Ескобар поручио: Санкције имају ефекат, биће их још

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Балкан Габријел Ескобар изјавио да санкције нису примарно средство САД дипломатије.

Свијет 17.01.2022 | 07:52
Ескобар поручио: Санкције имају ефекат, биће их још

Међутим, оне, како каже, имају ефекта а биће их још.

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке оценио да је корупција главни проблем на Балкану.

Говорећи о санкцијама уведеним против члана Председништва БиХ Милорада Додика и још двојице босанских званичника, затим против Милана Радоичића и Звонка Веселиновића на КиМ, он је рекао да не жели да људи мисле да се Сједињене Државе ангажују у региону првенствено кроз санкције.

Истакао је, међутим, да је администрација у Вашингтону веома посвећена борби против корупције и да је једно од средстава у тој борби санкције. "И могу рећи да, биће их још, али то неће бити примарно средство нашег ангажмана", рекао је Ескобар.

Додао је да те санкције нису усмерене на земље нити на одређене народе, већ, како је навео, на појединце који су дубоко умешани у корупцију.

На питање да ли се најава да ће бити још санкција односи на све земље Западног Балкана, он је потврдно одговорио, додајући да је ова администрација посвећена коришћењу других средстава, укључујући и глобални Магнитски закон против људи широм света који су укључени у криминалне активности и корупцију.

Ескобар сматра да су санкције важно средство у стабилизацији региона и да имају ефекта.

"Не могу и не желим да коментаришем појединости. И не могу да говорим о детаљима нашег дипломатског ангажмана са разним људима у региону. Могу вам рећи да санкције спречавају људе да пребацују новац. Спречавају и доводе до затварања офшор компанија преко којих се преноси новац, посебно јавна средства, кроз нетранспарентне процесе од којих користи има веома мали број људи", рекао је Ескобар.

На констатацију да Европска унија још није увела санкције Додику, и да ли изостанак јединственог става у Европској унији утиче на ефикасност политике САД на Балкану, Ескобар је одговорио да у најважнијем делу Вашингтон има заједнички став са нашим европским партнерима.

Додао је да се у Европској унији воде интензивни разговори о томе шта они могу да понуде, да употпуне мере САД.

Указао је да се политика и ангажман САД на Западном Балкану традиционално односе на мултиетничко помирење и интеграцију у ЕУ, али да се у последњих годину дана промијенио обим пажње коју Западни Балкан добија у администрацији САД.

Ескобар је истакао да постоји обновљени напор да се САД поново ангажују на свим механизмима који су били успешни, а то је, према његовим речима, да се ојача Дејтон, да се подржи и обнови дијалог Београда и Приштине и блиска сарадња са партнерима из НАТО-а, како би се осигурало да могу да испуне своје НАТО обавезе.

На питање да ли ће Вашингтон интензивирати свој ангажман у наредном периоду и на који начин, Ескобар је одговорио потврдно, оцењујући да је прича о бившој Југославији, како је рекао, "успешна".

"Ако погледате седам земаља које су чиниле Југославију, две су у Европској унији, четири су у НАТО-у. А на Западном Балкану, три су у НАТО-у, а четири остварују солидан напредак ка уласку у Европску унију", рекао је Ескобар.

Он сматра да постоји једна препрека која представља изазов, а то је корупција, истичући да је то разлог због којег многе земље нису оствариле већи напредак и што делови региона имају демографске проблеме.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Ескобар је рекао да није на САД да решавају тензије и проблеме владајуће коалицијие унутар једне чланице НАТО-а, али да је Вашингтон јасно ставио до знања шта очекује, да се нада да ће Црна Гора остати западно оријентисана земља, чврста чланица НАТО-а и да ће наставити да напредује на путу ка чланству у Европској унији.

Додао је да су САД јасно ставиле до знања да не сматрају да све странке у политичком спектру испуњавају те критеријуме и оценио да се Демократски фронт, како је рекао, "показао као неко ко изазива поделе, подстиче етничке тензије, стално блокира реформе у парламенту и тиме блокира пут ка Европи".

"Такође је у прошлости био веома против НАТО-а и није био од помоћи својим изјавама о Косову. Тако да не верујем да се то променило и не сматрамо их одговарајућим партнером", рекао је Ескобар.

