Си на виртуелном састанку Свјетског економског форума

Председник Кине Си Ђинпинг присуствовао је виртуелном састанку Светског економског форума 2022. године на позив оснивача и извршног председника Светског економског форума Клауса Шваба.

Свијет 17.01.2022 | 14:07
Си на виртуелном састанку Свјетског економског форума

Си је рекао да ће кинеска лунарна Нова година тигра почети за две недеље, а у кинеској култури тигар је симбол храбрости и снаге.

„Пред озбиљним изазовима човечанства, морамо храбро да превазиђемо разне опасности и претње на путу напретка, те да отклонимо изазове које доноси пандемија ковида-19 и да пуном снагом унапредимо опоравак економије и друштва. Нека сунце наде осветли човечанство“, рекао је Си.

Кинески председник је рекао да данашњи свет пролази кроз велике промене невиђене у претхотном веку.

„Треба да нађемо нове прилике упркос опасностима и да окупимо велику снагу за превазилажење тешкоћа и изазова,“ рекао је Си.

Он је истакао да чињенице поново указују на то да преко 190 земаља света не плови одвојеним бродовима, него једним великим бродом са заједничком будућношћу.

“Мали бродови не могу да се одупиру јаким таласима, само велики брод то може,” рекао је кинески председник.

Си је нагласио да је економска глобализација тренд времена. „Све земље треба да инсистирају на правом мултилатерализму; да отклањају баријере, а не да постављају баријере; да буду отворене, а не у изолацији; да буду интегрисане, а не да се раздвајају, како би унапредиле изградњу отворене светске економије,“ додао је кинески председник.Си Ђинпинг је нагласио да су миран развој и сарадња заснована на узајамној користи прави пут којим свет треба да иде. Различите земље и различите цивилизације требало би да се развијају заједно на бази узајамног поштовања。

Морамо да инсистирамо на дијалогу и да се супротставимо свим облицима унилатерализма, протекционизма и свим облицима хегемонизма и политике моц́и.

Он је истакао да кинеска привреда одржава добар тренд раста и додао да је бруто домац́и производ (БДП) Кине порастао за 8 одсто на годишњем нивоу на 114,37 билиона јуана (око 18 билиона америчких долара) у 2021. години.

Упркос огромном притиску изазваном променама у домац́ем и спољном економском окружењу, основе кинеске економије нису се промениле. Пуни смо поверења у будуц́ност кинеског економског развоја.

Кина инсистира на зеленом развоју и уложиће напоре у свестрану изградњу еколошке цивилизације и појачати превенцију и контролу загађења, како би се побољшали производња и животна средина Кинеза.

Кина је уверена да ће свету донети једноставне, безбедне и дивне Зимске олимпијске игре. Слоган Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године гласи: "Заједно за заједничку будућност"! Хајде да се удружимо и да заједно идемо у будућност са пуним поверењем, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар