Si na virtuelnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma

Predsednik Kine Si Đinping prisustvovao je virtuelnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma 2022. godine na poziv osnivača i izvršnog predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba.

Svijet 17.01.2022 | 14:07
Si na virtuelnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma

Si je rekao da će kineska lunarna Nova godina tigra početi za dve nedelje, a u kineskoj kulturi tigar je simbol hrabrosti i snage.

„Pred ozbiljnim izazovima čovečanstva, moramo hrabro da prevaziđemo razne opasnosti i pretnje na putu napretka, te da otklonimo izazove koje donosi pandemija kovida-19 i da punom snagom unapredimo oporavak ekonomije i društva. Neka sunce nade osvetli čovečanstvo“, rekao je Si.

Kineski predsednik je rekao da današnji svet prolazi kroz velike promene neviđene u prethotnom veku.

„Treba da nađemo nove prilike uprkos opasnostima i da okupimo veliku snagu za prevazilaženje teškoća i izazova,“ rekao je Si.

On je istakao da činjenice ponovo ukazuju na to da preko 190 zemalja sveta ne plovi odvojenim brodovima, nego jednim velikim brodom sa zajedničkom budućnošću.

“Mali brodovi ne mogu da se odupiru jakim talasima, samo veliki brod to može,” rekao je kineski predsednik.

Si je naglasio da je ekonomska globalizacija trend vremena. „Sve zemlje treba da insistiraju na pravom multilateralizmu; da otklanjaju barijere, a ne da postavljaju barijere; da budu otvorene, a ne u izolaciji; da budu integrisane, a ne da se razdvajaju, kako bi unapredile izgradnju otvorene svetske ekonomije,“ dodao je kineski predsednik.Si Đinping je naglasio da su miran razvoj i saradnja zasnovana na uzajamnoj koristi pravi put kojim svet treba da ide. Različite zemlje i različite civilizacije trebalo bi da se razvijaju zajedno na bazi uzajamnog poštovanja。

Moramo da insistiramo na dijalogu i da se suprotstavimo svim oblicima unilateralizma, protekcionizma i svim oblicima hegemonizma i politike moći.

On je istakao da kineska privreda održava dobar trend rasta i dodao da je bruto domaći proizvod (BDP) Kine porastao za 8 odsto na godišnjem nivou na 114,37 biliona juana (oko 18 biliona američkih dolara) u 2021. godini.

Uprkos ogromnom pritisku izazvanom promenama u domaćem i spoljnom ekonomskom okruženju, osnove kineske ekonomije nisu se promenile. Puni smo poverenja u budućnost kineskog ekonomskog razvoja.

Kina insistira na zelenom razvoju i uložiće napore u svestranu izgradnju ekološke civilizacije i pojačati prevenciju i kontrolu zagađenja, kako bi se poboljšali proizvodnja i životna sredina Kineza.

Kina je uverena da će svetu doneti jednostavne, bezbedne i divne Zimske olimpijske igre. Slogan Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine glasi: "Zajedno za zajedničku budućnost"! Hajde da se udružimo i da zajedno idemo u budućnost sa punim poverenjem, prenosi KMG.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar