Упитна изградња: Банке одустале од финансирања

Кредити кинеских банака неће бити доступни за изградњу термоелектране (ТЕ) “Угљевик 3”, потврдила је Суннингwелл Интернатионал Лимитед, компанија која би заједно са Кинеском националном електротехничком компанијом (ЦНЕЕЦ) требала бити извођач радова на изградњи поменуте ТЕ.

Република Српска 18.01.2022 | 20:04
Упитна изградња: Банке одустале од финансирања

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је открио да Кинези преузимају „Угљевик 3“ од Рашида Сердарова, који за тај пројекат има концесију у Републици Српској.

Међутим, градња је постала неизвјесна након што је у септембру 2021. године кинески предсједник Xи Јинпинг на Генералној скупштини Уједињених нација (УН) изјавио да Кина неће више градити нове енергетске пројекте на угаљ.

Из Суннингwелл Интернатионал Лимитед су навели да сада траже алтернативне изворе финансирања ТЕ “Угљевик 3”.

Саопштење компаније Суннингwелл издато као одговор на чланак који је организација Јуст Финанце Интернатионал објавила у часопису Тхе Дипломат, а у којем се поставља питање како ће се кинеска посвећеност датом обећању у стварности провести у пракси у земљама Западног Балкана.

“Упркос престанку финансирања, те бројним негативним коментарима који су пристигли у вези процјене утицаја на животну средину за овај пројекат, прибављање дозвола за термоелектрану “Угљевик 3” још је у току. Узимајући у обзир све околности у вези са овом инвестицијом која је од почетка нејасна, неизвјесна и у коначници веома штетна за Републику Српску и Босну и Херцеговину, апелујемо на Владу Републике Српске да реално размотри све негативне посљедице пројекта и одбије издавање било каквих дозвола“, рекла је Мајда Ибраковић из Центра за животну средину.

Из Центра подсјећају да су концесију за изградњу и рад електране власти Републике Српске дале 2013. године компанији “Цомсар Енергy”. Међутим, додају, пројекат је споро напредовао, а еколошке дозволе су два пута поништене, 2017. и 2019. године, након што су усвојене правне жалбе Центра за животну средину.

“Упркос неуспјеху компаније “Цомсар” да изгради електрану, власти Републике Српске су 2020. године дозволиле да се пројекат настави са повећањем капацитета од 100 МW, а у јануару 2021. године продужили су период концесије на 44 године. У јуну прошле године услиједила је вијест да је компанија “Цомсар Енергy” потписала уговор о набавци опреме и изградњи термоелектране “Угљевик 3” са компанијама Суннингwелл Интернатионал Лимитед и Кинеском националном електротехничком компанијом (ЦНЕЕЦ)”, подсјећају из Центра.

Како наводи Пиппа Галлоп из међународне организације ЦЕЕ Банкwатцх Нетwорк која прати инвестиције јавних институција и банака широм свијета, овај пројекат је од самог почетка захваћен кршењем закона.

“Комисија за концесије РС је потврдила да концесионар није испунио своје обавезе. Вријеме је да се једном заувијек оконча ова шарада, да признамо да електрана неће бити изграђена и да се окренемо одрживим облицима обновљиве енергије”, навела је Галлоп.

Wаwа Wанг из организације Јуст Финанце Интернатионал која се залаже за транспарентност и праведну расподјелу инвестиција на међународном нивоу, наводи да одлука кинеских банака да више не обезбјеђују финансирање пројекта “Угљевик 3” показује кинеско преиспитивање алтернатива угљу за регион.

“Кина је од 2014. године наставила да самостално обезбјеђује кредитно финансирање за нове пројекте угља на Балкану, од којих су друге финансијске институције за земље у развоју одустајали. Остаје да се види да ли је обећање Кине дато 2021. године да ће окончати своје прекоморске пројекте на угаљ озбиљно, посебно зато што кинеско државно предузеће – ЦНЕЕЦ, извођач пројекта, и друга државна предузећа настављају да се баве проблематичним пројектима угља у југоисточној Европи и глобално. Кинеска државна предузећа морају напустити ове планиране пројекте угља како би се обећала да ће имати истински утицај на уштеду климе”, истакла је она.

Организације овим путем још једном апелују на ЦНЕЕЦ и Владу Републике Српске да у складу са новонасталим околностима као и циљевима декарбонизације, у коначници напусте штетне инвестиције за пројекте на угаљ у Босни и Херцеговини.

Историјат
ЦАПИТАЛ је још прије двије године открио да се за концесије „Цомсара“ интересује једна кинеска компанија, а тада се у причу укључила и „Електропривреда РС“ која је такође била заинтересована за откуп концесије, а писмо намјере са потписом вршиоца дужности директора ЕРС Луке Петровића тада је достављено „Цомсару“.

