Decembar izuzetak, za penzije u Srpskoj već 16 miliona KM

- Fond PIO Republike Srpske decembarsku penziju prvi put u istoriji isplatio je u potpunosti iz doprinosa, što je jedinstven slučaj od svih zemalja bivše Jugoslavije, međutim ne treba očekivati da se taj trend nastavi i u narednim mjesecima za isplatu penzija nedostajaće između 15 i 16 miliona KM, koje iz mjeseca u mjesec daje Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 18.01.2022 | 08:22
Decembar izuzetak, za penzije u Srpskoj već 16 miliona KM

"Decembar je po pravilu najbolji mjesec. Mnogi poslodavci platu za decembar uplaćuju u decembru kako bi čisti ušli u novu godinu. Takođe i finansijski sektor menadžerske ugovore isplaćuje u decembru i on je već tradicionalno najbolji mjesec po pitanju prihoda i nije realno očekivati da se trend da se penzije u potpunosti isplaćuju iz doprinosa nastavi u narednim mjesecima", rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske. 

On ističe da prihodi po osnovu doprinosa konstantno rastu te da bi bilo dobro da se trend iz 2021. godine nastavi jer su u mnogim oblastima zabilježeni rekordi, kako u prikupljanju doprinosa, tako i u broju zaposlenih koji uplaćuju te doprinose. 

"Ono što je još jako dobro jeste da zdravstvene ustanove sada redovno uplaćuju sve doprinose, što ranije nije bio slučaj", rekao je Milić. 

Inače, za isplatu penzija u Republici Srpskoj u ovoj godini planirano je izdvajanje milijardu i 270 miliona KM, s tim da je plan da po osnovu doprinosa bude prikupljeno milijardu i 69 miliona KM, tako da će za isplatu penzija Vlada Republike Srpske iz budžeta dotirati oko 200 miliona KM. 

"Trenutno se po osnovu doprinosa prikupi oko 85 miliona KM, a za isplatu penzija treba oko 101 milion KM, tako da nedostaje nekih 15 ili 16 miliona KM. U januaru još ne znamo, čekamo podatke o prosječnoj plati i inflaciji, ali biće potrebno oko 105 miliona KM", istakao je Milić, dodajući da se u januaru po pravilu prikupi daleko manje doprinosa nego u ostalim mjesecima.  

Ekonomisti smatraju da je to što je iznos prikupljenih doprinosa dovoljan za isplatu penzija za decembar više fenomen nego pravilo, te da je logično da prihodi po osnovu doprinosa rastu s obzirom na to da rastu zaposlenost i lična primanja. 

"Posljednje dvije godine, godine krize, treba da nam budu godine lekcija. Vi imate situaciju da kada svijet gubi radna mjesta, kada povećava dugove za 20 posto BDP-a, vi održavate svoju zaposlenost, povećate je, a i rast dugova je mnogo manji i trenutno je između pet i šest odsto. Trenutno u ovom momentu imamo makroekonomsku stabilnost i dok je tako, treba da nastavimo s mjerama koje su dale dobre rezultate. Kao društvo treba da gradimo kult rada i moramo odgovoriti na pitanje na koji način da uključimo 130.000 mladih na tržište rada jer ih je trenutno uključeno oko 20.000", rekao je Saša Stevanović, ekonomista, dodajući da će se preko kulta rada povećati produktivnost i osnovica za prikupljanje novih doprinosa. 

Osim mladih, Stevanović ističe da postoji veliki prostor u segmentu uključivanja žena na tržište rada te da poslovi prilagođeni mladima i ženama mogu stvoriti nivo dohotka, s tim da treba voditi računa da se ne naruše obaveze mladih da uče.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

borac

18.01.2022 08:39

A zasto nebi obaveze rastu a penzije iste zar treba biti pametan.Jos malo bice i za ukrasti.

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.01.2022 10:10

Eto to je parametar na osnovu koga je lako sagledati da smo u govnima do guse.Daj Boze da se ne podavimo u sopstvenom izmetu koji jos; vek nadolazi

Name

NR

18.01.2022 09:24

Treba pohapsiti lopove i smijeniti korumpiranu vlast. Mogu penzije i plate biti duplo veće da se ne kupuju avioni, helikopteri i mercedesi.

ODGOVORITE
Name

Mi smo siromasni

18.01.2022 18:35

Koliko su oni na vlasti bogati. A nema razloga da 900 000 ljudi na ovolikom prostoru, sa ovolikim resursima ne zive solidno i dostojanstveno?

Name

Uvedite .....

18.01.2022 11:21

Dupli ,boracki staz koji nije placen ,pa cemo vidjeti onda vase ,,analize ,, !!!

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

18.01.2022 13:45

Milicu odgovori ti nama gdje su pare od clanarine i od privatizacije.samo se hvalis a nema povecanja penzija i kad povecate penzije dobijemo idprdak

Name

€€€€

18.01.2022 11:54

Dobro je ovaj narod. Živ. Kakva su nam primanja.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2022 18:37

Pa sto niko ne plita vlast za primanja i sta planiraju po tom pitanju uraditi?

Name

Zabiljezeni rekordi

18.01.2022 18:28

A penzije nisu ni za socijalnu pomoc.

ODGOVORITE