EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izražili podršku amandmanima na Ustav.

Srbija 17.01.2022 | 14:35
EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

”EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti.

”Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

11111112

17.01.2022 19:09

А сад ће и Њемачка морати да крене утом смјеру.

ODGOVORITE
Name

zora123

17.01.2022 19:27

E kad je Brisel pozdravio uspjesnost referenduma, odmah znamo koliko je to dobro za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Očekivano

18.01.2022 07:27

Pa po takvoj matrici je organizovan i sud u BiH. Zato su takav sud predložili i u Srbiji. Valjda, zbog pokazanih pozitivnih rezultata u BiH.

ODGOVORITE