Докапитализација ХЕТ-а није планирана добро, све се „ломи преко кољена“?!

– Да се докапитализација „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) „ломи преко кољена“ и спроводи без озбиљних планова показује и чињеница да је управа „Електропривреде РС“ објавила да ће, поред Матичног предузећа, и државни фондови купити акције, али не појашњавајући одакле ће то бити финансирано.

Република Српска 18.01.2022 | 14:35
Докапитализација ХЕТ-а није планирана добро, све се „ломи преко кољена“?!

На конференцији за медије, коју је у четвртак организовала управа ЕРС-а и ХЕТ-а, директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је да Република Српска посједује 80 одсто акција тог предузећа и да ће тако и остати.

Прије тога су из Матичног предузећа рекли да ће купити 65 одсто емисије акција ХЕТ-а и задржати постојеће власништво.

Да би то реализовали неопходно им је 81,9 милиона КМ, а из Управе ЕРС-а на питања ЦАПИТАЛ-а одакле ће издвојити новац за то не одговарају, као ни на питање на основу чега је одређена цијена по акцији и зашто је предложено да се изузимају од преузимања они који стекну више од 30 одсто акција?

Умјесто тога, на конференцији за медије обећали су да ће и државни фондови задржати постојеће власништво, такође не појашњавајући из којих извора ће то бити финансирано.

Као што је познато, Фонд за реституцију у ХЕТ-у има удио од пет одсто и да би то задржали треба им 6,3 милиона марака за куповину акција. Међутим, није познато да ли тај новац имају.

У Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) Републике Српске, која управља Фондом за реституцију, не желе да појасне да ли ће Фонд купити акције ХЕТ-а.

Умјесто одговора на питања да ли ће и из којих извора финансирати куповину акција ХЕТ-а, да ли је то планирано и којим актима, вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац наводи да ће Фонд поступати тек након Скупштине акционара ХЕТ-а.

„Скупштина акционара ХЕТ-а на којој би требало да буде разматрана одлука о докапитализацији овог друштва заказана је за 21. јануар. У вези са одлукама које буду усвојене на предстојећој сједници Скупштине акционара Фонд за реституцију Републике Српске ће благовремено поступати руководећи се, прије свега, најбољим интересима Републике Српске, као и потребом за очувањем и увећањем вриједности имовине која му је повјерена на управљање“, навео је Врховац.

Други фонд који има удио од 10 одсто у ХЕТ-у је Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) и он би у куповину акција требало да уложи 12,6 милиона марака како би задржао удио који има. Према билансу стања, који је видљив из мјесечног извјештаја тог Фонда за децембар 2021. године, готовина којом су располагали на 31. децембар износила је 8,5 милиона КМ.

Све ово показује да докапитализација ХЕТ-а није планирана добро и да се све „ломи преко кољена“, сагласни су стручњаци за тржиште капитала.

Тврде да и даље остају при ставу да је на овај начин покушана приватизација ХЕТ-а „на мала врата“, те да се ЕРС сада повлачи с обзиром на негативну перцепцију јавности према продаји дијела стратешког предузећа, односно „Електропривреде РС“.

(Цапитал Фото: Илустрација)  

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Татар

18.01.2022 14:10

Битно је продати ахоце ли се сломити преко кољена или преко нецијих ледја није битно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

18.01.2022 14:13

Купит ће Бинго,нако да има у портофилију и хидроелектрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вец видјено

18.01.2022 14:14

Обавезно у име дрзавног капитала да Скупстини акционара присуствује Драган Цавиц!!!!Цовјек има искуство! Овај сценарио приватизације несто као познат!!!!!Дај бозе да се сва пљацка овог гиганта не наплати преко ледја малих акционара!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портпарол Ковацхевицх

18.01.2022 14:22

Јос мало па готово. Да уграбимо ста је јос остало и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2022 17:03

Грабицемо на све стране ову годину, као да нам је последње

Name

А

18.01.2022 15:11

Дали је мозда Баја купац са својом елитом то је за њих мала пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре А

18.01.2022 17:06

Баји и његовим паре нису проблем. Имају их на претек. Али зато многи раде цијели мјесец за пар стотина марака. И то им је нормално.

Name

Црни бомбардер

18.01.2022 15:46

Кад већ спомињете приватизацију, зашто не рекоште да је још од Иванићеве владе, приватизовано 20% предузећа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2022 17:45

Па какве има везе од које је Владе????Све су досадасње Владе по питању криминала исте!!!Тацно, Иваницева приватизација је исто сто и независно судство које је код нас увео демокрстски запад.Али зар није Додикова Влада обецала Ревизију.Па гдје је проф Бјелиц .Уосталом у приватизацији Алумине су уцествовале све партије!!!!!!

Name

Борис

18.01.2022 20:59

Ко је јамио јамио је. Ера планске и систематске пљачке Р.Српске до потпуног уништења се ближи крају

ОДГОВОРИТЕ