Нови Сад ће бити први на свијету - ево у чему!

Нула нула ноћ. После дуго година ишчекивања Нови Сад је постао први град у Србији и први град ван Европске уније који је европска кулутурна престоница. У ишчекивању титуле, Нови Сад је добио бројне нове културне станице, сада већ традиционалне манифестације попут Калеидоскопа и два дочека, а у наредној години уследиће круна шестогодишњих припрема.

Србија 13.01.2022 | 21:00
Нови Сад ће бити први на свијету - ево у чему!

"Оно што нас очекује током читаве 2022. године јесте око 1.500 културних догађаја на којима ће учествовати преко 4.000 уметника, од којих чак 1.700 из земаља Европе. Први велики догађај након овога ће бити праизведба опере 'Владимир и Косара' у Српском народном позоришту, којом ће бити отворен програмски лук 'Сеобе', а потом се програми настављају груписани у осам програмских лукова", рекла је Милана Милованов из Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе" за ТВ Прва.

Између осталог, Нови Сад ће бити и први град на свету у ком ће бити изведено свих девет Бетовенових симфонија у једном дану. Пред гостима Новог Сада биће бројни други културни продукциони спектакли. То ће за последицу имати развој свих културних инстанци, али се Новом Саду смеши и економски бољитак у години пред нама.

"Ово је ново поглавље у причи о Новом Саду. Ништа више неће бити исто. Ја верујем да ће бити само боље. Сада пролазимо кроз једну велику раскрсницу и верујем да смо одабрали добар пут куда се крећемо. Ово је ново поглавље о Новом Саду, ово је ново поглавље о нама свима", истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Уз речи новосадског градоначелника да ће култура бити нови замајац целокупног развоја највећег града северне покрајине, иде и статистика. Она јасно говори да све европске престонице културе бележе рапидан туристички развој. Нови мостови који се огледају у спајању културних институција и појединаца су већ остварени. Културна инфраструктура далеко је развијенија него пре неколико година. А сам Нови Сад од вечерас са поносом може да каже да је на трону европску културе.

(Б92, ТВ Прва) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ОО7

13.01.2022 20:45

Честитке од свег срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

14.01.2022 17:00

Нови Сад није једини град ван ЕУ који је постао европска престоница културе. Истанбул такодје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панта

14.01.2022 22:40

ГРАД КУЛТУРЕ? Па прваци смо Европе, а и шире, по гомилама остављеног псећег измета и потоцима мокраће после извођења љубимаца у шетњу! Од њих не можете корачати пешачким стазама, него се морате кретати по сред улице због личне сигурности. Због њих фасаде већ отпадају од силне мокраћне киселине. Али не само псећег измета, него и смећа, испљуваних плочника и тротоара, обојених зидова спрејевима са моронским порукама (ту не спадају сјајни мурали), бачених жвакаћих гума, опушака... ,,Град културе,, није питање само одлуке неке комисије у стилу ко је следећи на реду за ту титулу, него питање истинске културе која потиче првенствено из породице, па школе, нације, радне средине, државе, тј. свега онога што код нас дефинитивно не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панта

14.01.2022 22:46

За десету титулу би морали поставити Нолетову бисту у граду и назвати неку арену по њему, колико сам упознат. Све ће урадити усташка миграција, али и британска бакица да до тога не дође. Ето ја толико.

ОДГОВОРИТЕ