(Тањуг Фото: Архив/Агенције)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

БЛБ

17.01.2022 07:09

Оцито ти недостаје новца у куцном будзету па си досао код старих знанаца да га покупис уз нормално мало подизање тензија да ти они који ти напуне будзет остану на власти јер се они као боре за своје народе у БиХ. Сибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 07:55

Где су санкције за организаторе у Бузиму?

Name

Ре

17.01.2022 08:46

Ето на жалост одмах први коментар који подржава корупцију. Да ли смо свјесни да само мало породица живи нормално а остали бјеже у Њемачку баш ради тога.

Name

Урош

17.01.2022 09:47

Политика служи да сакрије криминал.Да није откривен криминал ТЕХНИЧКИ КИСЕОНИК-ЛИЈЕК не би генерал ронхил помињао ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНИСТИ.Него ви из тзв опозиције користите сваку прилику да поменете кисеоник.Ради се о најтежем облику кривичног дјела равно геноциду

Name

СпГо

17.01.2022 10:35

Да нисте мало закаснили са санкцијама... као ДодиГу! Па 15 година нисте нам увели санкције!

Name

ПРОИНТЕР ПРОИНТЕР

17.01.2022 07:45

ПРОИНТЕРРРРРРРРРРРРРРРР ПРОИНТЕРРРРРРРРРРРРРРРР ИГОРА И ГОРИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2022 08:00

Човјек увјек спомиње криминал и коропцију, шта то је дозвољено ако раде како ви хоћете , досад су били добри и могли су да раде то а сад се покварили и то више немогу радити али нека наставе да живе у том богатство , нема везе што сусе обогатили на криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

17.01.2022 08:08

Само једно питање?ста је са хускацима из федерације који се вец од инцковог закона позивају на рат,са њима је све ок, а санкције Добијају они који бране устави интегритет свог народа и Дејтон који је потписан 95.д8и га федерација полако верификује и хоце све да отме од Републике Српске и Српског народа.Наравно то је за вас све исправно јер ви исти отимате од других држава и народа.Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Република Српска

17.01.2022 09:50

Добро дошао у 2022. годину. Гдје си био задњих 20 година када су твоји СНСД дизали руке за законе такође у страху за своје приватно богатство стечено на леђима напаћеног народа? Е сад би да то пониште. У фебруару повратак у институције без иједног испуњеног захтјева. Тресла се гора опстао Додик.

Name

17.01.2022 10:47

Е бас је срамота кад украдес несто од другог па се бранис као да је твоје.

Name

цицвара

17.01.2022 08:26

Бит ће санкција, Додик нас је довео на ивицу рата а то се мора казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

17.01.2022 08:33

Или да преведем шта је овај човјек , симптоматичног презимена , поручио : "Ако не слушаш и не радиш оно што ти амери нареде онда си корупционаш и криминалац а ако слушаш онда , можда , и ниси".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 18:51

Ах ,не знам шта би без твога превода

Name

Уле

17.01.2022 08:37

Скини ти нама ова три поглавице и сви цемо бити задовољни. Они не само дасу нас О ЈАДУ ЗАБАВИЛИ него и цитав свијет. Сва тројицу иза ресетака па нека нам свима дају одговор које право су имали да нам узму 30 година насег зивота којег смо константно зивјели у страху и НЕИЗВЈЕСНОСТИ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2022 09:51

Е да су само тројица крива. Помножи то са 1000 најмање.

Name

Маја

17.01.2022 08:58

Па ти си Ескобару довео криминалца ја власт јер си исто криминлац..Америка у стварности подрзава криминал и криминалце.Засто не казните Фадила Новалица и све које су упетљане у криминал у вези респиратора.Покрали су 10милиона марака отворено.Пљацака циста као суза..Нисте ви казнили Додика Милорада него Српки народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

17.01.2022 09:02

Мала дјеца знају да овде влада корупција. Интересантно да ни један Албанац на Косову и Метохији није корумпиран. Што ли ? Дај немојте зајебават !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

17.01.2022 09:28

Хахахахахахахахаха, да,да. У праву си, тацно невјероватно које лицемјерје.

