Изасланик Бундестага: Србија је лидер у региону, санкције БиХ!

„Санкције које су увеле САД су неопходан и исправан корак, који би требало да следи и Немачка. Морамо предузети одлучну акцију против оних који се баве корупцијом, дестабилизацијом и поделама у региону, као и против оних који омогућавају и подржавају те акције“, рекао је Ахметовић за српску агенцију Тањуг.

Босна и Херцеговина 19.01.2022 | 15:27
Изасланик Бундестага: Србија је лидер у региону, санкције БиХ!

"Србија је последњих година направила велики економски напредак и постала је центар науке, и зато је важан мотор за регион, а то са собом носи одговорност", оценио је нови известилац немачког Бундестага за Западни Балкан Адис Ахметовић за Тањуг и додао да Србија има важан задатак да проактивно допинесе стабилности региона.

Уз оцену да Србија може привући пажњу широм света кроз велика спортска, као и културна и музичка достигнућа, он истиче да то такође укључује одговорности и очекивања - да проактивно допринесе стабилизацији региона и изгради или подржи мостове разумевања.

Рекао је да би желео да подржи Србију у овом подухвату и да је веома заинтересован за даљи близак билатерални однос Србије и Немачке обележен поверењем.

Истиче да планира да његово прво путовање на новој функцији буде управо у Србију, где ће се састати са посланицима и члановима владе, као и са представницима привреде, науке, културе и цивилног друштва, а на врху листе тема разговора биће, каже даља интеграција у ЕУ и благовремено чланство у Унији.

„Верујем у мирну и перспективну будућност Западног Балкана и у добре билатералне односе са Немачком. И зато сам уз све шест државе тог региона у заједничком раду на стабилној демократији, растућем просперитету и изгледима за младу генерацију, као и конкретизацији проширење ЕУ на све државе Западног Балкана. И из тог разлога, приоритетно радимо на приближавању ЕУ и европским интеграцијама. Такође желим да градим мостове и између Београда и Приштине“, поручио је он.

Ахметовић је истакао да само кроз дијалог може да се напредује у сарадњи.

Западни Балкан је, према његовим речима, вековима био од великог геополитичког интереса.

„Већ неколико година постоји све већи интерес Русије и Кине. Подржавам проширење ЕУ на Западни Балкан, а као известилац, желео бих да предложим конкретне кораке деловања Одбору за спољне послове Бундестага и немачкој влади у циљу стабилизације ситуације на терену, одржавања мира, јачања демократских и либералних снага и конкретизовања проширења ЕУ на све балканске државе“, рекао је он.

Ахметовић сматра да се по том питању разликује од других немачких политичара који имају утицаја на спољну политку.

„Можда би нам чак било од помоћи да искористимо односе Србије са Русијом за смањење тензија и мировне преговоре“, додао је он.

Србију, каже види у блиској будућности, не само као снажног партнера ЕУ, већ и као чланицу Уније, јер ке то каже, једини начин да се осигура дугорочна и одржива стабилност, демократија и просперитет.

"У наредним месецима планирам да често посећујем балканске државе и радим са либерално-демократским снагама на миру, стабилности и просперитету“, истакао је он уз напомену да је тренутни фокус, међутим, на Босни и Херцеговини због растуцћих тензија.

„Тренутно радим са својим колегом у Бундестагу Дитмаром Нитаном, као и са Јосипом Јуратовићем и другим посланицима и стручњацима на конкретном плану стабилизације Босне и Херцеговине. Желимо да пружимо подршку либерално-демократским снагама на Западном Балкану“, објашњава.

Каже да подржава америчке санкције Милораду Додику и сматра да треба да их следи и Немачка.

„Санкције које су увеле САД су неопходан и исправан корак, који би требало да следи и Немачка. Морамо предузети одлучну акцију против оних који се баве корупцијом, дестабилизацијом и поделама у региону, као и против оних који омогућавају и подржавају те акције“, рекао је он.

На питање да ли ће његово порекло(босњачко) утицати на његов рад, рекао је да се припремио за питања о историји његове породице пре него што је преузео овај одговоран задатак.

„И ја мислим да је исправно да се то пита, јер иначе остаје неизречено и има нешто што раздваја уместо што обједињује. Ја сам немачки парламентарац са фокусом на спољну и безбедносну политику. Преузимајући нови задатак као главни известилац за Западни Балкан, пођеднако сам доступан свим државама Западног Балкана као партнер у сарадњи - увек под претпоставком даљег развоја мира, демократије и просперитета за регион, као и интензивирања односа са ЕУ и билатерална сарадња са Немачком“, истакао је он.

Напомиње да има веома добар радни однос са амбасадорком Србије у Берлину Снежаном Јанковић и српском дијаспором, посебно у његовом родном Хановеру и истче захваност парохији СПЦ Светог Саве и пароху Александру Перковићу на срдачном пријему делегације СПД-а у Хановеру.

Казао је да ће током разговора, на путовањима на Западни Балкан, свакако бити од користи то што због свог порекла разуме језике, има добро географско и историјско знање, као и осећај и емпатију за културе и начине живота.

„Сигуран сам да већина српског или хрватског становништва и ја већ имамо нешто заједничко - волимо да једемо мамине или бакине палачинке и да певамо и играмо у вечерњим сатима уз музику Чолића, Јоксимовића или Мерлина“, закључио је Ахметовић.

(Тањуг  Фото:ДW/Цхристопх Хардт/Геислер-Фотопрес)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ахметовицу

19.01.2022 15:02

Јеси ти неки заступник у бундестагу или ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ахметовићу

19.01.2022 17:01

И заступник и изаслник бундестага за Западни Балкан.

Name

.123

19.01.2022 15:08

Мора да ради хонорарно за Проинтер,па заступа Миланцетов интерес. Има свакаквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.01.2022 15:48

Слазем се са санкцијама али их осмислите тако да погоде праве кривце и да не испаста народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила

19.01.2022 16:47

Шта мислите, није успео Хитлер па сте са натом покушали и опет ништа. Сада покушавате са санкцијам, ви сте тако глупа нација. Србин се немозе уценити санкцијама и притисцима. Србин има ПОНОС, што ви никада нећете имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сила

19.01.2022 22:11

тим поносом плати рацуне струја вода итд..презиви мјесец дана

Name

Wодолија

20.01.2022 06:04

Српски понос?! Додик пљацка и понизава сопствени народ, а народ (особе слицне теби) га у томе јос подрзава, односно не супротставља. Је ли то твоја дефиниција "српског поноса" ?

Name

Др

20.01.2022 22:24

Поносан човјек је частан и поштен и не жели зло ни свом народу , ни својем комшији. Гдје сеДодик ту налази

Name

И цевапе

19.01.2022 17:21

И коло играмо сви као нематеријална бастина коју сви бастинимо,пјевамо о севдаху, не треба нам преводилац.... Ма сви ко јаје јајету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то

19.01.2022 20:13

Да су у Србији са 90ИQ пронасли центар науке и главни мотор за развој битан Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

19.01.2022 20:22

Није ли логицно да онај ко отвара фабрике по Србији а мозда и код нас , добије концесију за лигнит?! Ко би то еколоски и у сваком смислу педантније управљао до Њемацка!?

ОДГОВОРИТЕ