Upitna izgradnja: Banke odustale od finansiranja

Krediti kineskih banaka neće biti dostupni za izgradnju termoelektrane (TE) “Ugljevik 3”, potvrdila je Sunningwell International Limited, kompanija koja bi zajedno sa Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC) trebala biti izvođač radova na izgradnji pomenute TE.

Republika Srpska 18.01.2022 | 20:04
Upitna izgradnja: Banke odustale od finansiranja

Podsjećamo, portal CAPITAL je otkrio da Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova, koji za taj projekat ima koncesiju u Republici Srpskoj.

Međutim, gradnja je postala neizvjesna nakon što je u septembru 2021. godine kineski predsjednik Xi Jinping na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj.

Iz Sunningwell International Limited su naveli da sada traže alternativne izvore finansiranja TE “Ugljevik 3”.

Saopštenje kompanije Sunningwell izdato kao odgovor na članak koji je organizacija Just Finance International objavila u časopisu The Diplomat, a u kojem se postavlja pitanje kako će se kineska posvećenost datom obećanju u stvarnosti provesti u praksi u zemljama Zapadnog Balkana.

“Uprkos prestanku finansiranja, te brojnim negativnim komentarima koji su pristigli u vezi procjene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, pribavljanje dozvola za termoelektranu “Ugljevik 3” još je u toku. Uzimajući u obzir sve okolnosti u vezi sa ovom investicijom koja je od početka nejasna, neizvjesna i u konačnici veoma štetna za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, apelujemo na Vladu Republike Srpske da realno razmotri sve negativne posljedice projekta i odbije izdavanje bilo kakvih dozvola“, rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra podsjećaju da su koncesiju za izgradnju i rad elektrane vlasti Republike Srpske dale 2013. godine kompaniji “Comsar Energy”. Međutim, dodaju, projekat je sporo napredovao, a ekološke dozvole su dva puta poništene, 2017. i 2019. godine, nakon što su usvojene pravne žalbe Centra za životnu sredinu.

“Uprkos neuspjehu kompanije “Comsar” da izgradi elektranu, vlasti Republike Srpske su 2020. godine dozvolile da se projekat nastavi sa povećanjem kapaciteta od 100 MW, a u januaru 2021. godine produžili su period koncesije na 44 godine. U junu prošle godine uslijedila je vijest da je kompanija “Comsar Energy” potpisala ugovor o nabavci opreme i izgradnji termoelektrane “Ugljevik 3” sa kompanijama Sunningwell International Limited i Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC)”, podsjećaju iz Centra.

Kako navodi Pippa Gallop iz međunarodne organizacije CEE Bankwatch Network koja prati investicije javnih institucija i banaka širom svijeta, ovaj projekat je od samog početka zahvaćen kršenjem zakona.

“Komisija za koncesije RS je potvrdila da koncesionar nije ispunio svoje obaveze. Vrijeme je da se jednom zauvijek okonča ova šarada, da priznamo da elektrana neće biti izgrađena i da se okrenemo održivim oblicima obnovljive energije”, navela je Gallop.

Wawa Wang iz organizacije Just Finance International koja se zalaže za transparentnost i pravednu raspodjelu investicija na međunarodnom nivou, navodi da odluka kineskih banaka da više ne obezbjeđuju finansiranje projekta “Ugljevik 3” pokazuje kinesko preispitivanje alternativa uglju za region.

“Kina je od 2014. godine nastavila da samostalno obezbjeđuje kreditno finansiranje za nove projekte uglja na Balkanu, od kojih su druge finansijske institucije za zemlje u razvoju odustajali. Ostaje da se vidi da li je obećanje Kine dato 2021. godine da će okončati svoje prekomorske projekte na ugalj ozbiljno, posebno zato što kinesko državno preduzeće – CNEEC, izvođač projekta, i druga državna preduzeća nastavljaju da se bave problematičnim projektima uglja u jugoistočnoj Evropi i globalno. Kineska državna preduzeća moraju napustiti ove planirane projekte uglja kako bi se obećala da će imati istinski uticaj na uštedu klime”, istakla je ona.

Organizacije ovim putem još jednom apeluju na CNEEC i Vladu Republike Srpske da u skladu sa novonastalim okolnostima kao i ciljevima dekarbonizacije, u konačnici napuste štetne investicije za projekte na ugalj u Bosni i Hercegovini.

Istorijat
CAPITAL je još prije dvije godine otkrio da se za koncesije „Comsara“ interesuje jedna kineska kompanija, a tada se u priču uključila i „Elektroprivreda RS“ koja je takođe bila zainteresovana za otkup koncesije, a pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora ERS Luke Petrovića tada je dostavljeno „Comsaru“.

Vlada Republike Srpske prošle godine je ponovo izašla u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine, otkrio je CAPITAL.

Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, koja je u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo da bude puštena u rad.

Prethodno je Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Nakon što je CAPITAL to objavio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče te poručio da ćemo, ako još  jednom spomenemo „Comsar“, imati mnogo problema i da je bolje da se selimo, te da ćemo „završiti“.

„Nastavlja se projekat, imamo pregovore sa strateškim partnerima, ali ne mogu iznositi detalje. Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je ranije Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Istina

18.01.2022 19:19

Pogledajte interviju gdje.Cenic o tihim sankcijama.

ODGOVORITE
Name

?

18.01.2022 19:42

Dobra vest. Naši bi samo za projekte pokrali pola kredita, a sve ostalo je suvišna priča

ODGOVORITE
Name

Kina is down

18.01.2022 20:24

Kina ima ozbiljne finansijske probleme, velike kompanije pogotovo u stanogradnji posustaju i energetski sektor ima opasne probleme. Imaju redovne restrikcije struje u fabrikama plus ih zatvaraju zbog korone gradove i protok robe. Nadati se kineskoj pomoci i ulaganjima van Kine trenutno mogu samo budale

ODGOVORITE
Name

Jaffa

18.01.2022 21:06

Geopolitička situacija je živa stvar, sve se okreće.

Name

Ma daj

18.01.2022 20:45

Smeta ovaj projekat na ugalj a ne smetaju onolike elektrane u Tuzla,Kakanj, zeljezara Zenica i to sve žestoki zagadjivaci. Problem je ovdje sto se Dodik zadužio kod tog švercera kvazirusa i sto se ne može transparentno raditi nego su pare primljene pa se ide na silu. Kakav je taj Serdarov i ko još zna za njega. I gdje li ga nadje ovaj nas. I šta je taj Serdarov napravio i gdje. Ništa ne znamo a dajemo mu za sitne pare koncesiju na 44 godine da prekopa zemlju ugljevicku i da kobajagi pravi elektranu. Sto li naša vlast ne raspiše medjunarodni tender za ponudjaca koji će ukrotiti našu želju za korupcijom i kriminalom?

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.01.2022 21:18

Pa necete nas valjda i vi izdati

Name

Ugljevik inženjer RITE

18.01.2022 21:59

Evo za vas protivnike uglja i koji bi placali struju stotine eura doslovno odgovor skinut sa interneta, nije bitno ko gradi ali bez nove termoelektrane u Ugljeviku mi smo potonuli svi u ovoj energerskoj krizi! Bitno je da se napravi! Dear Sir/Madame Your enquiry reg. Ugljevik 3 project: In response to Your mail, we would like to inform You that it is Sunningwell International Limited, which has signed the EPC contract with CNEEC, not Sunningwell International Polska Ltd. Both companies are only connected by the similar name and the main shareholder, though they carry different business. Despite allegations in various media that Sunningwell is the Polish – Chinese company, I would like to stress that Sunningwell International Ltd and Sunningwell Polska have only polish shareholders. The EPC contract for Ugljevik was signed between CNEEC and Sunningwell Int’ l Ltd, and initially it was considered that the project could be financed by Chinese financial institutions. However, after the decision of the Chinese top leaders to stop financing coal fired power plants abroad, CNEEC informed Sunningwell about this decision. Since then we are exploring other alternative sources of the financing the project. WE would like to assure You that Ugljevik 3 project has been prepared and designed taking into consideration all the newest directives of EU on the emission and all the technical and technological solutions, especially in emission and effectiveness, have been selected and adopted to meet the EU standards. All these solutions have been implemented in the new study for environment permit which COMSAR has applied recently and got the high opinion of the institutions concerned. I hope that this explanation would suffice. If You have any further inquiries, we would be always ready to answer Best regards Sunningwell International Limited.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2022 23:11

Mogao si nam prevesti ovo gosp.Ing. Ne znamo svi engleski a vi u RiTe ste majstori za jezike. Samo mnogo su vam lepljivi jezici.

