Izaslanik Bundestaga: Srbija je lider u regionu, sankcije BiH!

„Sankcije koje su uvele SAD su neophodan i ispravan korak, koji bi trebalo da sledi i Nemačka. Moramo preduzeti odlučnu akciju protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama u regionu, kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju te akcije“, rekao je Ahmetović za srpsku agenciju Tanjug.

Bosna i Hercegovina 19.01.2022 | 15:27
Izaslanik Bundestaga: Srbija je lider u regionu, sankcije BiH!

"Srbija je poslednjih godina napravila veliki ekonomski napredak i postala je centar nauke, i zato je važan motor za region, a to sa sobom nosi odgovornost", ocenio je novi izvestilac nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović za Tanjug i dodao da Srbija ima važan zadatak da proaktivno dopinese stabilnosti regiona.

Uz ocenu da Srbija može privući pažnju širom sveta kroz velika sportska, kao i kulturna i muzička dostignuća, on ističe da to takođe uključuje odgovornosti i očekivanja - da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradi ili podrži mostove razumevanja.

Rekao je da bi želeo da podrži Srbiju u ovom poduhvatu i da je veoma zainteresovan za dalji blizak bilateralni odnos Srbije i Nemačke obeležen poverenjem.

Ističe da planira da njegovo prvo putovanje na novoj funkciji bude upravo u Srbiju, gde će se sastati sa poslanicima i članovima vlade, kao i sa predstavnicima privrede, nauke, kulture i civilnog društva, a na vrhu liste tema razgovora biće, kaže dalja integracija u EU i blagovremeno članstvo u Uniji.

„Verujem u mirnu i perspektivnu budućnost Zapadnog Balkana i u dobre bilateralne odnose sa Nemačkom. I zato sam uz sve šest države tog regiona u zajedničkom radu na stabilnoj demokratiji, rastućem prosperitetu i izgledima za mladu generaciju, kao i konkretizaciji proširenje EU na sve države Zapadnog Balkana. I iz tog razloga, prioritetno radimo na približavanju EU i evropskim integracijama. Takođe želim da gradim mostove i između Beograda i Prištine“, poručio je on.

Ahmetović je istakao da samo kroz dijalog može da se napreduje u saradnji.

Zapadni Balkan je, prema njegovim rečima, vekovima bio od velikog geopolitičkog interesa.

„Već nekoliko godina postoji sve veći interes Rusije i Kine. Podržavam proširenje EU na Zapadni Balkan, a kao izvestilac, želeo bih da predložim konkretne korake delovanja Odboru za spoljne poslove Bundestaga i nemačkoj vladi u cilju stabilizacije situacije na terenu, održavanja mira, jačanja demokratskih i liberalnih snaga i konkretizovanja proširenja EU na sve balkanske države“, rekao je on.

Ahmetović smatra da se po tom pitanju razlikuje od drugih nemačkih političara koji imaju uticaja na spoljnu politku.

„Možda bi nam čak bilo od pomoći da iskoristimo odnose Srbije sa Rusijom za smanjenje tenzija i mirovne pregovore“, dodao je on.

Srbiju, kaže vidi u bliskoj budućnosti, ne samo kao snažnog partnera EU, već i kao članicu Unije, jer ke to kaže, jedini način da se osigura dugoročna i održiva stabilnost, demokratija i prosperitet.

"U narednim mesecima planiram da često posećujem balkanske države i radim sa liberalno-demokratskim snagama na miru, stabilnosti i prosperitetu“, istakao je on uz napomenu da je trenutni fokus, međutim, na Bosni i Hercegovini zbog rastucćih tenzija.

„Trenutno radim sa svojim kolegom u Bundestagu Ditmarom Nitanom, kao i sa Josipom Juratovićem i drugim poslanicima i stručnjacima na konkretnom planu stabilizacije Bosne i Hercegovine. Želimo da pružimo podršku liberalno-demokratskim snagama na Zapadnom Balkanu“, objašnjava.

Kaže da podržava američke sankcije Miloradu Dodiku i smatra da treba da ih sledi i Nemačka.