Name

Сале

17.01.2022 09:23

Протјерати га из земље. Неће се он поигравати са вољом народа и институцијама државе. У Америци нека кочија.Треба му рећи сви смо ми Додик а ти го хоме, нико те није звао у супротном си окупатор овдје!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

17.01.2022 09:32

Људи додји те мало памети.Јели корупција на сваком кораку јест, јесу ли у тој корупцији главни актери политицари јесу.Дали је овај корупиран искрено не знам, јер сам цуо то први пут од Додика.Дали Додик манипулисе и лазе ДА .Не вјерујем ни овоме, али докле цемо неког кривити без доказа рекла казала и уплитати се у веце лази и мрзњу докле људи погледај те око себе све се распада Ми у томе уцествујемо. Треба ову зауставити и дати новим људима младјим сансу.Ови до сад су имали вец доста санси и времена и гдје смо сад опет у 90-им смо годинама.Ста то ми радимо својој дјеци, за кога ми зивимо сви ми волио своју дјецу и зивоте би им дали, али кад погледам иза видим највецег дусмана свом дјету у себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

17.01.2022 09:35

Само стезите. Једино политицари треба да се боје санкција. Народу це сванути када ови оду са власти. Ако ови остану на власти, онда овако јадно народ мозе да зиви јос 20 а у том це многима зивот проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

17.01.2022 09:57

Сада им уводите санкције, када су већ изнијели из земље милионе км., опрали их у Европи и којекуда по свијету, и одавно их уложили у легалне токове бизниса, да нисте мало закаснили, рецимо неких тридесетак година???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

17.01.2022 10:20

Мудра,покварена тактика. Срби су одувјек били на страни угрозеног....Све које је навео,вјерујем оправдано,су Срби.Па и проблеми власти у ЦГ цине Срби.....Ова санкције јесу оправдане али Додик је нихов избор.Када им се отео контроли ...??.Овим це само из ината и немоци Срби у доброј мјери стати уз Додика...Ово је подла игра спасавања војника 'брајана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре

17.01.2022 10:35

Видим да си начитан. А шта мислиш да ли би требале санкције за организовање пријема на касарни у Козари? Оружане снаге БиХ дочекују Додика уз композицију Марш на Дрину. Додик је све урадио да би направио тензије и забринутост код свих народа у БиХ. Годишњица обиљежавања бригаде Армије БиХ у Бужиму је ДИРЕКТНИ производ ратнохушкачке политике Додика од Дана Републике Српске из Бања Луке до овог срамно чина у ОС БиХ на Козари. Што се тиче те годишњице то ће бити као и Вишеград обиљежавања Равноогорског четничког покрета. Одлучит ће Суд у БиХ. Док није Додик почео са својим глупостима и најавама и пријетњама, нико жив се није огласио па ни ови у Бужиму. Не можеш тако посматрати ствари. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

А шта са Вовицем?????

17.01.2022 10:44

Господине заборавили сте Мостар. Гдје су уложене велике Донације за Мостар, доказа ли Вјеко Цовицев финанцијер гдје су утрошене паре за конекторе у које је Шведска уложила велику помоћ. Ко уништи Алумини а директори пропале фирме гулили себи велике плате и бенефиције.. Гдје се сакрисе пријашње тужбе против Цовица за криминалне радње? Гдје одоше паре које кажу Хрватска уложила у Мостар. Ко плати Цовицев луксузни родјендан са једним од великих његових другова Додика?? Цовиц исто ради ко и Додик само за разлику он се присутијо . И он би желимо одцјепљење да не одговара за криминал који је радијо у току своје владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитимни представник

17.01.2022 10:47

Стоп санкцијама. Додик је легитимни представник свог народа и оставите га више на миру. Шта је са Бакиром, гдје су њему санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЛЕ

17.01.2022 10:48

господо пре вец пола године дрзите се своје изреке предите са ријеци на дијела ,ваљда је доста замлацивања господо осанкцијама прицате вец пола године дрзите се своје изреке предите са ријеци на дијела која су видљива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езекиљ

17.01.2022 10:50

Није ли ова изјава Ескобара флагрантно кршење међународног права, директно мијешање у, нпр. унутрашње односе Црне Горе као суверене државе и изборну вољу грађана? Ескобар! Јесмо ли ти лијепо рекли! Само дилуј! Не шмрчи! Да ти се не укаже мијешање Русије у америчке изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малац

17.01.2022 10:54

Какве санкције ба људи. Немојте бити дјеца. Замрзли имовину које нема хахах. Супља прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усаид

17.01.2022 13:00

То Еско, само заврћи вентиле док Босанска марва не буде молила за брашно од УСАИД.

ОДГОВОРИТЕ