Влада Републике Српске прошле године је поново изашла у сусрет руском олигарху Рашиду Средарову и продужила рок за изградњу и коришћење термоелектране „Угљевик 3“ на 44 године, открио је ЦАПИТАЛ.

Влада је по ко зна који пут прихватила захтјеве „Цомсар Енергy РС“, која је у власништву фирме „Цомсар Енергy Лимитед“ Рашида Сердарова, иако су пробијени сви рокови за изградњу те термоелектране која је, по ранијим најавама, већ требало да буде пуштена у рад.

Претходно је Влада Републике Српске дозволила је компанији „Цомсар Енергy“ да повећа снагу планиране ТЕ „Угљевик 3“ на 700 МW супротно Стратегији развоја енергетике РС и политикама Енергетске заједнице.

Након што је ЦАПИТАЛ то објавио шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић упутио је отворене пријетње редакцији портала ЦАПИТАЛ и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу због објављивања приче те поручио да ћемо, ако још  једном споменемо „Цомсар“, имати много проблема и да је боље да се селимо, те да ћемо „завршити“.

„Наставља се пројекат, имамо преговоре са стратешким партнерима, али не могу износити детаље. Важно је да ће се инвестиција наставити и то ће бити у складу са свим европским директивама и уз поштовање норми“, рекао је раније Синиша Мајсторовић из „Цомсар Енергy“.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Истина

18.01.2022 19:19

Погледајте интервију гдје.Цениц о тихим санкцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

18.01.2022 19:42

Добра вест. Наши би само за пројекте покрали пола кредита, а све остало је сувишна прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина ис доwн

18.01.2022 20:24

Кина има озбиљне финансијске проблеме, велике компаније поготово у станоградњи посустају и енергетски сектор има опасне проблеме. Имају редовне рестрикције струје у фабрикама плус их затварају због короне градове и проток робе. Надати се кинеској помоци и улагањима ван Кине тренутно могу само будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.01.2022 21:06

Геополитичка ситуација је жива ствар, све се окреће.

Name

Ма дај

18.01.2022 20:45

Смета овај пројекат на угаљ а не сметају онолике електране у Тузла,Какањ, зељезара Зеница и то све жестоки загадјиваци. Проблем је овдје сто се Додик задужио код тог шверцера квазируса и сто се не може транспарентно радити него су паре примљене па се иде на силу. Какав је тај Сердаров и ко још зна за њега. И гдје ли га надје овај нас. И шта је тај Сердаров направио и гдје. Ништа не знамо а дајемо му за ситне паре концесију на 44 године да прекопа земљу угљевицку и да кобајаги прави електрану. Сто ли наша власт не распише медјународни тендер за понудјаца који ће укротити нашу жељу за корупцијом и криминалом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.01.2022 21:18

Па нецете нас ваљда и ви издати

Name

Угљевик инжењер РИТЕ

18.01.2022 21:59

Ево за вас противнике угља и који би плацали струју стотине еура дословно одговор скинут са интернета, није битно ко гради али без нове термоелектране у Угљевику ми смо потонули сви у овој енергерској кризи! Битно је да се направи! Деар Сир/Мадаме Yоур енqуирy рег. Угљевик 3 пројецт: Ин респонсе то Yоур маил, wе wоулд лике то информ Yоу тхат ит ис Суннингwелл Интернатионал Лимитед, wхицх хас сигнед тхе ЕПЦ цонтрацт wитх ЦНЕЕЦ, нот Суннингwелл Интернатионал Полска Лтд. Ботх цомпаниес аре онлy цоннецтед бy тхе симилар наме анд тхе маин схарехолдер, тхоугх тхеy царрy дифферент бусинесс. Деспите аллегатионс ин вариоус медиа тхат Суннингwелл ис тхе Полисх – Цхинесе цомпанy, И wоулд лике то стресс тхат Суннингwелл Интернатионал Лтд анд Суннингwелл Полска хаве онлy полисх схарехолдерс. Тхе ЕПЦ цонтрацт фор Угљевик wас сигнед бетwеен ЦНЕЕЦ анд Суннингwелл Инт’ л Лтд, анд инитиаллy ит wас цонсидеред тхат тхе пројецт цоулд бе финанцед бy Цхинесе финанциал институтионс. Хоwевер, афтер тхе децисион оф тхе Цхинесе топ леадерс то стоп финанцинг цоал фиред поwер плантс аброад, ЦНЕЕЦ информед Суннингwелл абоут тхис децисион. Синце тхен wе аре еxплоринг отхер алтернативе соурцес оф тхе финанцинг тхе пројецт. WЕ wоулд лике то ассуре Yоу тхат Угљевик 3 пројецт хас беен препаред анд десигнед такинг инто цонсидератион алл тхе неwест дирецтивес оф ЕУ он тхе емиссион анд алл тхе тецхницал анд тецхнологицал солутионс, еспециаллy ин емиссион анд еффецтивенесс, хаве беен селецтед анд адоптед то меет тхе ЕУ стандардс. Алл тхесе солутионс хаве беен имплементед ин тхе неw студy фор енвиронмент пермит wхицх ЦОМСАР хас апплиед рецентлy анд гот тхе хигх опинион оф тхе институтионс цонцернед. И хопе тхат тхис еxпланатион wоулд суффице. Иф Yоу хаве анy фуртхер инqуириес, wе wоулд бе алwаyс реадy то ансwер Бест регардс Суннингwелл Интернатионал Лимитед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2022 23:11

Могао си нам превести ово госп.Инг. Не знамо сви енглески а ви у РиТе сте мајстори за језике. Само много су вам лепљиви језици.