„Sankcije koje su uvele SAD su neophodan i ispravan korak, koji bi trebalo da sledi i Nemačka. Moramo preduzeti odlučnu akciju protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama u regionu, kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju te akcije“, rekao je on.

Na pitanje da li će njegovo poreklo(bosnjačko) uticati na njegov rad, rekao je da se pripremio za pitanja o istoriji njegove porodice pre nego što je preuzeo ovaj odgovoran zadatak.

„I ja mislim da je ispravno da se to pita, jer inače ostaje neizrečeno i ima nešto što razdvaja umesto što objedinjuje. Ja sam nemački parlamentarac sa fokusom na spoljnu i bezbednosnu politiku. Preuzimajući novi zadatak kao glavni izvestilac za Zapadni Balkan, pođednako sam dostupan svim državama Zapadnog Balkana kao partner u saradnji - uvek pod pretpostavkom daljeg razvoja mira, demokratije i prosperiteta za region, kao i intenziviranja odnosa sa EU i bilateralna saradnja sa Nemačkom“, istakao je on.

Napominje da ima veoma dobar radni odnos sa ambasadorkom Srbije u Berlinu Snežanom Janković i srpskom dijasporom, posebno u njegovom rodnom Hanoveru i istče zahvanost parohiji SPC Svetog Save i parohu Aleksandru Perkoviću na srdačnom prijemu delegacije SPD-a u Hanoveru.

Kazao je da će tokom razgovora, na putovanjima na Zapadni Balkan, svakako biti od koristi to što zbog svog porekla razume jezike, ima dobro geografsko i istorijsko znanje, kao i osećaj i empatiju za kulture i načine života.

„Siguran sam da većina srpskog ili hrvatskog stanovništva i ja već imamo nešto zajedničko - volimo da jedemo mamine ili bakine palačinke i da pevamo i igramo u večernjim satima uz muziku Čolića, Joksimovića ili Merlina“, zaključio je Ahmetović.

(Tanjug  Foto:DW/Christoph Hardt/Geisler-Fotopres)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ahmetovicu

19.01.2022 15:02

Jesi ti neki zastupnik u bundestagu ili sta?

ODGOVORITE
Name

re Ahmetoviću

19.01.2022 17:01

I zastupnik i izaslnik bundestaga za Zapadni Balkan.

Name

.123

19.01.2022 15:08

Mora da radi honorarno za Prointer,pa zastupa Milancetov interes. Ima svakakvih

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.01.2022 15:48

Slazem se sa sankcijama ali ih osmislite tako da pogode prave krivce i da ne ispasta narod

ODGOVORITE
Name

Sila

19.01.2022 16:47

Šta mislite, nije uspeo Hitler pa ste sa natom pokušali i opet ništa. Sada pokušavate sa sankcijam, vi ste tako glupa nacija. Srbin se nemoze uceniti sankcijama i pritiscima. Srbin ima PONOS, što vi nikada nećete imati.

ODGOVORITE
Name

re sila

19.01.2022 22:11

tim ponosom plati racune struja voda itd..prezivi mjesec dana

Name

Wodolija

20.01.2022 06:04

Srpski ponos?! Dodik pljacka i ponizava sopstveni narod, a narod (osobe slicne tebi) ga u tome jos podrzava, odnosno ne suprotstavlja. Je li to tvoja definicija "srpskog ponosa" ?

Name

Dr

20.01.2022 22:24

Ponosan čovjek je častan i pošten i ne želi zlo ni svom narodu , ni svojem komšiji. Gdje seDodik tu nalazi

Name

I cevape

19.01.2022 17:21

I kolo igramo svi kao nematerijalna bastina koju svi bastinimo,pjevamo o sevdahu, ne treba nam prevodilac.... Ma svi ko jaje jajetu!

ODGOVORITE
Name

Kako to

19.01.2022 20:13

Da su u Srbiji sa 90IQ pronasli centar nauke i glavni motor za razvoj bitan Evropi.

ODGOVORITE
Name

Samo pitam

19.01.2022 20:22

Nije li logicno da onaj ko otvara fabrike po Srbiji a mozda i kod nas , dobije koncesiju za lignit?! Ko bi to ekoloski i u svakom smislu pedantnije upravljao do Njemacka!?

ODGOVORITE