovog opasnog lika za društvo i da ga ni u čemu od ovoga neće oponašati – napisao je Zgabri. Sjajno!

ODGOVORITE
Name

Šargan

20.01.2022 10:10

Naravno da je odluka politički motivisana, stao je na žulj svjetskim moćnicima, Farma industriji, itd za mene lično je heroj. Odvratno je kako su odmah skočili Vučić a pogotovo Dodik da ga brane, odnosno politički bezočno koriste i to sve prikazuju kao navodnu mržnju zato što je Srbin. Posebno je Dodik bijo pokvaren u tome.

ODGOVORITE
Name

Sale

20.01.2022 11:16

Ološi.

ODGOVORITE