Децембар изузетак, за пензије у Српској већ 16 милиона КМ

- Фонд ПИО Републике Српске децембарску пензију први пут у историји исплатио је у потпуности из доприноса, што је јединствен случај од свих земаља бивше Југославије, међутим не треба очекивати да се тај тренд настави и у наредним мјесецима за исплату пензија недостајаће између 15 и 16 милиона КМ, које из мјесеца у мјесец даје Влада Републике Српске.

Република Српска 18.01.2022 | 08:22
Децембар изузетак, за пензије у Српској већ 16 милиона КМ

"Децембар је по правилу најбољи мјесец. Многи послодавци плату за децембар уплаћују у децембру како би чисти ушли у нову годину. Такође и финансијски сектор менаџерске уговоре исплаћује у децембру и он је већ традиционално најбољи мјесец по питању прихода и није реално очекивати да се тренд да се пензије у потпуности исплаћују из доприноса настави у наредним мјесецима", рекао је Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске. 

Он истиче да приходи по основу доприноса константно расту те да би било добро да се тренд из 2021. године настави јер су у многим областима забиљежени рекорди, како у прикупљању доприноса, тако и у броју запослених који уплаћују те доприносе. 

"Оно што је још јако добро јесте да здравствене установе сада редовно уплаћују све доприносе, што раније није био случај", рекао је Милић. 

Иначе, за исплату пензија у Републици Српској у овој години планирано је издвајање милијарду и 270 милиона КМ, с тим да је план да по основу доприноса буде прикупљено милијарду и 69 милиона КМ, тако да ће за исплату пензија Влада Републике Српске из буџета дотирати око 200 милиона КМ. 

"Тренутно се по основу доприноса прикупи око 85 милиона КМ, а за исплату пензија треба око 101 милион КМ, тако да недостаје неких 15 или 16 милиона КМ. У јануару још не знамо, чекамо податке о просјечној плати и инфлацији, али биће потребно око 105 милиона КМ", истакао је Милић, додајући да се у јануару по правилу прикупи далеко мање доприноса него у осталим мјесецима.  

Економисти сматрају да је то што је износ прикупљених доприноса довољан за исплату пензија за децембар више феномен него правило, те да је логично да приходи по основу доприноса расту с обзиром на то да расту запосленост и лична примања. 

"Посљедње двије године, године кризе, треба да нам буду године лекција. Ви имате ситуацију да када свијет губи радна мјеста, када повећава дугове за 20 посто БДП-а, ви одржавате своју запосленост, повећате је, а и раст дугова је много мањи и тренутно је између пет и шест одсто. Тренутно у овом моменту имамо макроекономску стабилност и док је тако, треба да наставимо с мјерама које су дале добре резултате. Као друштво треба да градимо култ рада и морамо одговорити на питање на који начин да укључимо 130.000 младих на тржиште рада јер их је тренутно укључено око 20.000", рекао је Саша Стевановић, економиста, додајући да ће се преко култа рада повећати продуктивност и основица за прикупљање нових доприноса. 

Осим младих, Стевановић истиче да постоји велики простор у сегменту укључивања жена на тржиште рада те да послови прилагођени младима и женама могу створити ниво дохотка, с тим да треба водити рачуна да се не наруше обавезе младих да уче.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

борац

18.01.2022 07:39

А засто неби обавезе расту а пензије исте зар треба бити паметан.Јос мало бице и за украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.01.2022 09:10

Ето то је параметар на основу кога је лако сагледати да смо у говнима до гусе.Дај Бозе да се не подавимо у сопственом измету који јос; век надолази

Name

НР

18.01.2022 08:24

Треба похапсити лопове и смијенити корумпирану власт. Могу пензије и плате бити дупло веће да се не купују авиони, хеликоптери и мерцедеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо сиромасни

18.01.2022 17:35

Колико су они на власти богати. А нема разлога да 900 000 људи на оволиком простору, са оволиким ресурсима не зиве солидно и достојанствено?

Name

Уведите .....

18.01.2022 10:21

Дупли ,борацки стаз који није плацен ,па цемо видјети онда васе ,,анализе ,, !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.01.2022 12:45

Милицу одговори ти нама гдје су паре од цланарине и од приватизације.само се хвалис а нема повецања пензија и кад повецате пензије добијемо идпрдак

Name

€€€€

18.01.2022 10:54

Добро је овај народ. Жив. Каква су нам примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2022 17:37

Па сто нико не плита власт за примања и ста планирају по том питању урадити?

Name

Забиљезени рекорди

18.01.2022 17:28

А пензије нису ни за социјалну помоц.

ОДГОВОРИТЕ