Dodikova politika nema smisla osim pravljenja magle

– Ovo je razgolićavanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju – smatra Bosić.

Republika Srpska 19.01.2022 | 08:43
Dodikova politika nema smisla osim pravljenja magle

Član Predsjedništva SDS, Mladen Bosić, trenutna dešavanja je okarakterisao kao „krah Dodikove politike“.

– Ovo je razgolićavanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju – smatra Bosić u izjavi EuroBlicu komentarišući mogućnost vraćanja srpskih predstavnika u zajedničke institucije BiH.

Ističe da je u ovoj situaciji glavno pitanje šta je efekat mjera koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

– Te mjere su donesene na osnovu ubjeđivanja Milorada Dodika, koji je isticao da će on vratiti nadležnosti na nivo Republike Srpske, te da će se takvim odlukama i blokadom zajedničkih institucija dovesti do toga da se poništi Inckov zakon. Ako ništa od toga nije urađeno, a vraća se u institucije BiH, ja ne znam kako to drugačije nazvati nego krah politike Milorada Dodika – istakao je Bosić, koji je i delegat u Domu naroda BiH.

Ključ u dijalogu svih aktera

Za delegata SNSD-a u Domu naroda BiH Lazara Prodanovića (SNSD) pitanje vraćanja u institucije ograničeno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, te da je ključ u dijalogu svih aktera koji su učestvovali u donošenju odluke u julu prošle godine.

– Smatram da svi akteri, koji su učestvovali u donošenju ove odluke, trebaju jasno iznijeti stav na sjednici Narodne skupštine, ali smatram i da predstavnici Republike Srpske takođe moraju doći do rješenja koja neće štetiti interesima Srpske, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postoji značajna odgovornost svih predsjednika političkih partija u donošenju ove odluke u smislu definisanja stavova i zaključaka kojima bi se stvorila mogućnost da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ali i svih drugih institucija, učestvuju u punom kapacitetu u radu tamo gdje su izabrani – rekao je Prodanović istom listu.

Predsednici političkih partija u Republici Srpskoj su krajem jula prošle godine potpisali zaključke da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka koje se protive interesima Republike Srpske, a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida.

(BN Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA/Arhiv)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

11111112

19.01.2022 08:04

Хвала Богу, има ко да је хвата.

ODGOVORITE
Name

Eh

19.01.2022 08:15

To se zna daje DODIK molio VUCICA da da izjavu za javnost dase vrate u institucije BIH jer je vidio dase obruc steze oko kriminala.

ODGOVORITE
Name

Mister Prodanovich

19.01.2022 08:18

Mjesto za raspravu o tim temama je Parlamentarna Skupština BIH, ako ona vrati te nadležnosti, onda je sve u redu. Taj vaš problem se ne rješava sa Federacijom, Kantonima, Brčko -Distriktoma. Pošto vi ne priznajete tu instituciju, ne znam kako da riješite problem. Nije ni meni draga, ali tako je ! Da je magla, magla je !

ODGOVORITE
Name

Nada

19.01.2022 08:44

Bosić istinu kaže, a Prodanović bi rado da kao sve političke partije donesu nekakav zajednički stav. Čupa se. Kukavice su SNDVoci.

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.01.2022 09:03

Pa zar nam nije dosta magle proslih 30godina ili smo navikli nanju pa i ne mozemo bez nje

ODGOVORITE