Додикова политика нема смисла осим прављења магле

– Ово је разголићавање ситуације, показатељ да је то политика која нема никакав смисао осим прављења магле, да би ствари биле што замућеније за јавност и да би се створио простор за манипулацију – сматра Босић.

Република Српска 19.01.2022 | 08:43
Додикова политика нема смисла осим прављења магле

Члан Предсједништва СДС, Младен Босић, тренутна дешавања је окарактерисао као „крах Додикове политике“.

– Ово је разголићавање ситуације, показатељ да је то политика која нема никакав смисао осим прављења магле, да би ствари биле што замућеније за јавност и да би се створио простор за манипулацију – сматра Босић у изјави ЕуроБлицу коментаришући могућност враћања српских представника у заједничке институције БиХ.

Истиче да је у овој ситуацији главно питање шта је ефекат мјера које је донијела Народна скупштина Републике Српске.

– Те мјере су донесене на основу убјеђивања Милорада Додика, који је истицао да ће он вратити надлежности на ниво Републике Српске, те да ће се таквим одлукама и блокадом заједничких институција довести до тога да се поништи Инцков закон. Ако ништа од тога није урађено, а враћа се у институције БиХ, ја не знам како то другачије назвати него крах политике Милорада Додика – истакао је Босић, који је и делегат у Дому народа БиХ.

Кључ у дијалогу свих актера

За делегата СНСД-а у Дому народа БиХ Лазара Продановића (СНСД) питање враћања у институције ограничено закључцима Народне скупштине Републике Српске, те да је кључ у дијалогу свих актера који су учествовали у доношењу одлуке у јулу прошле године.

– Сматрам да сви актери, који су учествовали у доношењу ове одлуке, требају јасно изнијети став на сједници Народне скупштине, али сматрам и да представници Републике Српске такође морају доћи до рјешења која неће штетити интересима Српске, у складу с Дејтонским мировним споразумом. Постоји значајна одговорност свих предсједника политичких партија у доношењу ове одлуке у смислу дефинисања ставова и закључака којима би се створила могућност да представници извршне и законодавне власти, али и свих других институција, учествују у пуном капацитету у раду тамо гдје су изабрани – рекао је Продановић истом листу.

Председници политичких партија у Републици Српској су крајем јула прошле године потписали закључке да представници Српске у заједничким институцијама – Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ до даљњег неће учествовати у њиховом раду, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука које се противе интересима Републике Српске, а све док се не разријеши питање наметнутог закона Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида.

(БН Фото: Синиша Пашалић/РАС СРБИЈА/Архив)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

11111112

19.01.2022 08:04

Хвала Богу, има ко да је хвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

19.01.2022 08:15

То се зна даје ДОДИК молио ВУЦИЦА да да изјаву за јавност дасе врате у институције БИХ јер је видио дасе обруц стезе око криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер Продановицх

19.01.2022 08:18

Мјесто за расправу о тим темама је Парламентарна Скупштина БИХ, ако она врати те надлежности, онда је све у реду. Тај ваш проблем се не рјешава са Федерацијом, Кантонима, Брчко -Дистриктома. Пошто ви не признајете ту институцију, не знам како да ријешите проблем. Није ни мени драга, али тако је ! Да је магла, магла је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

19.01.2022 08:44

Босић истину каже, а Продановић би радо да као све политичке партије донесу некакав заједнички став. Чупа се. Кукавице су СНДВоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.01.2022 09:03

Па зар нам није доста магле прослих 30година или смо навикли нању па и не моземо без ње

ОДГОВОРИТЕ