Вебер очекује санкције Брисела, али не овог мјесеца

- Аналитичар и политиколог из немачког Савета за политику демократизације, Бодо Вебар, изјавио је да санкције Брисела према БиХ очекује, али не овог месеца, док за санкције Немачке, каже, да је "јасно да не постоји консензус".

Босна и Херцеговина 19.01.2022 | 14:46
Вебер очекује санкције Брисела, али не овог мјесеца

Вебер је, коментаришући недавне санкције САД за БиХ, рекао да су "две одлуке" оставиле више питања, него што су дале одговор да ли је то заокрет америчке политике према, како каже, "сецесионистичким тежњама" или маневар око "прљавог дила" у вези са Изменом Изборног закона у БиХ.

"Ово није крај покушаја или гурања и инсистирања да се уведу санкције. Сигурно да ће тај притисак расти што смо ближе (Милорад) Додиковим тежњама и преносу надлежности. Оне би свакако биле уфикасне уколико су здружене, а не свака чланица посебно", рекао је Вебер за сарајевску Н1 тв.

О најављеном поновном доласку Метју Палмера и Ангелине Ајхорст у БиХ, када би требало да буде настављен разговор о изменама Изборног закона, Вебер каже:

"Ајхорст свакако не представља ЕУ, а упитно је да ли Палмер представља политику САД. Они су управо највећи кривци што имамо претње сецесијом. Верујем да ће због отпора Немачке и Брисела, Европског парламента и та преговарачка пракса који није у духу ЕУ, завршити неславно", каже Вебер.

Према његовим речима и у тим прговорима постоји избор између две опције и обе су, каже, неприхватљиве.

"Оне су препуштене националним агендама и другима које су претња сецесијама", навео је.

Рекао је и да је "БиХ за ЕУ увек била на споредном месту, а да је у овом тренутку то претња по сигурност у Украјини".

"Али, схватило се да кроз управо то питање ЕУ има много више утицаја да неке ствари реши. Тако је и немачка влада свесна да може неке ствари да реши. Нова коалициона влада је зато одлучила да БиХ стави као један од приоритета", навео је Вебер.

Коментаришући посету шефице америчке Агенције за развој (УСАИД) Саманте Пауер БиХ, Вебер каже да "није јасно шта се може очекивати".

“Нажалост целе прошле године када смо очекивали од Бајденове администрације да ће окренути нову плочу и зауставити деструктивну политику Трампове администрације. Видели смо у несретним преговорима више наставак политике, него неки преокрет и нејасно да ли постоји одређена политика САД-а према Западном Балкану”, навео је Вебер.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЕУ

19.01.2022 16:43

Дали ви Европске силедзије имате неке друге понуде сем санкција. Још мало, вама ће да се тресе Европа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.01.2022 16:51

Сто пре,то боље за овај народ.