Veber očekuje sankcije Brisela, ali ne ovog mjeseca

- Analitičar i politikolog iz nemačkog Saveta za politiku demokratizacije, Bodo Vebar, izjavio je da sankcije Brisela prema BiH očekuje, ali ne ovog meseca, dok za sankcije Nemačke, kaže, da je "jasno da ne postoji konsenzus".

Bosna i Hercegovina 19.01.2022 | 14:46
Veber očekuje sankcije Brisela, ali ne ovog mjeseca

Veber je, komentarišući nedavne sankcije SAD za BiH, rekao da su "dve odluke" ostavile više pitanja, nego što su dale odgovor da li je to zaokret američke politike prema, kako kaže, "secesionističkim težnjama" ili manevar oko "prljavog dila" u vezi sa Izmenom Izbornog zakona u BiH.

"Ovo nije kraj pokušaja ili guranja i insistiranja da se uvedu sankcije. Sigurno da će taj pritisak rasti što smo bliže (Milorad) Dodikovim težnjama i prenosu nadležnosti. One bi svakako bile ufikasne ukoliko su združene, a ne svaka članica posebno", rekao je Veber za sarajevsku N1 tv.

O najavljenom ponovnom dolasku Metju Palmera i Angeline Ajhorst u BiH, kada bi trebalo da bude nastavljen razgovor o izmenama Izbornog zakona, Veber kaže:

"Ajhorst svakako ne predstavlja EU, a upitno je da li Palmer predstavlja politiku SAD. Oni su upravo najveći krivci što imamo pretnje secesijom. Verujem da će zbog otpora Nemačke i Brisela, Evropskog parlamenta i ta pregovaračka praksa koji nije u duhu EU, završiti neslavno", kaže Veber.

Prema njegovim rečima i u tim prgovorima postoji izbor između dve opcije i obe su, kaže, neprihvatljive.

"One su prepuštene nacionalnim agendama i drugima koje su pretnja secesijama", naveo je.

Rekao je i da je "BiH za EU uvek bila na sporednom mestu, a da je u ovom trenutku to pretnja po sigurnost u Ukrajini".

"Ali, shvatilo se da kroz upravo to pitanje EU ima mnogo više uticaja da neke stvari reši. Tako je i nemačka vlada svesna da može neke stvari da reši. Nova koaliciona vlada je zato odlučila da BiH stavi kao jedan od prioriteta", naveo je Veber.

Komentarišući posetu šefice američke Agencije za razvoj (USAID) Samante Pauer BiH, Veber kaže da "nije jasno šta se može očekivati".

“Nažalost cele prošle godine kada smo očekivali od Bajdenove administracije da će okrenuti novu ploču i zaustaviti destruktivnu politiku Trampove administracije. Videli smo u nesretnim pregovorima više nastavak politike, nego neki preokret i nejasno da li postoji određena politika SAD-a prema Zapadnom Balkanu”, naveo je Veber.

(Tanjug) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

EU

19.01.2022 16:43

Dali vi Evropske siledzije imate neke druge ponude sem sankcija. Još malo, vama će da se trese Evropa.

ODGOVORITE
Name

4d

19.01.2022 16:51

Sto pre,to bolje za ovaj narod.