ЕУ поздравила резултате референдума у Србији

ЕУ у саопштењу из Брисела констатује да су, према прелиминарним резултатима, бирачи у Србији на јучерашњем референдуму изражили подршку амандманима на Устав.

Србија 17.01.2022 | 14:35
ЕУ поздравила резултате референдума у Србији

”ЕУ поздравља завршетак овог важног корака у реформи Устава у циљу јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање Европској унији”, наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове.

У саопштењу се наглашава да се процес реформи на јачању независности правосуђа не завршава референдумом и да се се мора наставити.

”За ефикасну имплементацију уставних амандмана потребно је изменити и допунити низ закона. Њих би требало припремити као приоритет кроз холистичку реформу релевантних закона, у складу са европским стандардима”, додаје се у саопштењу.

ЕУ поздравља намеру Владе Србије да настави са укључивањем Венецијанске комисије у наредне кораке и наглашава да ће наставити да прати овај процес и пружа финансијску и техничку подршку за спровођење реформе правосуђа.

У саопштењу се додаје да ЕУ жали што није било могуће постићи споразум са владом Косова који би омогућио Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да прикупља гласачке листиће на Косову, а у складу са досадашњом праксом.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

11111112

17.01.2022 19:09

А сад ће и Њемачка морати да крене утом смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

17.01.2022 19:27

Е кад је Брисел поздравио успјесност референдума, одмах знамо колико је то добро за Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

18.01.2022 07:27

Па по таквој матрици је организован и суд у БиХ. Зато су такав суд предложили и у Србији. Ваљда, због показаних позитивних резултата у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