Dokapitalizacija HET-a nije planirana dobro, sve se „lomi preko koljena“?!

– Da se dokapitalizacija „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) „lomi preko koljena“ i sprovodi bez ozbiljnih planova pokazuje i činjenica da je uprava „Elektroprivrede RS“ objavila da će, pored Matičnog preduzeća, i državni fondovi kupiti akcije, ali ne pojašnjavajući odakle će to biti finansirano.

Republika Srpska 18.01.2022 | 14:35
Dokapitalizacija HET-a nije planirana dobro, sve se „lomi preko koljena“?!

Na konferenciji za medije, koju je u četvrtak organizovala uprava ERS-a i HET-a, direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da Republika Srpska posjeduje 80 odsto akcija tog preduzeća i da će tako i ostati.

Prije toga su iz Matičnog preduzeća rekli da će kupiti 65 odsto emisije akcija HET-a i zadržati postojeće vlasništvo.

Da bi to realizovali neophodno im je 81,9 miliona KM, a iz Uprave ERS-a na pitanja CAPITAL-a odakle će izdvojiti novac za to ne odgovaraju, kao ni na pitanje na osnovu čega je određena cijena po akciji i zašto je predloženo da se izuzimaju od preuzimanja oni koji steknu više od 30 odsto akcija?

Umjesto toga, na konferenciji za medije obećali su da će i državni fondovi zadržati postojeće vlasništvo, takođe ne pojašnjavajući iz kojih izvora će to biti finansirano.

Kao što je poznato, Fond za restituciju u HET-u ima udio od pet odsto i da bi to zadržali treba im 6,3 miliona maraka za kupovinu akcija. Međutim, nije poznato da li taj novac imaju.

U Investiciono-razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske, koja upravlja Fondom za restituciju, ne žele da pojasne da li će Fond kupiti akcije HET-a.

Umjesto odgovora na pitanja da li će i iz kojih izvora finansirati kupovinu akcija HET-a, da li je to planirano i kojim aktima, vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac navodi da će Fond postupati tek nakon Skupštine akcionara HET-a.

„Skupština akcionara HET-a na kojoj bi trebalo da bude razmatrana odluka o dokapitalizaciji ovog društva zakazana je za 21. januar. U vezi sa odlukama koje budu usvojene na predstojećoj sjednici Skupštine akcionara Fond za restituciju Republike Srpske će blagovremeno postupati rukovodeći se, prije svega, najboljim interesima Republike Srpske, kao i potrebom za očuvanjem i uvećanjem vrijednosti imovine koja mu je povjerena na upravljanje“, naveo je Vrhovac.

Drugi fond koji ima udio od 10 odsto u HET-u je Penzijski rezervni fond (PREF) i on bi u kupovinu akcija trebalo da uloži 12,6 miliona maraka kako bi zadržao udio koji ima. Prema bilansu stanja, koji je vidljiv iz mjesečnog izvještaja tog Fonda za decembar 2021. godine, gotovina kojom su raspolagali na 31. decembar iznosila je 8,5 miliona KM.

Sve ovo pokazuje da dokapitalizacija HET-a nije planirana dobro i da se sve „lomi preko koljena“, saglasni su stručnjaci za tržište kapitala.

Tvrde da i dalje ostaju pri stavu da je na ovaj način pokušana privatizacija HET-a „na mala vrata“, te da se ERS sada povlači s obzirom na negativnu percepciju javnosti prema prodaji dijela strateškog preduzeća, odnosno „Elektroprivrede RS“.

(Capital Foto: Ilustracija)  

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tatar

18.01.2022 15:10

Bitno je prodati ahoce li se slomiti preko koljena ili preko necijih ledja nije bitno

ODGOVORITE
Name

Ipe

18.01.2022 15:13

Kupit će Bingo,nako da ima u portofiliju i hidroelektranu.

ODGOVORITE
Name

vec vidjeno

18.01.2022 15:14

Obavezno u ime drzavnog kapitala da Skupstini akcionara prisustvuje Dragan Cavic!!!!Covjek ima iskustvo! Ovaj scenario privatizacije nesto kao poznat!!!!!Daj boze da se sva pljacka ovog giganta ne naplati preko ledja malih akcionara!!!!!

ODGOVORITE
Name

Portparol Kovachevich

18.01.2022 15:22

Jos malo pa gotovo. Da ugrabimo sta je jos ostalo i to je to!

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2022 18:03

Grabicemo na sve strane ovu godinu, kao da nam je poslednje

Name

A

18.01.2022 16:11

Dali je mozda Baja kupac sa svojom elitom to je za njih mala para.

ODGOVORITE
Name

Re A

18.01.2022 18:06

Baji i njegovim pare nisu problem. Imaju ih na pretek. Ali zato mnogi rade cijeli mjesec za par stotina maraka. I to im je normalno.

Name

Crni bombarder

18.01.2022 16:46

Kad već spominjete privatizaciju, zašto ne rekošte da je još od Ivanićeve vlade, privatizovano 20% preduzeća!?

ODGOVORITE
Name

re

18.01.2022 18:45

Pa kakve ima veze od koje je Vlade????Sve su dosadasnje Vlade po pitanju kriminala iste!!!Tacno, Ivaniceva privatizacija je isto sto i nezavisno sudstvo koje je kod nas uveo demokrstski zapad.Ali zar nije Dodikova Vlada obecala Reviziju.Pa gdje je prof Bjelic .Uostalom u privatizaciji Alumine su ucestvovale sve partije!!!!!!

Name

Boris

18.01.2022 21:59

Ko je jamio jamio je. Era planske i sistematske pljačke R.Srpske do potpunog uništenja se bliži kraju

ODGOVORITE