Name

Други поглед са РиТЕ

19.01.2022 06:40

Ovaj odgovor presipanja iz šupljeg u prazno koji je kopirao "inženjer RiTE " na engleskom , u najprostijem prevodu google prevodioca izgleda ovako.U principu to je ništa tj odugovlačenje i nastojanje da se zadrži lopovski dobijena koncesija od lopovske vlade , коју би под хитно требало преиспитати. СРПСКИ ПРЕВОД: Деар Сир/Мадаме Ваш упит рег. Пројекат Угљевик 3: У одговору на Вашу пошту, желимо да Вас обавестимо да је Суннингвелл Интернатионал Лимитед, који је потписао ЕПЦ уговор са ЦНЕЕЦ, а не Суннингвелл Интернатионал Полска Лтд. Обе компаније су повезане само сличним именом и главном акционар, иако обављају различите послове. Упркос наводима у разним медијима да је Суннингвелл пољско-кинеска компанија, желео бих да нагласим да Суннингвелл Интернатионал Лтд и Суннингвелл Полска имају само пољске акционаре. ЕПЦ уговор за Угљевик потписали су ЦНЕЕЦ и Суннингвелл Инт’л Лтд, а првобитно се сматрало да би пројекат могле да финансирају кинеске финансијске институције. Међутим, након одлуке кинеских највиших лидера да престану да финансирају термоелектране на угаљ у иностранству, ЦНЕЕЦ је обавестио Суннингвелл о овој одлуци. Од тада истражујемо друге алтернативне изворе финансирања пројекта. Уверавамо Вас да је пројекат Угљевик 3 припремљен и осмишљен узимајући у обзир све најновије директиве ЕУ о емисији и да су сва техничко-технолошка решења, посебно у погледу емисије и ефикасности, одабрана и усвојена у складу са ЕУ. стандарди. Сва ова решења имплементирана су у нову студију за еколошку дозволу коју је ЦОМСАР недавно пријавио и која је добила високо мишљење надлежних институција. Надам се да ће ово објашњење бити довољно. Ако имате било каква додатна питања, ми бисмо увек били спремни да одговоримо Срдачан поздрав Суннингвелл Интернатионал Лимитед.

Name

Bankar

18.01.2022 22:46

Dok nam banke drze omču oko vrata...tako ce da nam bude...a mi im dajemo da odnesu i ovo malo bijede sto je ostalo..

ODGOVORITE
Name

Mislim dozovite se Srbi

18.01.2022 23:32

Skupstina Opstine Ugljevik treba donijeti odluku da se RiTe Ugljevik oduzima od RS i preuzima u vlasništvo Opstine Ugljevik. To je jedini način da se bar ovaj energetski objekat spasi od propadanja. Uništavaju sela, kopaju ugalj, prave jalovista uz naknadu Opštini od neke mizerije a upravljaju iz BL partijasi jedne stranke, mijenjaju direktore k’o lakmus papir. Grabe i kradu a ulaganja minimalna ni prozore ne mogu da zastakle.

ODGOVORITE
Name

Dug

19.01.2022 06:20

Zaduzena vise od kapitala.

Name

aco

19.01.2022 10:38

Da, da, pa onda da gospoda Vajo i Djoko preuzmu "brigu" i o tome, posto u Ugljeviku inace tece med i mlijeko i cvjetaju ruze...

Name

Dosta bre

19.01.2022 01:55

Pa nece nas valjda i Rusi i Kinezi pustit niz vodu .

ODGOVORITE
Name

MENAGER

19.01.2022 09:24

EU je donijela odluku o gasenju svih termoelektrana do cini mi se 2050 god Sama prica o izgradnji nove termoelektrane u BiH je dokaz da BiH nece nikad uci u EU Kao sto to pokazuje izgradnja nuklearnog odlagalista na ivici ili krajnjoj granici EU Mozda na nasim prostorima pocnu nicati termoelektrane kao gljive poslije kise iz kojih ce mo mi izvoziti struju u EU a od njih navodno masno naplacivati tu uslugu Kao sto im danas izvozimo svoju sumu i masno naplacujemo a oni imaju svoje vise nego mi i ne diraju je (oni glupi a mi pametni uzimamo im lovu)

ODGOVORITE
Name

gogi

19.01.2022 10:47

Pa, da li iko normalan misli da ce neko graditi elektranu u Ugljeviku? Otpocetka je plan bio da "investitor" preuzme koncesiju na ugalj i da u dogledno vrijeme pocne da prodaje nama nas sopstveni ugalj! Eto sta je vlast uradila!

ODGOVORITE