Name

Други поглед са РиТЕ

19.01.2022 06:40

Овај одговор пресипања из шупљег у празно који је копирао "инжењер РиТЕ " на енглеском , у најпростијем преводу гоогле преводиоца изгледа овако.У принципу то је ништа тј одуговлачење и настојање да се задржи лоповски добијена концесија од лоповске владе , коју би под хитно требало преиспитати. СРПСКИ ПРЕВОД: Деар Сир/Мадаме Ваш упит рег. Пројекат Угљевик 3: У одговору на Вашу пошту, желимо да Вас обавестимо да је Суннингвелл Интернатионал Лимитед, који је потписао ЕПЦ уговор са ЦНЕЕЦ, а не Суннингвелл Интернатионал Полска Лтд. Обе компаније су повезане само сличним именом и главном акционар, иако обављају различите послове. Упркос наводима у разним медијима да је Суннингвелл пољско-кинеска компанија, желео бих да нагласим да Суннингвелл Интернатионал Лтд и Суннингвелл Полска имају само пољске акционаре. ЕПЦ уговор за Угљевик потписали су ЦНЕЕЦ и Суннингвелл Инт’л Лтд, а првобитно се сматрало да би пројекат могле да финансирају кинеске финансијске институције. Међутим, након одлуке кинеских највиших лидера да престану да финансирају термоелектране на угаљ у иностранству, ЦНЕЕЦ је обавестио Суннингвелл о овој одлуци. Од тада истражујемо друге алтернативне изворе финансирања пројекта. Уверавамо Вас да је пројекат Угљевик 3 припремљен и осмишљен узимајући у обзир све најновије директиве ЕУ о емисији и да су сва техничко-технолошка решења, посебно у погледу емисије и ефикасности, одабрана и усвојена у складу са ЕУ. стандарди. Сва ова решења имплементирана су у нову студију за еколошку дозволу коју је ЦОМСАР недавно пријавио и која је добила високо мишљење надлежних институција. Надам се да ће ово објашњење бити довољно. Ако имате било каква додатна питања, ми бисмо увек били спремни да одговоримо Срдачан поздрав Суннингвелл Интернатионал Лимитед.

Name

Банкар

18.01.2022 22:46

Док нам банке дрзе омчу око врата...тако це да нам буде...а ми им дајемо да однесу и ово мало биједе сто је остало..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим дозовите се Срби

18.01.2022 23:32

Скупстина Опстине Угљевик треба донијети одлуку да се РиТе Угљевик одузима од РС и преузима у власништво Опстине Угљевик. То је једини начин да се бар овај енергетски објекат спаси од пропадања. Уништавају села, копају угаљ, праве јаловиста уз накнаду Општини од неке мизерије а управљају из БЛ партијаси једне странке, мијењају директоре к’о лакмус папир. Грабе и краду а улагања минимална ни прозоре не могу да застакле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуг

19.01.2022 06:20

Задузена висе од капитала.

Name

ацо

19.01.2022 10:38

Да, да, па онда да господа Вајо и Дјоко преузму "бригу" и о томе, посто у Угљевику инаце теце мед и млијеко и цвјетају рузе...

Name

Доста бре

19.01.2022 01:55

Па неце нас ваљда и Руси и Кинези пустит низ воду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

19.01.2022 09:24

ЕУ је донијела одлуку о гасењу свих термоелектрана до цини ми се 2050 год Сама прица о изградњи нове термоелектране у БиХ је доказ да БиХ неце никад уци у ЕУ Као сто то показује изградња нуклеарног одлагалиста на ивици или крајњој граници ЕУ Мозда на насим просторима поцну ницати термоелектране као гљиве послије кисе из којих це мо ми извозити струју у ЕУ а од њих наводно масно наплацивати ту услугу Као сто им данас извозимо своју суму и масно наплацујемо а они имају своје висе него ми и не дирају је (они глупи а ми паметни узимамо им лову)

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

19.01.2022 10:47

Па, да ли ико нормалан мисли да це неко градити електрану у Угљевику? Отпоцетка је план био да "инвеститор" преузме концесију на угаљ и да у догледно вријеме поцне да продаје нама нас сопствени угаљ! Ето ста је власт урадила!

ОДГОВОРИТЕ